Kleefkruid

Kleefkruid houd zich letterlijk vast aan van alles en nog wat. De stengels en blaadjes bevatten minuscuul kleine weerhaakjes om ergens tegenop te groeien en te klimmen maar ze kunnen ook zonder steun heel hoog worden, en soms kleven ze aan elkaar en wordt het een kleefkruidbos!

Plantendelen en vruchtjes blijven hangen in de vacht van dieren, maar ook aan je kleding, zo worden de zaden over grote afstand verspreid.

Zat jij als kind ook onder de kleverige takjes? Ik wel! Het kleefkruid groeit bijna het hele jaar door. In de winter staat het stil, maar al heel vroeg in het voorjaar komen de nieuwe topjes weer op.  Als het erg koud blijft dan smaken ze wat bitter maar op een mooie dag is het best de moeite waard om wat toppen te plukken!

Geneeskrachtig:

Kleefkruid wordt vaak gezien als belangrijk tonicum voor het lymfatisch stelsel. In het algemeen bij gezwollen lymfeklieren en in het bijzonder de keelamandelen en bij de neus. Ook goed te gebruiken tegen door verkoudheid opgezette lymfe.     

Het kleefkruid heeft een mild diuretische (urinedrijvend) werking en bevorderd daarmee de leverwerking, dat en de licht laxerende werking maakt dat het geschikt is voor de voorjaars detox behandelingen.  Het kruid heeft een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking.

Geef een reactie