Paardenbloemen

 Over paardenbloemen zijn zoveel leuke weetjes en toepassingen te vertellen dat ik nu al heb besloten er in het najaar nog een stukje aan te wijden. Want dat is dus een van die leuke weetjes van de paardenbloem, zij begint te groeien en bloeien als de dag en de nacht ongeveer even lang zijn, aan het begin van de lente en de in herfst dus!

Paardenbloemen (Taraxacum officinale) worden al eeuwen gekweekt en gebruikt voor verschillenden doeleinde. Dus dat de meeste mensen hun uiterste best doen om de paardenbloem uit hun tuin te krijgen is eigenlijk een beetje vreemd! Dat is ook niet overal zo, in Frankrijk is de paardenbloem een hele gewone bloem/groente in de moestuin. Alles van de paardenbloem is eetbaar, ze bevatten bitterstoffen, looistoffen, tanninen, flavonoïden, fenolzuren, slijmstoffen, inuline en kalium, vitaminen en mineralen. Ook veel dieren vinden ze lekker dus dat de paardenbloem in het wild nog steeds zo goed doet is vooral te danken aan haar stevige penwortel en aan de vele wensen die de pluisbollen verspreiden als de bloem is uitgebloeid.

Het blad is smaakvol en dus supergezond, lekker jong blad voor in de sla of voor door een groene smoothie. Het oudere blad kun je kort koken of even meebakken. De paardenbloem is een echte voorjaars reiniger, werkt ontgiftend en helpt tegen chronische pijnklachten zoals reuma en artritis en oogaandoeningen. Het helpt tegen vocht vasthouden is lever versterkend en werkt licht laxerend. Het jonge blad voor de bloei is het lekkerst en kun je zo eten. Voel je je slap, keelpijn of hoest je maak een verse thee van paardenbloem.

Van de bloemkopjes kun je ook een olie maceraat maken dit helpt tegen pijn, chronische pijn, reuma maar ook spier en gewrichtspijn! In het najaar zijn de wortels goed om te oogsten deze kun je vervolgens drogen, stampen, roosteren en er een soort van koffiesurrogaat maken. Dit surogaat kun je ook gebruiken in desserts bijvoorbeeld “crème brulee” voor een bijzondere koffie-nootachtige smaak. Superlekker en gezond! Dit voorjaar maakte ik paardenbloem gelei, een ouderwets recept die ook vaak als saus bij vlees gerechten wordt ingezet, maar jam en siroop zijn ook een aanrader.

Paardenbloemgelei

Ingrediënten:

  • ongeveer 350 gram Paardenbloemen
  • 1  Sinaasappel
  • 1  Citroen
  • 1  liter water
  • 500 gram gelei suiker of met honing en een klein stukje agar-agar

Pluk de paardenbloemen op een mooie ochtend als de dauw net optrekt en de bloemhoofdjes droog en open in de zon staan. Doe de paardenbloemen in een pan de groene steeltjes eraf, eventueel omspoelen met water bewaar een aantal paardenbloem hoofdjes voor later. Voeg 1 liter water en de in plakken gesneden sinaasappelen en de citroenen toe. Laat de pan koel een nacht staan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, laat het nu een half uurtje op heel zacht vuur sudderen. Laat afkoelen en giet af door een doek, pers het laatste sap uit de doek. Meet de vloeistof af in een pan, gebruik per liter ongeveer een 500 gram geleisuiker, (je kunt ook honing of agavestroop met agar-agar gebruiken) zet de pan op. Snij de achtergehouden paardenbloemen in kleine stukjes of trek de blaadjes netjes los en doe het in de pan mag ook een stukje groen bijzitten. breng aan de kook en laat zachtjes even door sudderen. Maak potjes schoon in kokend water, zet ze klaar en giet dan de hele gelei in de potjes en sluit ze meteen af met een deksel, draai ze om en laat ze afkoelen.

20150510_150851

4 gedachten over “Paardenbloemen”

  1. Leuk artikel over de paardebloem .
    Maar ook in dit artikel is het niet 100% duidelijk van welk gedeelte je de verse thee kunt trekken .
    Ik voel mij slap moe en hoest en wil de verse thee graag maken,misschien kunt u mij alsnog vertellen welk gedeelte van de paardebloem ik kan gebruiken.
    Alvast bedankt
    Groetjes Tassie

    1. Hallo Tassie, ik zie je reactie u pas.
      Voor de thee neem je de bloemen, het blad kun je eten in de salade. Je kunt ze ook allebei rauw eten.
      Bij hoest, is saliethee of thijm-thee een aanrader, gewoon hele takjes er in doen.
      Bij algehele moeheid: brandnetelthee.
      Munt en citroenmelisse zijn ook aanraders.
      Succes sorry voor de traagheid, 🙂
      Groetjes,
      Patty

  2. Hoi,
    Wij hebben de paardenbloemgelei gekocht bij je op het heggenrijdersfestival.
    Ik vroeg mij af of er gelatine in gebruikt is maar lees hier het antwoord waarschijnlijk al.

    1. Hallo Mirre, beter laat dan nooit…
      In de gelei zit een beetje geleisuiker met honing.
      In het najaar als er kweeperen zijn dan maak ik ze zonder geleermiddel maar alleen met kweepeer en wat honing.
      Je kunt ook agar-agar of arrowroot gebruiken maar dat is net even wat lastiger om te bepalen hoe dik het moet worden.
      Groetjes,
      Patty

Geef een reactie