Voorjaars stamppot met speenkruid, vogelmuur en walnoten gegarneerd met madeliefjes!

Februari, het voorjaar komt er aan en ik kan al weer de eerste bladeren van het Speenkruid plukken die nu groeien in mijn tuin. Elders zie ik ze ook, kijk maar in bermen grasveldjes en landjes ze zijn exact zo groen als gras. Speenkruid zit net als de voorjaars groeiers: kleefkruid, veldkers en vogelmuur vol met vitamine C. Een welkome afwisseling van de winter groenten en ook zeer nodig qua vitamine. Vroeger noodzakelijk na de winter periode!

Pluk het speenkruidblad voordat de gele bloemetjes gaan bloeien. De planten bevatten giftige protoanemoninen in alle delen en na de bloei vermeerderen die zich zodat consumptie niet meer aan te raden is. De blaadjes gaan ook erg bitter smaken. Als een bepaald kruid erg bitter smaak, kan zijn dat het bitter is van zichzelf door (bitterstoffen) maar toch proef je vaak wel dat er een soort van vreemd bitter smaakje aan zit. Dan altijd voorzichtig zijn met eten want het kan ook zijn dat de plant iets heeft of niet in goede grond staat.

Speenkruid blaadjes kun je rauw eten bijvoorbeeld door de salade maar je kunt er ook rauwe-speenkruidstamppot van maken. Naast speenkruid kun je er ook b.v. wat veldkers, kleefkruid en vogelmuur in doen!

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardappels
  • 350 gram speenkruidblaadjes
  • 2 uien
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 kop warme melk
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram fijngehakte walnoten
  • 10 gram gehakte pijnboompitjes
  • 1 eetlepel kardemom zaden, peper en zeezout naar smaak

Kaassaus:

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 3 dl melk of plantaardige soja, haver of amandelmelk
  • 200 gram geraspte (vegetarische) kaas
  • evt. nootmuskaat, peper en zout naar smaak

Pluk de speenkruid, was ze en laat ze drogen. Snij de uien en bak ze in wat boter of olie tot ze glazig worden. Kook de aardappels ongeveer 20 minuten, giet ze af. Verwarm de melk met de boter tot ze warm is, dit alleen maar om de stamppot niet te snel te laten afkoelen.

Stamp de aardappel met een eetlepel mosterd, peper en zout, de warme melk en boter en als laatste de kardemom, uien de walnoten en de blaadjes.

Serveer met de warme kaassaus en garneer evt. met vogelmuurbloemetjes, madeliefjes of mosterd hederik!

Kaassaus

Maak een roux van de boter, bloem en voeg de melk er in delen aan toe, roer tot aan de kook zet dan op laag vuur en smelt de kaas er in. Kruiden peper en zout naam smaak toevoegen.

20150310_165512

Geef een reactie