Klein Hoefblad

De mooie gele bloemetjes van het Klein hoefblad groeien nu eind februari al  dapper 1boven de akker uit! Echte voorjaarsbloeier, ik laat de eerste bloemetjes van het seizoen altijd staan voor de bijen die zitten er met smart op te wachten, soms zie je ze al zo vroeg rondvliegen.

Klein hoefblad is lid van de Composieten familie en de bloem groeit voor het blad uit. De bloemen zijn eetbaar, lekker zelfs, zij bevatten o.a. slijmstoffen en staan heel mooi in een salade. Het blad in de vorm van een hoef komt er later pas aan. Dit blad kun je zo eten als het jong is. Je kunt er thee van zetten goed tegen hoest en voor je longen, maar je kunt het ook verwerken in een recept. Het blad bevat als belangrijkste bestanddelen: slijmstoffen, tanninen, bitterstoffen en etherische olie en is vooral werkzaam voor de luchtwegen, huidaandoeningen en bewegingsstoornissen.

Vroeger maakte men er kruidensigaretten van. Ook kun je een aftreksel maken en met thijm, suiker en honing, koken voor een kruidensiroop. Goed tegen de hoest en voor de luchtwegen. Het wordt ook verwerkt in kruidenlikeur en kruidenwijn.

Magie: voeg toe aan kruidenbuideltjes voor liefde, vrede en rust. Draag een bloem bij je voor bescherming, voeg aan smudge toe tegen negativiteit.

2

Geef een reactie