Kleefkruid

KRUID VAN DE MAAND: KLEEFKRUID

Kleefkruid, Galium aparine Familie: sterbladigenfamilie (Rubiaceae)

Algemeen:                              

Een dapper kruidje, dat kleefkruid, de naam zegt het al. Kleefkruid houd zich letterlijk vast aan van alles en nog wat. De stengels bevatten minuscuul kleine haakjes. Om ergens tegenop te groeien en te klimmen maar ze kunnen ook zonder steun heel hoog worden, en soms kleven ze aan elkaar en wordt het een kleefkruidbos! Planten en vruchtjes blijven hangen in de vacht van dieren, maar ook aan je jas, zo worden de vruchten over grote afstand verspreid. Zat jij als kind ook onder de kleverige takjes? Ik wel! Het kleefkruid groeit bijna het hele jaar door. In de winter staat het stil, maar al heel vroeg in het voorjaar komen de nieuwe topjes weer op. Ik heb ze al gezien en geproefd. Als het erg koud blijft dan smaken ze wat bitter maar op een mooie dag is het best de moeite waard om wat toppen te plukken. 

Kleefkruid is samen met brandnetel en vogelmuur het voorjaarskruid bij uitstek welke gebruikt wordt voor detox theeën en dranken. Het werd vroeger ingezet tegen scheurbuik door vitamine tekorten in de winter.

Kleefkruid is zeer geschikt om vers te eten.                                          

De jonge toppen hebben nog niet heel heftige kleefhaartjes maar toch moet je met rauw eten oppassen met de kleefharen die wel in je keel kunnen blijven plakken en klachten kunnen geven. Daarom wordt kleefkruid vaak verwerkt in eten door stampen of fijnsnijden of koken en bakken. Hak eens een handje verse toppen fijn en meng ze door een omelet of maak er vega pannenkoeken mee, met meel, havermelk en bier. Eet je ze in de morgen dan kan je ook mengen met wat opgeklopt kikkererwten-water. Dat klinkt vreemd maar smaakt verrassend lekker! (Het week water van gedroogde kikkererwten, na de eerste keer te hebben afgegoten. Dus niet het gekookte water). Of maak het recept van de superfood pancakes!  Kleefkruid is ook heel geschikt om te persen in een mechanische plantenpers. Net zoals met tarwegras wordt gedaan. Als je zo een sterk geconcentreerd sapje drink moet je om een ding heel goed denken WEL GOED KAUWEN! Anders krijg je buikpijn en worden de stoffen niet goed opgenomen door je maag en darmen.

De zaden in het najaar kun je ook eten. Je kunt ze ook laten drogen en vermalen en vervolgens een soort granenkoffie van maken.

Nog net op tijd om jullie het allerbeste te wensen voor 2020! En zelf heb ik ook niet stil gezeten want er komen allemaal leuke nieuwe dingen aan. Ik zal meer gaan samenwerken met leuke partijen en daarom op verschillende plekken in het land workshops en wandelingen organiseren. Hou de agenda in de gaten! Daarnaast komt er het eerste E-BOEK met recepten en vele superleuke toepassingen met kruiden! De tweedaagse voorjaarscursus en de jaartraining. Ook wandel ik ‘los’ her en der en gaan we up-poppen op camping Bakkum. Ik hoop je in het komende jaar ergens tegen te komen, tot dan!

Geschiedenis

Kleefkruid word al sinds de oudheid gegeten, het kruid komt terug in verschillende oude boeken en gebruiken. Maar dat het nog veel en veel ouder is wordt aangetoond door archeologische opgravingen in het Noordpool gebied. Daar zijn zaden van het kleefkruid gevonden die er op duiden dat deze als voedsel voorraad werden bewaard. Kleefkruid past dus uitermate goed in ons dieet. Een super gezonde en goedkope groente die bijna overal groeit eentje om niet te vergeten dus.

Meer over kleefkruid weten? Geef je op voor de kruiden & wildplukcursus JANUARI!

kleefkruid, superfood

Geef een reactie