casa natura galicia

Casa Natura Galicia

Update over het voedselbos in Galicia!

Deze zomer zijn we naar Galicia gegaan om op ons stuk grond in de Ferrol terra te werken. Het uiteindelijke doel is een voedselbos vol met mooie inheemse voedselbomen voor mens en dier. Straks meer over de inheemse flora en founa van Galicia.

Het land hebben we eerst ontdekt en geïnventariseerd, eerst de bomen want die kun je mooi zien, 6 grote appelbomen, 2 megagrote vijgen eigenlijk bestaan uit twee bossen vijg van meerdere bomen, 4 prachtige grote zwarte walnoten, en een stuk of 13 tamme kastanjes, verder een aantal laurierkersen wat een mooie verrassing was want die had ik nog niet eerder gezien, 7 citroenbomen en een hele rits hazelaars. Een grote oude eik met meerdere kinderen een bos met eucalyptusbomen en druiven op het terras. Ik vergeet er vast nog wel een aantal.

Aan de randen en in het veld komen meerder stekken op van de kastanje en de notenboom die we al aan het verzamelen en oppotten zijn.

Ondergroei is voornamelijk wilde peen, venkel en braam, die bramen uit het maand deel van augustus, ik bedenk me elke dag hoe bijzonder dat is nadat ik ze vervloekt heb…

Om meteen te beginnen met verwerken en oogsten, ik wil natuurlijk niets missen, moet er ook nog gebrouwen worden.

Ik ben begonnen met een bekend recept dat ik vaker maak met druivenbladeren. Die moet je namelijk altijd snoeien dan kun je mooi het blad inmaken. Van het blad kun je later dolma’s maken met een rijstvulling naar wens. Hieronder het recept.

Wat ik ook meteen ga maken is limoncello maar dan met een extra kruid, de venkelzaden. De verse nog groene venkelzaden hebben een heerlijk groen en fris aroma en een anijsachtige smaak daarom lijkt het me wel lekker als toevoeging. Kun je in het wild geen venkelzaden vinden kun je ook de zaden van pastinaak gebruiken. Wel de nog fris groen zaden. Pastinaak is de enige schermbloem net zoals wilde peen die geel bloeit, dus daarom makkelijk te onderscheiden van wilde peen of berenklauw etc.

Druivenbladeren:

Snoei van de druif de jonge uitlopende takken zonder druiven, als er wel druiven aan de tak zitten die je wilt houden snoei dan op 2 a 3 bladoksels (bladeren) van de druiven de tak af. Pluk van de takken de mooie jonge bladeren, niet de oude taaie en ook niet beschadigde of verkleurde bladeren.

Maak zoutwater, los een volle eetlepel Keltisch zeezout op in een liter gedestilleerd water. Was de bladeren goed in zout water, laat ze even weken. Afhankelijk van hoeveel bladeren je hebt; neem een schone gesteriliseerde pot b.v. van 500 ml.

Leg de druivenbladeren op een stapeltje van 10 a 15 stuks, rol de stapeltjes op en prop ze in de pot. Prop de pot vol met de druivenbladeren en houdt boven een ruimte van een paar centimeter, leg hierop een goed schoon gemaakt zware platte steen en vul de pot af met het zoute water. Laat even staan, tot het water goed is gezakt en vul dan bij tot de rand.

Laat deze pot een week staan, dan zijn ze klaar voor gebruik. Bewaar je hem verder in de koelkast dan kan je de bladeren nog wel een jaar goed houden.

Limoncello:

Nodig:

  • dunschiller
  • 1 weckpot van 3 liter
  • 3 flessen van 1 liter (of meerdere kleinere)
  • 15 citroenen
  • 1 liter alcohol van 96% online te koop (wel natuurlijke alcohol!)
  • 10 bloemschermen met groene zaden van wilde venkel of pastinaak
  • 1½ liter mineraalwater
  • 600 g fijne suiker

Schil de gele schil van de citroenen met een dunschiller, probeer zo min mogelijk van het witte gedeelte van de schil mee te nemen. Doe de schillen in de weckpot en voeg de alcohol toe. Zet de pot 4 weken op een koele, donkere plek weg en schud de pot zo’n 3 keer per week, vaker mag ook.

Breng, na 4 weken, het mineraalwater met de suiker in een ruime pan aan de kook. Roer tot de suikerkristallen zijn opgelost en laat afkoelen. Schenk de alcohol door een zeef en schenk het suikerwater erbij. Meng goed en schenk de limoncello in flessen. Bewaar de limoncello in de vriezer en drink hem ijskoud!

Tips: maak eerst de helft van dit recept of een kwart:

  • 4 citroenen
  • 250 ml alcohol
  • 375 ml water
  • 150 gram suiker

De citroen die je gebruikt: pers ze NA het schillen uit en bewaar het citroensap in een ijsblokjesvorm, vries het in. Zo kun je het citroensap makkelijk weer gebruiken voor een dressing, gebak, limonade etc.

Schil de citroenschil echt heel dun, hoe meer wit van de schil meekomt hoe bitterder je likeur wordt.

Geef een reactie