Wilde watermunt

Als je dit voorjaar of zomer in de buurt van een waterkant van een sloot, beek of rivier loopt. Kijk dan even extra goed uit, naar de libelle bijvoorbeeld, als het een mooi aflopende waterkant met riet is. Want daar houden libellen van, en ze zijn prachtig! Soms zie je dan ook nog Valeriaan bloeien in het voorjaar en daarna misschien wel Moerasspirea, allebei heerlijk geurend en magische mooie en geneeskrachtige kruiden.

Maar wat je tegenwoordig, gelukkig, ook veel daar ziet is Watermunt! Mocht je ze nog niet gezien hebben,  van de zomer gaan ze bloeien en dan kun je de blauw/ paarse bloemhoofdjes beter zien tussen het riet of hoge gras.

Een prachtige inheemse vaste plant met ongeveer 30 – 90 cm hoge rechtopstaande, kantige, groene of tegen roodachtige aan, stengels. De vele ovaal ronde bladeren staan kruisgewijs aan de stengel en als je een blaadje plukt en ruikt ben je er snel achter of dit munt is! Deze wilde watermunt vind ik persoonlijk veel krachtiger dan de doorgaans voor thee gebruikte Marokkaanse munt. Dit is natuurlijk een uit zichzelf groeiende, wilde, originele plant en de munt die je in de winkel koop is een gekweekte plant. Niet te vergelijken, de smaak van wilde munt is sterk, minder pepermuntig maar wel heel kruidig en je proef behalve een munt smaak ook iets zoets en hartigs. Daarom is deze munt ook heel geschikt voor in hartige gerechten. In sausen, pesto en kruidenboter. Bij roerbak gerechten niet meebakken maar fijngesneden er overheen strooien en in couscous!

Verzamel het blad voor kruiderij van de watermunt om te drogen vóór de bloei. Vers blad en bloem kan ook in salade. Hele toppen kunnen in een koude waterdrank. De drogerij van watermunt kan je later gebruiken als muntthee, aftreksels voor geneeskrachtige doeleinde of in het eten. De Engelse maken er de bekende mint sous van die bij vet vlees wordt geserveerd. En dat is niet voor niets natuurlijk, het helpt de spijsvertering een handje.

Munt wordt ook wel gebruikt als krampwerend middel bij maag en darmstoornissen. Uitwendig worden aftreksels toegepast bij kruidenbaden, vaginale infecties, als gorgelwater en in kompressen tegen hoofdpin. Over het algemeen heeft muntthee een opwekkende werking en wordt niet geadviseerd voor het slapen gaan.

Wil je zelf een plantje watermunt voor in je tuin of in een pot, neem dan een klein stekje uit het wild, een topje is al genoeg. Zet deze in een glas water en wacht tot hij worteltjes krijgt. Plant hem dan over in een grotere pot. De rest gaat vanzelf. Hij kan groot worden als je hem in de tuin zet. En hij houd van losse natte grond. Dan heb je altijd een blaadje wilde watermunt voorhanden!

©casanatura

Geef een reactie