Recept paardenbloemgelei

Elk voorjaar maak ik paardenbloem gelei, een ouderwets recept die ook vaak als saus bij warme gerechten wordt ingezet, maar jam en siroop zijn ook een aanrader. Deze gelei is lekker in de yoghurt, op brood of beschuit.

Paardenbloemgelei ingrediënten:

  • Ongeveer 350 gram Paardenbloemen
  • Sinaasappel
  • Citroen
  • Liter water
  • 500 gram gelei suiker of met honing en een klein stukje agar-agar

Pluk de paardenbloemen op een mooie ochtend als de dauw net optrekt en de bloemhoofdjes droog en open in de zon staan, pluk altijd op een schone plek.

Doe de paardenbloemen in een pan, haal de groene steeltjes eraf, eventueel eerst omspoelen met water, bewaar een aantal paardenbloem hoofdjes voor later. Als je van een, zeker weten, schone plek plukt hoef je ze niet te wassen want daar gaat veel smaak verloren.

Voeg 1 liter water en de in plakken gesneden sinaasappelen en de citroenen toe. Laat de pan koel een nacht staan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, laat het nu een half uurtje op heel zacht vuur sudderen. Laat afkoelen en giet af door een doek, pers het laatste sap uit de doek. Meet de vloeistof af in een pan, gebruik per liter ongeveer een 500 gram geleisuiker, (je kunt ook honing of agavestroop met agar-agar gebruiken) zet de pan weer op.

Snij de achtergehouden paardenbloemen in kleine stukjes of trek de blaadjes netjes los en doe het in de pan mag ook een stukje groen bijzitten. Breng aan de kook en laat zachtjes heel even door sudderen.

Maak potjes schoon in kokend water, zet ze klaar en giet dan de hele gelei in de potjes en sluit ze meteen af met een deksel, draai ze om en laat ze afkoelen.

Wist je dat de paardenbloem vroeger ook wel pissebloem werd genoemd? De bloemen werken vocht afdrijvend en daardoor moet je vaker naar de wc!

Geef een reactie