Winter

Wat is de winter wit en stil

Zó dat ik haast niet leven wil

O! ‘k kan zo naar de zon verlangen!

Dan kan ik eind’lijk buiten hangen.  (Levi Weemoedt)

En dat nu al, het is pas eind januari en ik weet dat februari gewoonlijk elk jaar de moeilijkste maand is voor mij. Daarom houd ik mezelf bezig met schrijven over de geneeskracht en gezondheid van eetbare wilde kruiden. En ik doe, en maak. Ik maak tincturen en zalven. Ik rasp zeep om wasmiddel te maken en deze basis zeep gebruik ik ook voor hand en douchegel. Ik maak gezichtsscrub met zeewier en bekijk mij voorraad aan gedroogde kruiden.

Daar maak ik een zalf mee, van goudsbloem en weegbree bijvoorbeeld. De brandnetel thee gaat in de detox-mix. Want dat hoort ook nog bij het voorjaar, opruimen, detoxen, opschonen.

Je huis lekker fris met sop met sinaasappel en citroenschillen en elke dag een paar glazen water met Zweedse kruiden elixer. Een paar hapjes tarwegras. Dat laatste is trouwens een goede oplossing voor mensen die ook niet kunnen wachten om weer met de handen in de aarde te werken. Je zaait wat kiembare tarwekorrels in een bak met een heel dun laagje aarde. De eerste dagen laat je ze flink onder water staan en bedek je het met een donkere plaat. Daarna als je enige beweging ziet in de korrels haal je de plaat er af en laat je het tarwe gras lekker groeien tot zo een 10 com hoog. Je kunt er dan tarwegras sap van maken maar beter is het om elke dag wat sprietjes af te knippen en er goed, met aandacht,  op te kauwen. Let op de smaak, een beetje zoals zoethout! Erg lekker. En gezond want door het kauwen breng je de maagsappen op gang die nodig zijn voor de vertering en opname van de voedingsstoffen! En dat draagt allemaal bij aan een goede spijsvertering een basis voor je gezondheid.

Wat ik ook zo snel mogelijk weer ga doen, straks als de sneeuw en vorst weg zijn, is stekken maken. Ik snij scheuten van de Zwarte bes, Aalbes en Vlierbes en die zet ik in bakken met vochtige rond. Daar laat ik ze gewoon een paar maanden staan en tegen de tijd dat je weer de tuin in kan hebben ze worteltjes gevormd en kun je ze op een plekje uitplanten. Kost niets, groot resultaat.  

En dan wil ik dit jaar ook zoete aardappels in mijn bakken. De aardperen verplaats ik, ik vind ze prachtig en de smaak vind ik ook nog wel ok maar mijn darmen vinden het niet fijn, dus die mogen voor de sier ergens gaan staan. De zoete aardappels ga ik ook zelf stekken. Ik snijd er eentje (biologisch) in stukken en die zet ik op water totdat ze gaan stekken. Dan zet ik ze in aarde en dan het voorjaar na de vorst naar buiten. Kost ook heel weinig. Resultaat is nog afwachten maar je heb wat te doen! 🙂

 

 

Geef een reactie