Voorjaars kruiden Kleefkruid

Kleefkruid, Galium aparine Familie: sterbladigenfamilie (Rubiaceae)

Algemeen:                              

Een dapper kruidje, dat kleefkruid, de naam zegt het al. Kleefkruid houd zich letterlijk vast aan van alles en nog wat. De stengels bevatten minuscuul kleine haakjes. Om ergens tegenop te groeien en te klimmen maar ze kunnen ook zonder steun heel hoog worden, en soms kleven ze aan elkaar en wordt het een kleefkruidbos! Planten en vruchtjes blijven hangen in de vacht van dieren, maar ook aan je jas, zo worden de vruchten over grote afstand verspreid. Zat jij als kind ook onder de kleverige takjes? Ik wel! Wist je dat kleefkruid als voorbeeld diende voor het bekende kleefband?! En ook nog zo fijn om te weten, al in de vorige ijstijd!!! Verzamelde mensen kleefkruid als voeding. Wij eten het dus al heel lang en het wordt tijd dat wij dat ook weer gaan doen! Superfood van eigen bodem, gratis en voor niets! Je moe er alleen even uit om te plukken, enne niet meer uittrekken als onkruid he!

Kleefkruid groeit bijna het hele jaar door. In de winter staat het stil, maar al heel vroeg in het voorjaar komen de nieuwe topjes weer op. Ik heb ze al gezien en geproefd. Als het erg koud blijft dan smaken ze wat bitter maar op een mooie dag is het best de moeite waard om wat toppen te plukken. 

Geneeskrachtig:

Kleefkruid wordt vaak gezien als belangrijk tonicum voor het lymfatisch stelsel. In het algemeen bij gezwollen lymfeklieren en in het bijzonder de keelamandelen en bij de neus. Het kleefkruid heeft ook een mild diuretische (urinedrijvend) werking en bevorderd daarmee de leverwerking, dat en de licht laxerende werking maakt dat het geschikt is voor de voorjaars detox behandelingen.  Het kruid heeft een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking.

Kleefkruid is zeer geschikt om vers te eten.                                           

De jonge toppen hebben nog niet heel heftige kleefhaartjes maar toch moet je met rauw eten oppassen met de kleefharen die wel in je keel kunnen blijven plakken en klachten kunnen geven. Daarom wordt kleefkruid vaak verwerkt in eten door stampen of fijnsnijden of koken en bakken. Hak eens een handje verse toppen fijn en meng ze door een omelet of maak er vega pannenkoeken mee, met meel, havermelk en bier. Eet je ze in de morgen dan kan je ook mengen met wat opgeklopt kikkererwten-water. Dat klinkt vreemd maar smaakt verrassend lekker! (Het week water van gedroogde kikkererwten, na de eerste keer te hebben afgegoten. Dus niet het gekookte water). Of maak het recept van de superfood pancakes! 

Recept Kleefkruidsoep

  •  
  • ·       1 bos kleefkruid (bal zo groot als de pan) evt. met doveneteltopjes
  • ·       2 uien
  • ·       3 aardappels
  • ·       halve knolselderij
  • ·       scheut olijfolie
  • ·       2 liter water
  • ·       Bonenkruid, komijn, tijm
  • ·       peper en zout, tamari, kruiden naar smaak met

Bereiding:  Snij de ui in stukken. Snijd de aardappel, knolselderij en wildplukkruiden in stukken. Fruit de ui in de olie, bak eerst de droge kruiden en daarna de aardappel en knolselderij even mee. Voeg dan water, peper en zout toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de wildplukkruiden toe, laat nog 1 minuut slinken en pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg naar eigen smaak nog tamari, peper en zout toe.

Geef een reactie