Weegbree huidolie:

Weegbree groeit eigenlijk wel het hele jaar door, het is een oersterk kruidje. Van het vroege voorjaar tot in de winter kun je hem vinden. Wordt er gemaaid op een stuk gras of berm dan groeit hij gewoon weer terug.

De weegbree werd door de Amerikaanse indianen ook wel “voetspoor van de blanke”  genoemd. Een plant kan jaarlijks wel 14.000 minuscuul kleine zaadjes produceren! (Welke in de nazomer volop te verzamelen zijn). De weegbree is een echte “tredplant” en succesvol in haar aanpak getuige de vele verschijningen van de plant langs paden, bermen, velden en wegen. Want die zaden worden massaal onder de voet gelopen en daarmee is deze succesvolle strategie van verspreiden bewezen. Ook worden de zaden wel door de wind verspreid binnen kleine afstanden. Maar je hoeft nooit ver te kijken wil je een weegbree plantje vinden en dat is een feit.

De zaden kun je verzamelen in de nazomer. Pluk de hele stengels met de rijpe zaden, laat ze een aantal dagen nog goed drogen. Schud ze dan flink uit in een grote kom en bewaar de zaden in een glazen pot. Je kunt ze zo eten of in ovenschotels, burgers of groentegerechten verwerken. Deze zaden noem je vlozaad en onder deze naam zijn ze ook in winkels te koop. Vlozaad heeft dezelfde eigenschappen als chiazaad en lijnzaad, vul een bakje met een bodempje vlozaad en giet de dubbele hoeveelheid amandel of kokosmelk er over heen. Laat dit een nachtje staan en de volgende morgen heb je een puddinkje.

Recept weegbreeolie :

  • 150 ml Amandelolie
  • 1 kop met fijngesneden verse weegbree blad

Bereiding:

Pluk bij droog weer mooie onaangetaste jonge (smalle) weegbreebladeren. Was de bladeren eventueel en droog ze dan ook weer heel goed. Laat het blad 1 dag drogen. Snij het blad met een scherp mes in kleine stukjes en doe deze in een schone glazen pot. Vul deze met olie tot alles onder staat. Laat deze pot minimaal 3 weken staan. Zeef dan de olie door een zeef met een doek er in. Bewaar in een schoon flesje van donker glas.

Deze olie is helend voor de huid. Wordt gebruikt bij de verzorging van oppervlakkige wonden. Effectief bij brandwonden, wondjes, zwellingen en insectenbeten. Weegbree wordt ook wel en plantaardige pleister genoemd.

Weegbree is rijk aan slijmstoffen en ad -stringende tannines, deze hebben een stelpend, ontsteking werend effect en versnellen de genezing. Nog veel meer info over de Weegbree in de kruiden en wildpluk cursus van volgende maand!

Geef een reactie