wildplukken

Wildplukken is in, superfood van eigen bodem, kookboeken vol recepten van wildgeplukte sla, soep en jam,  social media staat vol met tips en tricks. Eigenlijk heel leuk deze ontwikkeling, “weg uit de supermarkt”, “terug naar de natuur”, “pluk je eigen maaltijd”, ik hou er van!

En het is zo simpel, het zit in onze natuur we hebben het eeuwen gedaan, verzamelen! En natuurlijk zitten er in wilde kruiden en bomen veel interessante voedingstoffen, vitaminen en mineralen die super gezond zijn en niet (meer) voorkomen is ons dagelijks voedsel van de supermarkt.  Kruiden, en daar verstaan we alles van plantaardige oorsprong onder zoals bloemen, planten, struiken en knollen maar ook bast, mossen, zeewier, paddenstoelen.

Als je wilt gaan wildplukken houd dan rekening met een aantal regels, pluk alleen op plekken van overvloed, denk aan de dieren en de natuur de voorplanting, laat daar overvloed voor achter! Maak geen planten stuk. Pluk op plekken waar de natuur gezond is, niet in wegbermen, verontreinigde grond of hondenuitlaat plekken. Pluk met respect voor moeder Aarde en zaai zo veel mogelijk weer terug, zorg dat je stekken of zaden achterlaat voor de voortplanting. En ten slotte weet wat je plukt en wanneer, bessen zijn soms nog helemaal niet rijp als ze er wel al zo uitzien. Sommige blaadjes pluk je alleen voor de bloei en van andere planten zijn weer alleen de wortels eetbaar dus enige kennis is wel handig!

20150825_161925