Recepten en kruiden september/ december

DEN (Pinus Sylvestris) 

Signatuur:

Voor mensen die zich klein maken, in zichzelf gekeerd en last hebben van schuldgevoel. En veel en venijnige zelfkritiek. Schuldgevoel maakt je klein en hopeloos, de Den maakt je zachter voor jezelf en is staat te accepten en vergeven. Pine helpt je om jezelf te accepteren en de fouten die je maakt met zachtheid naar te kijken. Pine geeft je weer levensvreugde en evenwicht.

Geschiedenis medicinaal gebruik grove den

Het gebruik van grove den en zijn familie voor geneeskrachtige doeleinden door de mens is minstens millennia oud. Hippocrates, grondlegger van de geneeskunde uit het oude Griekenland, en Dioscorides, pionier der geneeskunde en kruidenwetenschap, mengden de naalden en de knoppen met honing om dit als medicijn bij verkoudheid, slijmvorming, keelpijn, hoest, jicht en reuma aan te wenden.

Dit recept is waarschijnlijk een van de oudste kruidenrecepten die ik ken en nog steeds zeer doeltreffend.

Deze toepassingen worden onderschreven in de hedendaagse op wetenschappelijk onderzoek gestoelde fytotherapie. Rembert Dodoens, baanbrekende kruidenwetenschapper uit de 16e eeuw, gebruikte medicijnen op basis van grove den eveneens voor ziekten aan de longen, bij hoest en om lever en nier te ´openen´. Een positieve werking op de lever lijkt volgens de laatste onderzoeken inderdaad het geval te zijn.

De grove den kreeg in Nederland een belangrijke plaats in de cultuur doordat het één van de bomen bleek die kan groeien op stuifzanden die zijn ontstaan na overbegrazing of het vasthouden van duinzand. Daardoor zijn er vele dennenbossen aangelegd, zoals op de Veluwe.

Zeer recent tijdens de corona crisis was de den het middel om preventief in te zetten om je weerstand te verhogen en om de luchtwegen in goede conditie te houden want luchtwegen die optimaal schoon zijn zijn minder vatbaar voor infectie. In het lichaam kan dennennaaldenthee met evt de knoppen de weerstand verhogen en de virussen eerder opmerken om ze vervolgens eruit te werken. 

Uitwendig gebruik bij doorbloedingsstoornissen

In grove den zijn het vooral de terpenen die de doorbloeding van de huid stimuleren; ze veroorzaken een warm en beetje rozig effect. Voor uitwendige toepassing word er gebruik gemaakt van van schorsextracten op basis van de pijnboom. De boom is rijk aan Oligomere ProCyaniden of OPC. Deze stof bevordert de perifere doorbloeding en beschermt de haarvaten.

Diverse gebruik:

De grove den kent eetbare delen. In schaarse tijden werd de binnen bast gedroogd en vermalen om het als meel te gebruiken; het werd vermengd met meel van graanproducten. De jonge loten kun je tot stroop verwerken wat een lekker boterhambeleg is. Sommige bonbonmakers doe een heel weinig etherische olie op basis van grove den in de bonbonvulling wat deze zoete lekkernij een aangenaam frisse smaak geeft. Grove den wordt daarnaast als geneesplant gebruikt; het wordt in de fytotherapie vooral bij luchtwegenaandoeningen ingezet.

Dennennaald olie  Albies Pectinata  wordt gewonnen uit de naalden van van de grove den of pijnboom. Dennennaaldolie is sterk antiseptisch en heeft een krachtige balsemachtige geur.

Den Bachremedie: Deze bloesemremedie is geschikt voor mensen die zich klein maken, last hebben van schuldgevoel. En veel en venijnige zelfkritiek. Schuldgevoel maakt je klein en hopeloos, de Den maakt je zachter voor jezelf en is staat te accepten en vergeven. Pine helpt je om jezelf te accepteren en de fouten die je maakt met zachtheid naar te kijken. Pine geeft je weer levensvreugde en evenwicht.

Magische werking

De olie is reinigend en stimulerend, hij geeft de gebruiker meer energie . Verfrist en reinigt  de ruimte van onvriendelijke en negatieve gedachten. Kan een afrodiserend zijn. Veel toegepast om massage en meditatieruimtes te zuiveren.

Dennenmagie:

Verzamel rond midwinter (21 december) dennennaalden in een buidel. Draag deze buidel bij je op momenten dat je eigen kracht nodig hebt.

Ogham – Pion (pijnboom)

Het laatste symbool van de Ogham is Pion. Pion geeft verlichting van schuldgevoelens. De verlichting die hieruit voortvloeit laat toe dat de innerlijke wijsheid de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Heb je hierbij hulp nodig? Draag dan een takje/houtje van de Den bij je als talis

  

December: CHAGA zie foto’s

November:

          KRUID VAN DE MAAND: WEEGBREE 

Bekijk hier de video hoe je zelf weegbreezalf kunt maken! Supermakkelijk! https://youtu.be/zLCM7nN0024

WEEGBREE, PLANTAGO  

Soms spreekt een kruid tot je…, dat bedoel ik eigenlijk niet zo spiritueel als het nu klinkt! Maar elke maand heeft vaak wel een kruid dat er extra uitspringt. Deze maand is niet echt de maand van de weegbree, maar omdat ik hem de afgelopen tijd zó vaak ben tegengekomen en weegbree echt tot die ‘die-hard’ kruiden behoord die de hele winter blijven doorgroeien, wordt de weegbree toch deze maand het “kruid van de maand”!

Weegbree groeit het hele jaar door, het is een oersterk kruidje. Van het vroege voorjaar tot in de winter kun je hem vinden. Wordt er gemaaid op een stuk gras of berm dan groeit hij gewoon weer terug.

De weegbree werd door de Amerikaanse indianen “voetspoor van de blanke” genoemd.

Een plant kan jaarlijks wel 14.000 minuscuul kleine zaadjes produceren! (Welke overigens in oktober november volop te verzamelen zijn). De weegbree is een echte “tredplant” en succesvol in haar aanpak getuige de vele verschijningen van de plant langs paden, bermen, velden en wegen. Want die zaden worden massaal onder de voet gelopen en daarmee is deze succesvolle strategie van verspreiden bewezen. De zaden worden ook door de wind verspreid binnen kleine afstanden. Je hoeft nooit ver te kijken wil je een weegbree plantje vinden en dat is een feit!

Tredplant: door deze succesvolle verspreiding methode en groei langs paden en wegen wordt ze wel “heerser van de weg” genoemd en ook “wegbrood” schijnt een oude naam te zijn welke verdacht veel op “weegbree” lijkt. Het duidt ook op het feit dat de wortels van de plant werden gedroogd en gemalen, en gebruikt bij het broodbakken!

Weegbree zou in het Oudsaksisch voorkomen als “wegbreda”, samengesteld uit weg en breed, dus een plant die breed op de weg groeit. Plantago komt van het Latijnse Planta pedis, (met ago wat gelijkend betekent) en betekent voetzool, welke te maken kan hebben met de gelijkenis van de bladeren met een voetzool, vooral de brede weegbree. Maar waarschijnlijk ook al duidt op de verspreiding per voetzool.

Plantago is een geslacht uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De bladeren zijn bij de meeste soorten parallel nervig dit is een zeer handig determinatie kenmerk.

Bij de meeste in West-Europa voorkomende soorten staan de bladeren in een bladrozet bij elkaar. Dat ze goed tegen betreding kunnen komt onder meer door de vlezige bladeren met de vrij stevige nerven.  Sommige soorten zoals de smalle weegbree kom je veelvuldig tegen op graslanden en kunnen dan behoorlijk groot worden.

Smaal weegbree kan ook best groot worden maar het blijft smalle, lancetvormige bladeren hebben. *Denk aan (plantago lacelota)

EETBAAR: Dit geslacht kent ook planten die zich in zilte vegetaties thuis voelen zoals de zeeweegbree (alleen aan zee), heel smakelijk, en ook de hertshoornweegbree die op veel meer plekken kunt vinden.

De laatste smaak licht zilt en is verreweg het lekkerste weegbree blaadje om zo op te eten of te verwerken in salades. Deze weegbree zie je ook wel weer in moestuinen tegenwoordig. Bijna alle weegbree soorten zijn eetbaar. De smalle weegbree is ook zeker zeer geschikt voor de salade, pluk dan de jonge blaadjes nog voordat de plant gaat bloeien. Wil je weegbree in je tuin dan kun je in het wild een plantje opgraven, de wortels in tweeën snijden of scheuren en de helft meenemen en uit planten. Of je probeert het via zaad te zaaien in het najaar.

Gebruik in de keuken: Pluk in de jonge bladeren, snijd of knip de bladeren dwars op de lange vezels door.

Het is een goede aanvulling voor in salades. Je kunt ze op dezelfde wijze als spinazie bereiden of ze in een omelet of roerei verwerken. De bladeren zijn geschikt als broodbeleg of eetbare decoratie. Ook kunnen ze worden ont-sapt; een theelepel sap per dag is voldoende voor een geneeskrachtige werking of bij detox kuren.

In het voorjaar als er veel jong blad is kun je een voorraadje plukken en ze laten drogen en vervolgens in een pot bewaren. Dit kun je later gebruiken om thee of thee mengsels mee te maken. Ook kun je de gedroogde bladeren vermalen tot poeder en er superfoodpoeder van maken.

De zaden kun je verzamelen in het najaar. Pluk de hele stengels met de rijpe zaden, laat ze een aantal dagen nog goed drogen. Schud ze dan flink uit in een grote kom en bewaar de zaden in een gazen pot. Je kunt ze zo eten of in ovenschotels, burgers of groentegerechten verwerken.

De wortel kun je van november tot april oogsten en samen met andere groenten gebruiken als vulling voor hartige taarten of in roerbakgerechten. De wortel werd zoals gezegd vroeger gebruik bij het broodbakken, het ging eenvoudig door het deeg. De wortels oogsten, schoonmaken en daarna goed laten drogen.

De wortel drogen kan in een droogmachine in de oven of in een warme

donkere ruimte van ca. 30-40 graden. Vervolgens maal je de wortels tot poederachtige structuur en verwerk je het door het (brood) deeg.

De twee meest beschreven en voorkomende soorten zijn de smalle weegbree – plantago lanceolata en de brede weegbree – plantago major.

Alle in Europa voorkomende weegbreesoorten zijn op dezelfde wijze inzetbaar.

Geneeskrachtige werking: Weegbree wordt in de eerste plaats gebruikt voor de luchtwegen. Vooral tegen slijm en hoesten, het werkt desinfecterend, verzachtend en weefselversterkend, bij keelpijn, verkoudheid en middenoorontsteking. Bij oorontsteking kun je het verse sap mengen met toortsolie en in het oor druppelen.

De weegbree bevat onder andere vitamine A en B en alle mineralen. Door de Grieken werd grote geneeskracht toegeschreven aan de weegbree. En zij was een van de negen heilige kruiden van de Angelsaksen, die het gebruikten tegen koorts, nierziekten, gif-beten, zweren en tal van wonden. Voor plattelandsbewoners was het vooral een handig kruid voor de verzorging van wonden. Effectief bij brandwonden, wondjes, zwellingen en insectenbeten. Weegbree wordt ook wel een plantaardige pleister genoemd, heb je onderweg iets nodig om een beet of wondje mee te verbinden dan is weegbree hét ideale wond-bedekmiddel!

Weegbree is rijk aan slijmstoffen en ad-stringende tannines, deze hebben een stelpend, ontsteking werend effect. en versnellen de genezing. Weegbree voorkomt een allergische reactie.

Thee: van de plant kan worden genomen bij klachten van maag en darmen, diarree. Maar dus ook bij verkoudheid en keel, longklachten. Ontstekingen van de keel en de bovenste luchtwegen, slijm en hoesten. In dat geval drie keer per dag een kop drinken.  Ook wordt de thee gedronken bij blaasontsteking en is zij een belangrijk bestanddeel van detoxerende en bloedzuiverend theemengsels.

Sap: kun je maken door het blad uit te persen d.m.v. een pers of in een vijzel. Je kunt dit sap direct gebruiken op een wondje, eczeem of bij opkomende oorontsteking.

Zalf: Handig om van de weegbree een zalf te maken en in je EHBO-kistje te bewaren als pleister bij kleine wondjes, beten en ontstoken plekjes.

Deze zaden moeten nog drogen dan komt het minuscuul kleine zaadje wat in de gedroogde bloemetjes zit vrij. “Vlo zaad” is rijk aan omega olie en word ook voor de stoelgang gebruik onder de naam Psylliumzaad. Heb kan tot 5 x zijn eigen volume aan vocht opnemen. Drink daarom veel water of laat de zaden eerst weken.

Recept weegbreezalf :

  • 150 ml biologische olijf of zonnebloemolie of amandelolie *
  • 1 kop met fijngesneden verse weegbreeblad
  • 15 gram bijenwas
  • 1 volle theelepel lanoline (bij allergie weglaten!) **
  • schoon bakje/potje
  • zeef, doek en (steel) pannetjes

Bereiding:

Pluk bij droog weer mooie onaangetaste jonge (smalle) weegbreebladeren. Was de bladeren eventueel en droog ze dan ook weer heel goed. Laat het blad 1 dag indrogen. Snij het blad met een scherp mes in kleine stukjes en doe deze in een schone glazen pot. Vul de pot met olie tot alles onder staat. Laat deze pot minimaal 3 weken staan op een warme plek. Zeef vervolgens de olie door een zeef met een doek in een kom of pannetje.

Verwarm de weegbreeolie in een pannetje au-bain-marie. Voeg hieraan de bijenwas toe en warm het langzaam op. Wanneer de bijenwas gesmolten is voeg je de lanoline toe en schenk vervolgens de vloeibare zalf in een schoon potje. Laat de zalf afkoelen en label het potje. De zalf is dan klaar voor gebruik.

Deze zalf is ca. 1 jaar houdbaar.

*Mensen met een notenallergie mogen geen zalf op basis van amandelolie! Daarom is zonnebloemolie of olijfolie mits van biologische kwaliteit en koudgeperst altijd een veilig basis.

**Lanoline is vet uit de vacht van een schaap. Deze plakkerige zalf helpt om de stoffen te transporteren in de huid en breng ook meteen een beschermlaagje aan. Daardoor werkt de zalf langer op de huid. Sommige mensen zijn allergisch voor de wolalcoholen, dit zijn vaak mensen die al eczeem klachten hebben, dus in dat geval goed opletten of weglaten.

De komende weken aan bod: duizendblad, aloe vera en ginkgo biloba!

..

Duizendblad: Een Kruid voor Duizend Doeleinden

Introductie
Sommige planten zijn al eeuwenlang onze trouwe bondgenoten in gezondheid. Duizendblad (Achillea millefolium) is zo’n wondermiddel dat talloze voordelen biedt. Van wondverzorging tot ondersteuning van je spijsvertering, duizendblad heeft het allemaal. Laten we eens kijken wat dit krachtige kruid voor je kan betekenen.

De Kracht van Duizendblad

  • Wondverzorging
    Ook wel “soldatenkruid” genoemd, heeft duizendblad een lange geschiedenis als EHBO-kruid. De bloedstelpende werking stopt bloedingen snel en bevordert genezing. Perfect voor kleine verwondingen!
  • Ontstekingsremmer
    Duizendblad werkt ontstekingsremmend en biedt natuurlijke verlichting bij gewrichtspijn, spierpijn en menstruatiekrampen.
  • Spijsverteringshulp
    Een elixer van duizendblad stimuleert de eetlust, kalmeert maagklachten en verlicht indigestie. Een kop duizendbladthee bevordert je spijsvertering en zorgt voor ontspanning.
  • Immuunboost
    Rijk aan antioxidanten helpt duizendblad het immuunsysteem te versterken en infecties af te weren, wat een sneller herstel ondersteunt.
  • Ademhalingsondersteuning
    De slijmoplossende werking van duizendblad helpt bij het verlichten van hoest en congestie. Een stoominhalatie met duizendblad biedt snel verlichting bij luchtwegproblemen.

Hoe Gebruik je Duizendblad?

  • Tinctuur: Een paar druppels voor snelle verlichting en een boost voor je immuunsysteem.
  • Infusie: Een mild duizendbladinfuus kalmeert ontstekingen en ademhalingsproblemen.
  • Zalf: Breng het aan op de huid voor pijnverlichting en wondgenezing.
  • Thee: Drink dagelijks om je spijsvertering en welzijn te ondersteunen.
  • Bad: Een duizendbladinfuus in je bad ontspant de spieren en verzorgt de huid.
  • Kompressen: Verlicht pijn en zwelling met een duizendbladkompres.
  • Massageolie: Duizendbladolie ontspant de spieren en verzorgt de huid.
  • Honinginfusie: Voeg duizendblad toe aan honing voor een lekker en geneeskrachtig ingrediënt.

Conclusie
Met zijn vele voordelen is duizendblad een veelzijdig kruid dat je gezondheid op een natuurlijke manier ondersteunt. Probeer het in je dagelijkse routine en ontdek zelf hoe dit krachtige kruid je kan helpen om je optimaal te voelen!

.

Hier vind je het filmpje over het Elfenbankje van weekdeel 19 oktober.

https://youtu.be/eyKpBWStFeE

.

De tamme kastanje

Vorig jaar heb ik van alles geprobeerd om de tamme kastanje te inmaken om te bewaren. Ik maakte kastanje meel en heb kastanjes gepoft en vervolgens gedroogd. Beide producten beschimmelde vrij snel dus die ga ik niet meer maken, aangezien het veel werk is om de kastanjes te bereiden zoek ik naar methode die gegarandeerd goed blijven.

In de vriezer kan altijd maar daar is het al vrij vol!

Deze chocopasta, vorig jaar had ik een soortgelijk recept gemaakt, blijft lang houdbaar maar eenmaal geopend in de koelkast bewaren en toch snel opmaken. 

Bezuinig niet op de kokosolie dat maakt de pasta lekker smeuïg en smeerbaar.

Een heerlijk recept voor biologische en natuurlijke chocopasta met tamme kastanjes. Het is eenvoudig te maken, gezond en perfect als smeersel op brood, toast, of als vulling voor desserts. 

Kastanje chocopasta

Ingrediënten (neem liefst alles biologisch):

300 g tamme kastanjes (gepeld en gekookt)

100 ml plantaardige melk (bijv. amandel- of haver melk)

3 eetlepels cacaopoeder

3 eetlepels ahornsiroop, agavesiroop of honing (zoet naar smaak)

1 theelepel kaneel

2/3 eetlepels kokosolie

Snufje zeezout (om de smaken in balans te brengen)

Bereiding:

1. Kastanjes koken: Maak een inkeping in de schil en kook ze ongeveer 20-25 minuten. Pel ze zodra ze nog warm zijn.

2. Kastanjepuree maken: Doe de gepelde kastanjes in een keukenmachine of blender en mix ze tot een gladde puree. Voeg een klein beetje van de plantaardige melk toe om het malen te vergemakkelijken.

3. Voeg de overige ingrediënten toe: Voeg het cacaopoeder, de ahornsiroop, kaneel, kokosolie, en een snufje zout toe. Mix het geheel opnieuw totdat alles goed is opgenomen en de pasta mooi glad is. Voeg naar behoefte meer plantaardige melk toe om de gewenste consistentie te bereiken.

4. Proef en pas aan: Proef de chocopasta en voeg indien nodig extra ahornsiroop toe als je een zoetere pasta wilt. Je kunt ook meer cacao toevoegen voor een intensere chocoladesmaak.

5. Opslaan: Schep de chocopasta in een schoon glazen potje en bewaar het in de koelkast. Het blijft ongeveer een week goed. 

6. Maak je een batch: vermenigvuldig de porties met 10, schep de chocopasta in uitgekookte glazen potjes, weck de potjes 30/45 minuten op 80 graden in de oven of in een pan met kokend water. Nu zijn ze lang houdbaar.  

Tip: Deze pasta is heerlijk smeuïg en veelzijdig. Je kunt hem ook gebruiken als vulling voor crêpes, over havermout of yoghurt, of gewoon als dip voor fruit!

Geniet van deze natuurlijke chocopasta!

Recept voor Kastanje soep:

Ingrediënten:

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngesneden

400 g pompoen, in blokjes gesneden

250 g gekookte en gepelde tamme kastanjes (vers of uit blik)

750 ml groentebouillon

1 pakje verse kaas of vegan room (ongeveer 100-150 g)

Olijfolie

Zout en peper naar smaak

Bereiding:

1. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

2. Voeg de pompoen toe en bak deze een paar minuten mee.

3. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken, totdat de pompoen gaar is.

4. Voeg de gekookte kastanjes toe en laat nog 5 minuten meekoken.

5. Haal de pan van het vuur en voeg de verse kaas of vegan room toe.

6. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa.

7. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer warm, eventueel met knapperig brood.

Gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes:

1. Rijk aan vezels: Kastanjes bevorderen een gezonde spijsvertering en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

2. Goede bron van vitamine C: Dit versterkt het immuunsysteem en helpt bij de opname van ijzer.

3. Laag in vet: In tegenstelling tot andere noten bevatten kastanjes weinig vet, wat ze geschikt maakt voor een vetarm dieet.

4. Kaliumrijk: Dit mineraal helpt bij het reguleren van de bloeddruk en ondersteunt de hartfunctie.

5. Antioxidanten: Kastanjes bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en galluszuur, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade.

6. Complexe koolhydraten: Deze leveren langdurige energie en voorkomen pieken in de bloedsuikerspiegel.


Het boek De apotheek van god van Maria Treben:



Teunisbloem zaden oogsten:


Teunisbloem:

Zaden:

In de super wilde … wilde bloementuin staan nu veel uitgebloeide Teunisbloemen en sommige zijn echt heel hoog geworden, ik laat ze lekker staan, sommige mensen vinden het niet mooi maar de natuur is er blij mee!

En ik zou willen zeggen bekijk de zaad-hulzen van de bloemen eens, het zijn bijzondere organische vormen!

De zaden zijn supergezond, verzamel ze op een droge dag in het najaar, keer de toppen eenvoudig om en vang de zaadjes op in een brede bak. Haal het vuil en andere dingentjes er uit of doe ze door een grove zeef.

Rooster de zaadjes heel lichtjes in een droge koekenpan, optioneel. Als ze afgekoeld zijn bewaar je ze in een potje of blik.

Superfood van eigen bodem dus! Teunisbloemen worden ook gekweekt voor de olie, teunisbloemolie is zeer heilzaam voor de huid.

Meidoornbessen siroop:

Meidoorn, (Haagdoorn),Crataegus MonogynaFamilie: Rosa, Rosaceae

Een prachtige struikachtige boom: die in het voorjaar bloeit met heerlijk geurende bloesem en in het najaar mooie rode besjes (niet gelijkend op de rode bes) draagt. Meidoorn ook wel Haagdoorn genoemd en in veel oude kruidenboeken ook onder die naam te vinden is of onder de Latijnse naam: Crataegus Monogyna, behoort tot de familie van de Rosaceae. Meidoorn is een echte voedselbos boom die het goed doet in een afscheiding of groepje struiken bij elkaar.

Het schijnt dat Meidoorn al meer dan duizenden (10.000) jaren in onze omgeving groeit en wordt gegeten. Er zijn archeologische vondsten gedaan waarbij de zaden van de Meidoorn zijn gevonden. Alles van de Meidoorn is eetbaar en de struik is gelukkig vrij algemeen en zaait zich makkelijk uit in het wild, met dank aan de vogeltjes die de bessen ook lekker vinden. Dus onthoud bij het plukken van de bloesem of de bessen, minimaal 1 op 30 aanhouden, 1 voor jou 30 voor de natuur!

Belangrijkste inhoudsstoffen

  • Flavonoïden (met o.a. procyanidines, OPC’s en hyperoside), biogene
  • aminen (o.a. acetylcholine), triterpeenzuren, sterolen, fenolzuren,
  • pectine, purinen, etherische olie, amygdaline, vitamine C. 

De jonge blaadjes in het voorjaar zijn rauw eetbaar in de salade. De bloesem en het blad kunnen vers in de thee je kunt ze ook drogen voor later gebruik. Je kunt van de bloesem olie trekken, in de kruidengeneeskunde maakt men er een tinctuur van, deze tinctuur is goed voor de bloedsomloop, bloedvaten, in het algemeen. Meidoorn is goed voor het hart en de doorstroming van bloed! Wordt gebruikt bij nerveuze hartklachten. Gespannenheid, stress en overspannenheid.

***Waarschuwing: meidoorn bevat hartglycosiden deze werken hartversterkend, maar kunnen ook de werking van hartmedicatie versterken. In dat geval altijd eerst overleggen met een arts!

De bessen in het najaar moet je eerst even proeven, als ze licht zoet en een heel klein beetje zurig smaken zijn ze goed om te plukken. Je kunt ze verwerken in gelei, jam of compote, meekoken en de pitjes verwijderen.

Je kunt er ook een soort ketchup van maken eentje met een klein beetje suiker en veel vitamine c!

Meidoornbessen siroop:

Ingrediënten

  • meidoornbessen ca. twee handen vol
  • sap van twee sinaasappels en 1 citroen
  • rozenbottels van rimpelroos of hondsroosje ook ca. 2 kop
  • honing

Werkwijze

Meidoornsiroop: pluk op een zonnige herfstnamiddag een paar handjes meidoornbessen en wat rozenbottels. Was de bessen en de rozenbottels en doe ze in een pan met wat water. (Hier kunnen eventueel ook nog wat sleedoornbessen bijgevoegd worden). Kook de bessen op en laat een 20 minuten heel zacht pruttelen. Zeef dan de pulp door een zodanig fijne zeef zodat de zaadjes achter blijven. Deze zaadjes kun je drogen en dan weer malen en verwerken als meel. Doe dan de pulp en het sap van de sinaasappels en citroen terug in een schone pan. Opnieuw heel even aan de kook brengen en voeg dan van het vuur af de honing toe naar smaak.

Giet zo heet mogelijk over in een glazen fles. Luchtdicht afsluiten en enkele keren omdraaien zodat het laatste beetje lucht in de fles gesteriliseerd is. Etiketteer met de datum er bij en bewaar koel en donker.


Perendrank met laurier.

Gebruik peren en of stoofperen of appels die plekjes hebben, op de grond gevallen zijn of wilde appeltjes.

Je snijd de peren in stukjes, de slechte plekken doe je weg en de rest van de vruchten doe je in een grote pan. Zet de pan op met flink water de peren moeten ruim onder staan. Doe er een paar, 2 tot 4 blaadjes biologische laurier bij. Heb je een takje lijsterbes dan mag dat er nu bij. Laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken.

Giet het sap af door een zeef, knijp de peren zoveel mogelijk uit. Zet de drank weer op het vuur. Giet de kokende drank in voorverwarmde en uitgekookte flessen. Draai meteen de deksel er op en draai ze om (en weer terug). Laat afkoelen.

Deze peren laurier drank is een aantal maanden houdbaar.

Laurier:

Iedereen heeft het wel in de kast staan. Laurierblaadjes voor in de soep of stoofpot. Een echt ouderwets kruid met een heel specifieke smaak.

Laurier werd in de oudheid al gebruikt als geneeskrachtig kruid en ook om die reden door het eten en door kruidendranken en thee gedaan. Laurier is goed voor het bloed vanwege de positieve werking op de bloedsuikerspiegel en cholesterolniveaus. Maar het is vooral bekend om gebruik tegen darmproblemen.

Laurier bevorderd de spijsvertering!

Mocht je een slechte eetlust hebben dan helpt het ook om een thee met laurier een half uur voor de maaltijd te drinken.

Laurier kan in allerlei recepten tegen ontstekingen van de bovenste luchtwegen en mond verwerkt worden. Denk aan een hoestsiroop met tijm, salie en laurier met honing bijvoorbeeld een super goede combinatie.

Laurier zou ook helpen tegen depressiviteit en door de geur (etherische olie) kan je geest weer helder worden. Ook over rust en tegen stress kan laurier gebruikt worden. Kortom een kop thee van laurier per dag kan helemaal geen kwaad!

Magie: laurier kent vele toepassingen in de magie het is echt een magische kruid! Het werd al in de oudheid gebruikt bij allerlei rituelen die met overwinning of prestatie te maken hadden en nog steeds wordt bijvoorbeeld een behaald diploma gevierd met een lauwerkrans!

Laurier staat voor wijsheid en kennis (denk aan de verhelderende werking van de etherische olie) maar ook staat het voor vrede en vriendschap. Een krachtig kruid om mee te werken. 

Laurierblaadjes zitten vol vitaminen, mineralen. Inhoudstoffen: 

Vitaminen: A en C
Mineralen zoals: koper, kalium, calcium, magnesium, zink, ijzer, selenium en mangaan

Verdere inhoud stoffen:
vele essentiële vluchtige oliën.
Foliumzuur
antioxidanten

Laurierzuur
Waardenvolle verbindingen zoals rutine, salicylaten, cafeïnezuur en fytonutrienten.

Medicinale toepassingen: 
– Goed tegen luchtweginfecties, griep en verkoudheid
– Het verzacht tandpijn en aften
– is een verademing bij keelpijn en bronchitis
– geeft verlichting bij sinusitis
– pakt darmproblemen aan en gaat diarree tegen
– bevordert de spijsvertering
– als kompres geeft het verlichting bij gewrichtspijnen
– het verlaagt de bloedsuiker wat gunstig is voor mensen met diabetisch

Van de vruchten van de laurierplant wordt olie gemaakt. Deze olie wordt gebruikt voor allerlei massages. Een massage doet goed bij spierpijn, verstuiking, verrekkingen, sportblessures en ook bij pijnlijke gewrichtsklachten. De olie wordt ook gebruikt in de dierengeneeskunde bv. bij ontstoken koeien uiers. Verstuikingen en hoefaandoeningen bij paarden. Laurierolie wordt verwerkt in uierzalf en uier crème.


Wilde gist recept:

De appels staan nog even in de hoofdrol! Wij maken tegenwoordig ons eigen brood met wilde gisting, in dit geval van appel.

Wat zijn wilde gisten?

Wilde gisten zijn de natuurlijk voorkomende gisten in de lucht en in de wijngaard bijvoorbeeld. Wilde gist is natuurlijk heel bekend van wijn, zo werd er vroeger wijn gemaakt en nog veel meer producten. Maar wilde gist zit ook op appels en peren, al het fruit en ook op kruiden, planten en bomen.

Waarom hoor je er zo weinig van?

Het gebruik van gekweekte gistcellen in de wijnindustrie dateert nog maar van begin vorige eeuw. Duizenden jaren eerder werd enkel wijn gemaakt met wilde inheemse gisten die tot spontane gisting aanzetten. Hetzelfde geld voor brood bakken.

Tegenwoordig zijn wij bang van wilde gist omdat het bewerkelijk is, je eerst moet leren waar de grenzen liggen want het kan ook bederven en dan schadelijk zijn. Een proces wat de moderne mens niet meer aandurft en daarom vaak kiest voor makkelijk en veilig.

Voordeel van wilde gist:

Het is gezond, het is goedkoop en het is leuk om zelf te maken. Nadeel van wilde gist: het is bewerkelijk, het kan bederven.

Hoe maak je je eigen gist?

Je maakt een zetsel welke hetzelfde is als voor zuurdesem (ook een wilde gisting). Neem een grote pot en voeg;

100 gram meel

75 ml water

een kwart appel in twee stukjes (appel, met schil! afspoelen onder koud water, in stukken snijden)

Meng het meel en water in de glazen pot. Snijd de appel in twee stukken en leg de appel in het zetsel. Sluit de pot af met een doek en een elastiek. Zet de pot op een warme maar donkere plek, keukenkastje bijvoorbeeld.

Dag 1: zijn er al bubbels? Haal dan de appel eruit en voeg twee eetlepels meel en een scheut water toe. Roer met een houten lepel en laat weer een dag staan. Is er nog geen teken van gisting laat de appel er dan in zitten.

Dag 2: Meng het zetsel weer met twee eetlepels meel en een scheut water. Haal de appel eruit.

Dag 3: let op je gisting en ruik!!! Ruik elke dag, je gaat nu leren hoe zuurdeeg ruikt en hoe bedorven deeg ruikt. Meng weer meel en water toe.

Dag 4: Je deeg gaat behoorlijk gisten. Voeg voor de laatste keer meel en water toe.

Dag 5: Verplaats het deeg naar een grote kom (houd een klein beetje deeg apart in een andere schone pot). Voeg zoveel meel toe als je nodig hebt om een brood te bakken, voeg een eetlepel suiker en een eetlepel kwark of yoghurt toe. Leg een handdoek over het deeg en laat een paar uur rijzen.

Is je deeg na een paar uur verdubbeld qua volume dan kun je gaan bakken!

Voeg naar smaak zout toe; olijfolie, yoghurt, kruiden, noten, rozijn, etc.

Bak je brood 3 kwartier op 180 graden in een voorverwarmde oven.

(Let op: de dagen van gisting gaan sneller met warm weer en langzamer met koud weer!)

Voordeel van wilde gist:

Het is gezond, het is goedkoop en het is leuk om zelf te maken.

Nadeel van wilde gist: het is bewerkelijk, het kan bederven.


Oost Indische kers op azijn.

Dit recept maak ik naast een tinctuur, die ik medicinaal gebruik. Een azijn is wat zachter maar heeft tevens een werking op de maag en darmen vanwege de azijn. Deze Oost Indische kers azijn gebruik je bij verkoudheden en hoesten. Kleine infecties van de luchtwegen en holtes. Verdun de azijn 1 op 10 met gedestilleerd water dan heb je een zachte maar ze effectieve gezichtslotion voor de vettere huid. Ook je haren kun je hiermee spoelen.

Oost Indische kers AZIJN:

•Twee handen vol bloemen, blad en wat zaden van de Oost Indische kers

•1 schone glazen pot

•200 ml appelazijn of ciderazijn

•2 teentjes knoflook

Oogst de bloemen, blad en zaden, was het blad maar de bloemen niet.              Laat ze een dag liggen op een theedoek, indrogen. Snijd de kruiden in reepjes en vul de glazen pot ermee. Voeg de knoflook toe. Giet de azijn op het kruid totdat alles onder staat. Sluit de pot af met een doekje zodat er vocht uit kan ontsnappen. Schud of roer de eerste week elke dag. Laat 4 tot 6 weken staan en zeef dan de azijn door een doek in een donkere glazen fles.

Neem bij klachten 3 x per dag een eetlepel in een glas water. Preventief kun je elke ochtend een eetlepel oplossen in lauw water en opdrinken.


Bramenazijn

Het is bramentijd! Een heel makkelijk te maken receptje waar je veel plezier van hebt is bramenazijn! Een groot voordeel is dat je er ook weinig bramen voor nodig dus je hoeft geen uren te plukken.

Je vult een schoon glazen potje voor de helft met verse bramen, spoel ze af met water of laat ze even onder water staan en giet dan het water af. Vul het potje af met appel- natuur- of witte wijnazijn en het sap van 1 citroen. Je ziet meteen dat de kleur al veranderd en de komende weken zal je azijn een prachtige paarse kleur krijgen.

Deze azijn ziet er niet alleen mooi uit maar bevat alle gezondheid voordelen van de (appel)azijn, citroen en bramen tegelijk dus wie wil dat nu niet elke dag over de salade of neem elke dag een eetlepel in een glas lauw water en drink dit in de ochtend op.

Pluk de bramen altijd boven kniehoogte en was ze goed voordat je ze eet. Zo hoef je niet bang te zijn voor wormpjes.


Druivenbladeren inmaken

Het is er weer tijd voor, de druiventakken groeien gewoon door en de druiven verdwijnen langzaam onder een dek van bladeren. Het ziet er prachtig uit en het is ook lekker koel om onder te zitten in de schaduw maar de druiven hebben wel zon nodig om afterijpen.

Snoeien dus!

Snoei van de druif de jonge uitlopende takken zonder druiven, als er wel druiven aan de tak zitten snoei dan op 2 a 3 bladoksels (bladeren) van de druiventros de tak af. Knip van de takken de mooie grote bladeren, geen beschadigde of verkleurde bladeren.

Maak zoutwater; los een volle eetlepel Keltisch zeezout op in een liter gedestilleerd water. Was de bladeren goed in zout water, laat ze even weken. Afhankelijk van hoeveel bladeren je hebt; neem een schone gesteriliseerde pot van b.v. 500 ml.

Leg de druivenbladeren op een stapeltje van 10 a 15 stuks, rol de stapeltjes op en prop ze in de pot. Prop de pot vol met de druivenbladeren en houdt boven een ruimte van een paar centimeter vrij, leg hierop een goed schoon gemaakt zware platte steen en vul de pot af met het zoute water. Laat even staan, tot het water goed is gezakt en vul dan bij tot de rand.

Laat deze pot een week staan, dan zijn ze klaar voor gebruik. Bewaar je hem verder in de koelkast dan kan je de bladeren nog wel een jaar goed houden.

Wist je dat druivenbladeren ook heel gezond zijn?! Ze worden al sinds de oudheid gebruikt als thee en voedsel dat goed is voor de bloedvaten en haarvaatjes.

Het blad zelf kan worden ingezet als huidlotion, mondwater en bij maagklachten vanwege de samentrekkende werking.

Maak er dan een sterk kruiden infuus van, dit is beperkt houdbaar maar kun je ook maken van gedroogde wijnbladeren.

Inhoudstoffen van het blad:

Groot aantal flavonoïden zoals flavanolen, anthocyanen, flavonolen en flavonen, fenolzuur, tanninen, resveratrol, benzoëzuur, benzaldehyden, mineralen, organische zuren zoals wijnsteenzuur, appelzuur, barnsteenzuur, en protocatechuzuur, kalium, calcium, calciummaleaat, ijzer, vitamine C en etherische olie.