RECEPTEN JUNI WALNOOT

We beginnen de maand JUNI met een recept. Het recept van de groene walnoot likeur. Dit is een van mijn favorieten en ik neem hem graag mee tijdens de wandelingen om te laten proeven dus sommige van jullie zullen hem al kennen.

Het is nu de tijd om deze groene en dus onrijpe noten in de gaten te houden want de periode om ze te plukken duurt maar even tot midzomer, de dag van de zomerzonnewende om precies te zijn!

Daarna maken ze door de warmte een omslag en vormen de noten zich in de groene bolster. De walnoot is een veelzijdige boom van het blad hun je ook fijne lotions maken voor je huid, tegen spataderen en couperose maar ook gewoon fijn voor de reiniging van je gezichtshuid. Je kunt er je haar mee behandelen maar dat is alleen voor de donkerharige!

De groene walnoot likeur heeft behalve een heel kenmerkende geur ook een donkere bijna zwarte kleur. De nog groene schillen geven namelijk zwarte kleurstof af die oplost in de alcohol.

Pluk de groene walnoten in juni als ze nog frisgroen en zacht zijn. Kun je de schil makkelijk doorsnijden dan zit je goed, de vrucht is nog helemaal doorzichtig van binnen maar de contouren zijn wel al heel duidelijk.

walnotenlikeur

c.a. 25 gewassen groene walnoten

schil van halve citroen of 1 kleine citroen

1 kaneelstokje

10 jeneverbessen

1 of 2 vanillestokjes

350 gram honing

1 liter wodka of brandewijn

Zo maak je de walnotenlikeur

Trek handschoenen aan want de walnoot schillen kunnen meteen zwart afgeven. Snijd de walnoten in vieren of stukken en voeg ze samen met alle andere ingrediënten in een goed afsluitbare (weck)pot.

Voeg eventueel naar smaak eigen kruiden toe (zoals moerasspirea op de foto).

Roer het geheel goed door elkaar en zet de pot vier maanden op een plek rond de 18 °C, schud regelmatig! Na vier maanden zeef je de likeur door een fijne zeef. Proef of je hem lekker vindt. Zo niet, voeg eventueel naar smaak citroenschil of honing toe. Je kunt de likeur nu drinken maar hoe langer je hem laat staan hoe meer de smaak zich zal ontwikkelen.

Walnoten bevatten veel antioxidanten.

Waaronder vitamine E. Daardoor helpen walnoten tegen veroudering en houden ziektes op afstand (o.a. diabetes en hart- en vaatziekten).  De vitamine E is goed tegen de vrije radicalen. Deze radicalen kunnen het DNA beschadigen.

De walnoot zit ook boordevol met mineralen en omega 3 verzuren. Dit zijn belangrijke meervoudige onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken, maar wel nodig heeft om goed te werken. Omega 3 vetten zijn goed voor de bloeddruk.

Ze versoepelen de bloedvaten en zorgen voor een goede hartfunctie. Bovendien verlagen ze het cholesterolgehalte. Door deze hoeveelheid omega 3 vetzuren zijn walnoten ook super gezond voor je hersenen.

Volgens de signatuurleer *, kun je dat ook duidelijk zien. Bekijk de walnoot maar eens goed, het zijn net hersenen!

*(De signatuurleer is een niet-wetenschappelijke theorie die inhoudt dat uiterlijke kenmerken van (met name) planten die overeenkomsten vertonen met delen van het menselijk lichaam, aanwijzingen geven over de delen van het menselijk lichaam waarvoor deze gebruikt kunnen worden.)

De noten bevatten onder meer vitamine B6. Deze is belangrijk voor de weerstand, spijsvertering en u krijgt er een flinke energieboost van. Vitamine B6 bevordert namelijk de vorming van rode bloedcellen.

Walnoten werken krachtig preventief tegen allerlei ziekten en het wordt aanbevolen om er dagelijks een paar te nemen.

Niet te veel want overal waar “te” voor staat is niet goed. Gezond verstand zullen we maar zeggen en walnoten bevatten ook looistoffen die in kleine hoeveelheden gezond zijn maar in grotere hoeveelheden giftig kunnen zijn.

In de zomer als de noten nog groen zijn, er zit een vleesachtig omhulsel om de noot.

Dan kan je een aantal walnoten plukken en er “groene walnoot likeur” van maken. Deze likeur heeft een hele aparte en andere smaak als de gewone walnoten likeur. En heel opvallend is de kleur.

De groene schillen worden namelijk zwart, en vrijwel meteen. Als je de noten met de hand doormidden snijd dan zijn je handen binnen de kortste keer zwart. Deze schillen werden vroeger gebruikt om verfstoffen van te maken.

Ook wol en stoffen kun je er mee verven.

Een haarspoeling kan worden gemaakt met de nog groene schillen, een lotion van het blad van de walnoot is tevens gezond voor je haar en hoofdhuid.

Pas wel op want zwart is echt zwart.

.


.


Aantekening: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………