Wilde gezondheid

In de (ONLINE) jaartraining KRUIDEN en WILDPLUKKEN van Casa Natura krijg je een introductie tot “Wilde Gezondheid”

In deze introductie duiken we in de wereld van eetbare wilde planten. We gaan onderzoeken waarom de wilde planten zo belangrijk zijn voor je gezondheid en hoe ze door de geschiedenis heen zijn gebruikt. Dit jaartraining legt de basis voor een diepere kennis en waardering van de natuurlijke wereld om ons heen.

Het Belang van Eetbare Wilde Planten voor je Gezondheid

Eetbare wilde planten zijn een schatkamer van voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Deze planten bevatten vaak hogere concentraties vitaminen, mineralen en antioxidanten dan hun gecultiveerde tegenhangers. Omdat ze in het wild groeien, ontwikkelen ze sterkere overlevingsmechanismen, wat resulteert in een rijkdom aan nutriënten die je lichaam nodig heeft voor optimale gezondheid.

Voedingswaarde: Wilde planten zoals brandnetel, paardebloem en weegbree zijn rijk aan essentiële vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, ijzer en calcium. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor de ondersteuning van je immuunsysteem, botgezondheid en algeheel welzijn.

Medicinale Eigenschappen: Veel wilde planten hebben geneeskrachtige eigenschappen die al eeuwenlang worden gebruikt in de traditionele geneeskunde. Bijvoorbeeld, salie staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, terwijl kamille vaak wordt gebruikt om te kalmeren en stress te verminderen.

Duurzaamheid en Milieu: Door wilde planten te verzamelen, verklein je je ecologische voetafdruk. Het vermindert de afhankelijkheid van geïndustrialiseerde landbouw, die vaak gepaard gaat met pesticidengebruik en bodemuitputting. Bovendien leer je in harmonie met de natuur te leven, zonder deze uit te putten.

Historische Achtergrond van Wilde Planten

Eetbare wilde planten zijn sinds het begin van de menselijke beschaving een cruciaal onderdeel van onze voeding en gezondheidszorg. Onze voorouders waren afhankelijk van de natuur voor hun overleving, en hun kennis van eetbare en geneeskrachtige planten werd van generatie op generatie doorgegeven.

Oudheid en Traditionele Geneeskunde: In oude beschavingen zoals die van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren, speelden wilde planten een centrale rol in de geneeskunde. Hippocrates, de vader van de geneeskunde, gebruikte veel wilde kruiden in zijn behandelingen. Traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde maken ook uitgebreid gebruik van wilde planten en kruiden.

Middeleeuwen en Kloostertuinen: Tijdens de Middeleeuwen bewaarden monniken in Europa veel van de kennis over geneeskrachtige planten in hun kloostertuinen. Deze tuinen waren vaak gevuld met een verscheidenheid aan kruiden en wilde planten die werden gebruikt om allerlei kwalen te behandelen.

Een schat aan kennis van eetbare wilde planten, kruiden bereidingen, vele recepten voor je gezondheid, videos en elke week een les!

Je kunt elke maand instappen in de jaartraining en het hele jaar rond gaan!

Deze jaartraining is praktijk gericht op gezondheid (eten) en (genees)kracht uit de natuur met respect en liefde voor de natuur!

De cursus bestaat uit verschillende segmenten, elke maand is er een superdik maanddeel met een kruid van de maand, dit kruid staat symbool voor een groep kruiden met dezelfde inhoudstoffen of van dezelfde familie. Zo ontdek je langzaam de verschillende plantenfamilies en hun werking. Elke week ontvang je een weekles met soms een kruid, recepten of video’s. Dus je blijft alert en kun elke week iets nieuw ontdekken.

Kruiden & wildpluk training ‘Het jaar rond’, is een kruiden en natuur cursus die bestaat uit elke maand een schriftelijk deel, dit deel ontvang je als PDF in een makkelijk leesbare magazine achtige vorm. Deze kun je digitaal bewaren maar ook printen zodat je aan het einde van het jaar een mooi boek hebt die je altijd weer kunt nalezen en waar je aantekeningen bij kunt maken. Je kunt de informatie ONLINE via de website opzoeken, er is elke week een kruidenmail en je ontvangt een PDF met de gebundelde recepten.

Je leert op je eigen tempo. De cursus is praktijk gericht en je bepaalt zelf hoeveel studie uren je er in stopt.

Lees hier verder: ‘Jaartraining Kruiden & Wildplukken – CASA NATURA

GEEF JE METEEN OP: ONLINE jaartraining kruiden & WILDPLUK – CASA NATURA

Geef een reactie