RECEPTEN MEI

MEI RECEPTEN:

Rozenwater, wie kent het niet? De geur van “Eau de cologne” van vroeger. Heerlijk bloemig en zoet. Rozen zijn rijk aan fijne geurende etherische oliën. Je kent het gebaar, krijg je een roos dan ruikt je eraan de geur doet wat met je, “stop and smell the roses”! Daarnaast heeft de roos een groot scala aan symbolische waarde, staat de roos voor het vrouwelijke en ook de kleuren hebben alle hun eigen betekenis.

Rozenblaadjes zijn eetbaar, je proeft de etherische olie en de looistoffen, die laatste geven een stroef of bitter mondgevoel. Heb je last van je maag kun je een paar blaadjes eten. Je kunt ze ook drogen voor in een thee mengsel, lekker geurend maar ook mooi om te zien natuurlijk en de smaak verbeterd na het drogen voor in de thee.

Echt bijzonder is de werking van de blaadjes voor je huid! Rozenwater dat de heerlijke etherische oliën en looistoffen van het rozenblad heeft weten te vangen, werkt namelijk zeer verzorgend op de gezichtshuid. Het verzacht het celweefsel en heeft een verzorgende licht samentrekkende en ontstekingsremmende werking op de huid. De rozenblaadjes zijn zacht en werken ook zacht. Maak je huid er mee schoon morgens en avonds en was het vooral niet van je gezicht af.

Maken:

Doe de blaadjes van ca. 3 rozen  (als ze bijna uitgebloeid zijn en vanzelf afvallen, op de droge zonnige ochtend) in een potje met koud gedestilleerd of gezuiverd water.

Laat dit twee dagen staan in het licht, niet in de volle hete zon. Dit kan ook buiten. Doe een deksel op het potje maar draai het niet luchtdicht aan. Een doekje ipv een deksel kan ook. Laat het water opladen aan de zon en de maan en de stoffen van de roos in het water trekken. Haal dan de blaadjes er uit, zeef het water niet, want de etherische olie wil je behouden in het water!

Dit verse rozenwater is niet lang houdbaar, bewaar het in de koelkast, maar het is heerlijk zolang het duurt!

De roos is rijk aan etherische oliën, looistoffen, en zij bevat bioactieve stoffen die samen een heilzame werking op de huid hebben. Ze werken verstevigend op haarvaatjes, werken ontsteking remmend en hebben een positieve werking op de cel vernieuwing van de huid.

Rozensiroop:

Voor deze rozensiroop heb je rozenbloembladeren nodig van biologische rozen die net op het punt staan om uit te vallen. Voordat ze op de grond vallen kun je ze makkelijk van de bloem plukken. Let op dat ze er niet lelijk uit zien.

Kook een liter water en giet dit in een grote kan of pan, roer er 1/2 tot 1 kilo suiker door en het sap van twee citroenen, geen citroenschil. Laat afkoelen tot warm. Pluk een paar handen vol rozenblaadjes en roer die door het suikerwater. Laat het geheel afgedekt en buiten de koelkast twee dagen staan trekken.

Nu kun je de siroop, die de kleur van de rozen heeft aangenomen gaan zeven en vervolgens opkoken. Giet de siroop heet in een flesje en draai meteen de deksel dicht. Je kunt deze siroop ook gebruiken voor de tweede gisting van kefir of kombucha. Of meng weer wat rozenblaadjes terug in de siroop en voeg nu bij het opkoken arrowroot toe, dit maakt dat de siroop indikt en je straks een mooie gelei hebt met rozenblaadjes erdoor. Dit ziet er weer fantastisch uit op een toetje… met ijs bijvoorbeeld. O, je kunt het ook gebruiken om rozenijs te maken!

Rozenblaadjes net voordat ze uitvallen plukken.

.

KLAPROZEN

Klaprozen zijn geen rozen maar lid van de papaver familie. De blaadjes van klaproos worden wel ook gebruikt als kalmerend middel. De blaadjes bevatten slijmstoffen die een kalmerend effect hebben op de slijmvliezen, keel en luchtwegen. (De oude Kelten gebruikten het sap van de klaproos om het door een pap te doen die men aan huilbaby’s gaf. Zo vielen de baby’s snel in slaap waardoor men van de geluidsoverlast door huilbuien was gevrijwaard. Het baby’tje slaapt als een ‘klap’roos.

Er is een oud recept om kalmerende thee van de blaadjes te maken. Pluk alleen de echte wilde rode klaproos geen variëteiten. Want er zijn soorten waar gif in zit.

  • 5 gram klaprozen blaadje
  • 1 liter water
  • 2 lepels honing

Kook het water, en laat even afkoelen, giet dan op de klaprozen en laat een kwartier trekken. Zeef in een andere kom of fles en zoet met de eetlepels honing als de thee voldoende is afgekoeld. Gebruik voor slapen gaan een kop. Helpt ook tegen hoestaanvallen. Bij nervositeit overdag ook twee koppen drinken. Gebruik van hoge dosseringen wordt afgeraden.

Klaprozenhoning

  • bladeren van ca. 20 klaprozen
  • 500 ml honing
  • schone glazen pot

Doe de droge klaprozen blaadjes in een schone droge pot, schenk de honing er op. Roer zachtjes wat door elkaar zodat er geen lucht onder de blaadjes blijft zitten, druk de blaadjes naar beneden zodat ze onder staan. Laat de honing 3 weken trekken.

Het is een wonderlijk schouwspel als je elke dag even kijkt zie je de rode kleurstof van de honing uit de blaadjes omhoog trekken!

Deze honing werkt antibacterieel, en wordt gebruikt als hoestmiddel, verzachtend bij hoest en keelpijn. Ook geschikt voor kinderen.

Wildplukpesto van hondsdraf / look zonder look

Hondsdraf:

Dit plantje heeft behalve een aantrekkelijk uiterlijk ook een sterke smaak, iets bitter veel kruidachtige smaak en een soort van umami, heerlijk vindt ik. Daarnaast zijn de naar paars kleurende blaadjes en de bloemetjes zeer decoratief. De bloemetjes smaken verrassend genoeg heel zoet.

Vroeger werd hondsdraf gebruikt ipv hop bij het bierbrouwen naast de kruidige smaak en het bitter heeft het een zuiverende werking op de drank. Het wordt ook nu nog gebruikt om troebel geworden dranken helder te maken en in kruidenwijn of likeur. Hondsdraf (aftreksel maken) helpt inwendig tegen keelpijn, hoesten en ademhaling problemen en wordt ook gebruikt (net als hop) tegen depressie. Olie van hondsdraf of kompres wordt gebruikt voor borstklier problemen. Het wordt in melk gekookt voor kinderen en een sterk aftreksel kun je gebruiken om mee te spoelen bij mondklachten. Hondsdraf kan je heel divers eten, lekker pittig in een salade of door een dressing, pesto of kruidenboter. Pluk alleen de topjes zodat de korte worteltjes blijven zitten en weer verder kunnen groeien.

Recept Hondsdrafpesto ingrediënten voor 1 potje pesto:

  • ca. 50 gram (twee handen vol) hondsdraf
  • 25 gram (een hand vol) brandneteltoppen
  • 50 gram Look zonder look blad
  • 50 gram walnoten
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • scheutje balsamico azijn

Pluk de hondsdraf liefst als ze nog jong zijn, gebruikt het hele steeltje met de blaadjes en bloemetjes houd eventueel wat van de paas kleurige blaadjes en bloemetjes achter voor garnering, kleur voegt ook veel toe aan je eten! Rooster de walnoten even in een droge pan tot ze heel licht gaan kleuren en laat ze afkoelen en hak ze klein. Was de hondsdraf, look zonder look en de brandnetel, dep ze droog en snij ze heel fijn, doe ze samen met de walnoten in een vijzel of doe ze zo in de keukenmachine met olie zodat ze goed kunnen mengen. Voeg peter en zout naar smaak toe evenals een scheutje azijn. Meng in de vijzel of keukenmachine tot een smeuïg geheel.

Heerlijk door de pasta met groene groenten zoals een preitje en courgette met wat paarse blaadjes als garnering! Ook heel lekker voor bij geroosterd zuurdesem brood of vers landbrood.