MUNT OLIE

 

MUNT……………………………………………………………….

Munt is lekker in de thee, in limonade of gewoon in koud water, chocolade ijs, noem maar op! De munt geeft al het lekkers een extra fris smaakje, maar munt is meer dan een frisse smaak. De smaak komt van de menthol in de munt, het is aromatisch en een natuurlijke etherische olie.

Als je dit voorjaar of zomer in de buurt van een waterkant van een sloot, beek of rivier loopt. Kijk dan even extra goed uit, naar de libelle bijvoorbeeld, als het een mooi aflopende waterkant met riet is. Want daar houden libellen van, en ze zijn prachtig! Soms zie je dan ook nog Valeriaan bloeien in het voorjaar en daarna misschien wel Moerasspirea, allebei heerlijk geurend en magische mooie en geneeskrachtige kruiden.

Maar wat je tegenwoordig, gelukkig, ook veel daar ziet is Watermunt!

Mocht je ze nog niet gezien hebben,  van de zomer gaan ze bloeien en dan kun je de blauw/ paarse bloemhoofdjes beter zien tussen het riet of hoge gras.

Een prachtige inheemse vaste plant met ongeveer 30 – 90 cm hoge rechtopstaande, kantige, groene of tegen roodachtige aan, stengels. De vele ovaal ronde bladeren staan kruisgewijs aan de stengel en als je een blaadje plukt en ruikt ben je er snel achter of dit munt is! Deze wilde watermunt vind ik persoonlijk veel krachtiger dan de doorgaans voor thee gebruikte Marokkaanse munt.

Dit is natuurlijk een uit zichzelf groeiende, wilde, originele plant en de munt die je in de winkel koopt is een gekweekte plant. Niet te vergelijken, de smaak van wilde munt is sterk, minder pepermuntig maar wel heel kruidig en je proeft behalve een muntsmaak ook iets zoets en hartigs. Daarom is deze munt ook heel geschikt voor in hartige gerechten. In sausen, pesto en kruidenboter. Bij roerbakgerechten niet meebakken maar fijngesneden er overheen strooien en in couscous!

Verzamel het blad van de watermunt om te drogen vóór de bloei. Vers blad en bloem kan ook in salade. Hele toppen kunnen in een koude waterdrank of thee.

De drogerij van watermunt kan je later gebruiken als muntthee, aftreksels voor geneeskrachtige doeleinden of in het eten. De Engelse maken er de bekende mint sous van die bij vet vlees wordt geserveerd. En dat is niet voor niets natuurlijk, het helpt de spijsvertering een handje.

Munt wordt ook wel gebruikt als krampwerend middel bij maag en darmstoornissen. Uitwendig worden aftreksels toegepast bij kruidenbaden, vaginale infecties, als gorgelwater en in kompressen tegen hoofdpijn. Over het algemeen heeft muntthee een opwekkende werking en wordt niet geadviseerd voor het slapen gaan.

Wil je zelf een plantje watermunt voor in je tuin of in een pot, neem dan een klein stekje uit het wild, een topje is al genoeg. Zet deze in een glas water en wacht tot hij worteltjes krijgt. Plant hem dan over in een grotere pot. De rest gaat vanzelf. Hij kan groot worden als je hem in de tuin zet. En hij houdt van losse natte grond. Dan heb je altijd een blaadje wilde watermunt voorhanden!

Heb je een goede oogst? Maak dan zelf muntkruidenolie (maceraat)!

  • twee handen vol muntblaadjes
  • 2 dl amandelolie
  • 1 schoon potje

Doe de droge blaadjes in het potje, giet de amandelolie erop. Laat deze olie 3 weken koel en niet in de zon staan. Draai de deksel er niet strak op maar zo, dat de lucht nog enigszins kan ontsnappen. Schud de olie af en toe en pas dan op dat de dop WEL vastzit. Na 3 weken giet je de olie door een schone doek in een zeef over in een ander schoon glazen potje. Doe er een paar druppels tarwekiemolie bij voor de houdbaarheid en schrijf de naam en datum op een etiketje.

Deze muntolie is zeer bruikbaar bij allerlei huidklachten Het werkt verfrissend op de huid, werkt goed bij vermoeide en doffe of droge huid. Bij probleemhuid, goed voor de doorbloeding. Op hoofdhuid tegen roos of geïrriteerde hoofdhuid, dan voor wassen inmasseren.

Kan puur worden gebruikt of meng wat druppels van deze heilzame olie door je dagelijkse bodylotion/-crème/-olie of door de massageolie! Deze munt kruidenolie heeft dezelfde eigenschappen als de etherische muntolie.