Zwarte populier (populus nigra)

Door de stormen van de afgelopen week zijn veel bomen omgewaaid en takken afgebroken, helaas. Maar sommige takken met jonge bladknoppen zijn heel bijzonder!

Daarom is dit het moment om op zoek te gaan naar afgewaaide takken van de zwarte populier! Van de takken van de zwarte populier of ratelpopulier verzamel je dan de knoppen. Deze knoppen zijn heel bijzonder, ze ruiken namelijk hemels zoet als honing en hebben geneeskrachtige eigenschappen!

Populus betekent ´vol met mensen´. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat sommige populier soorten een roezemoes geluid maken, alsof er veel mensen bij elkaar zijn. ´Puer´ kan ook de oorsprong van het woord populus zijn en dat betekent ´vibreren´ en dat is wat (ratel)populieren doen als er ook maar een klein zuchtje wind door de bladeren waait. Een kenmerkend geruststellend geluid.

De zwarte populier is een belangrijke inheemse boomsoort die vroeger veel gebruikt werd vanwege het hout. Ook had de boom grote historische betekenis getuigen de vele mythe en verhalen die er bestaan rondom de boom. Helaas is deze boom een van de meest bedreigde boomsoorten van Europa, alleen al om die reden hierbij een pleidooi om deze boom meer aan te planten en niet zeldzaam te laten worden!

Ook vele insecten zijn afhankelijk van deze boom, bijen halen in het voorjaar een soort hars uit de knoppen. Het is daarmee een van de eerste voedselleveranciers voor bijen aan het begin van het jaar. Wilde bijen die van de hars een mengsel maken met speeksel en pollen om hun nest mee op te bouwen. Deze materie heeft een sterk antibacteriële werking en is te vergelijke met propolis. Propolis wordt in de kruidengeneeskunde vaak ingezet tegen allerlei soorten klachten. Maar het bekendst is de propolis tinctuur die het immuunsysteem en het herstellend vermogen van het lichaam bevorderd. Van propolis tinctuur wordt ook een bekende keelspray gemaakt tegen ontstekingen van de luchtwegen. Van de knoppen van de zwarte populier kan je soort gelijke producten maken.

Er gaat een verhaal over heksen, die graag in de zwarte populier zouden vergaderen… zij maakte ook een heksenzalf van de knoppen, dat laatste verhaal zal zeker op waarheid berusten want dit is een bekende zalf tegen pijn en ontstekingen.

Deze heerlijke zalf kun je nu zelf namaken door de knoppen van de afgewaaide takken van de populier te verzamelen. Ze zijn heel bijzonder, je moet er ten eerste aan ruiken, de geur is zoet, hemels zoet!

Ik kauw wel eens gewoon op een knop, de smaak valt behoorlijk tegen in vergelijking met de geur, maar je hebt dan wel weer je vitaminepil binnen!

Van de knoppen maak ik nu een aantal koude maceraten:

  • knoppen op glycerine: gemmotherapie
  • knoppen op alcohol: tinctuur
  • knoppen op amandelolie: voor helende zalf

Voor een zalf verzamel je nu de boomknoppen, spoel deze zachtjes schoon met koud water, laat ze één tot twee dagen drogen. Doe ze vervolgens in een schone glazen pot, giet er olie naar keuze over en laat het 3 tot 6 weken staan, trekken. Schud de olie elke dag om de hars goed met de olie te laten mengen. Het beste resultaat krijg je als je een glycerine maceraat van de knoppen mengt met een olie maceraat en een paar druppels tinctuur.

De binnenbast van de boom, ook wel ‘spint’ genoemd kan worden gegeten. Hier werd een soort van meel van gemaakt, die ook zo gebruikt werd, om broodachtige producten mee te maken. Een noodvoedsel.

In de KRUIDEN & WILDPLUKKEN jaartraining wordt uitgebreid ingegaan op de bereidingen met boomknoppen en de toepassingen van gemmotherapie. Kijk hier voor meer informatie over de jaartraining:

In de kruiden jaarcursus KRUID JE LEVEN is de zwarte populier een van de 52 ‘kruiden’ die aan bod komen, zo zie je maar hoe verrassend kruidengebruik kan zijn! Kijk hier voor meer informatie over de kruiden jaarcursus:

Geef een reactie