Zonder Zeep, deel 1

Elke dag wassen met zeep is slecht voor je huid het verwijdert elke keer dat je het gebruikt het zorgvuldig opgebouwde vetlaagje dat je huid beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf en die je huid gezond houd! Nog afgezien van de chemische stoffen die je huid binnen dringen. Dus moet je jezelf na dat douchen weer insmeren met bodylotion anders wordt je huid te droog en ga je rimpelen. Een wisselwerking waar je eigenlijk veel beter zonder kan!

Bekijk een willekeurige shampoo, bad of douchezeep en lees de ingrediëntenlijst op… wedden dat je, behalve problemen met het oplezen van de ingrediënten, je ook een probleem krijg met de inhoud van de shampoo of bodylotion. Want wat zit daar in eigenlijk in? Het zijn Latijnse namen (verplicht), dat ziet er ten eerste nogal ingewikkeld uit maar als je ze opzoekt zie je wat er eigenlijk staat.

Zo bevat menig crème en bodylotion, ook die fijne voedende, snel intrekkende met natuurlijke oliën en voor de gevoelige huid, als hoofd ingrediënt: water! Daarna komt er dan meestal een goedkope olie zoals minerale olie (uit ruwe olie gezuiverde olie) deze is zeer disputabel, het zou niet huid eigen zijn en de huid “verstikken”. Of een andere goedkope olie zoals palmolie. Ja, die olie die tegenwoordig bijna overal in zit en waar veel om te doen is omdat er voor de productie oerwouden worden gesloopt. En dan zitten er natuurlijk een heleboel chemische ingrediënten in die moeten zorgen dat die olie en dat water samen een smeuïge massa worden want, probeer het maar eens, dat is nog niet zo makkelijk. Die chemische toevoegingen zorgen voor de meeste allergische reacties en kunnen allerlei huidproblemen, eczeem, irritatie en dermatitis veroorzaken. En dan zit er vaak nog een paar druppels amandelolie in of lavende extract zodat het een mooi naam als; “Amandel crème” kan krijgen. Deze natuurlijke toevoegingen zitten er in hele kleine niet werkende hoeveelheden in. Verder zitten er nog conserveermiddelen, zuren, parabenen en fenolen in.

Fenolen zitten ook in veel zeep en schoonmaak producten en kan schade aan je huid veroorzaken. Ook zou het je botten en bloedvaten kunnen beschadigen. Dit is ontzettend opletten en tijdrovend want als je alle ingrediënten lijstjes van de producten gaat lezen, trek er maar nog een dagje voor uit!

Dus besloot ik, geen zeep meer te gebruiken…! En nee, ik stink niet, sterker nog ik hoef niet eens meer een deodorant meer te gebruiken…!

Recept: Dagelijkse zachte gezicht scrub

Als je je gezichtshuid dagelijks “schoonmaakt” met deze zachte scrub heb je geen lotion of zeep nodig. Wordt je huid te vet, gebruik dan een paar keer per week de: “koffie scrub” variant, deze ontvet beter.

Doe in een afsluitbaar glazen potje:

 • 4 eetlepels fijn biologisch havermeel
 • 2 eetlepels Spirulina of chlorella

Meng de droge massa door elkaar en doe in het potje. Neem dagelijks een theelepel en meng met (rozen) water scrub hier je gezicht mee en spoel af. Reinig evt. na met een watje met rozenwater.

Gezicht scrub voor vette huid

Doe in een afsluitbaar glazen potje:

 • 4 eetlepels fijn biologisch havermeel
 • 1 eetlepels chlorella
 • 1 eetlepel gedroogde koffieprut (uit je senseo of espressocups of gewoon gebruikte koffiedrap!)

Meng de droge massa door elkaar en doe in het potje. Neem dagelijks een theelepel en meng met (rozen) water scrub hier je gezicht mee en spoel af. Reinig evt. na met een watje met rozenwater.

Zeepwater

 • Neem ca. 30 gram gedroogde zeepkruidwortel of 3 handjes zeepkruid (hele stengel met bloemen.
 • 1 liter water
 • 4 eetlepels citroensap
 • 7 druppels lavendelolie of van je eigen favoriete etherische olie
 • ½ sinaasappelschil (alleen het oranje gedeelte)

Als je de gedroogde wortel van zeepkruid gebruikt laat deze dan eerst 24 uur weken in water. Gooi het water niet weg maar gebruik in het recept. Snijd de wortel in stukjes en kneus of plet ze. In de wortels zit het meeste saponine. Gebruik je vers zeepkruid (nu plukken) snijd deze dan in stukjes. Breng het zeepkruid met het water aan de kook en laat het zachtjes ongeveer 25 minuten koken. Voeg dan de sinaasappelschil toe en laat nog 5 minuutjes koken. Zeef het zeepwater in een andere pan of kom en doe de citroensap (voor reiniging en conservering) en de lavendelolie toe. Giet het zeepwater zo heet mogelijk in uitgekookte flessen. Dit zeepwater kun je ongeveer een jaar bewaren maar check wel altijd eerst even of die nog lekker is.

Dit zeepwater is geschikt om je lichaam mee te wassen. De flessen werken onhandig onder de douche dus als je een handige verpakking met kleine opening tegenkomt is dat een goed idee om in over te schenken voor gebruik in de badkamer.

Zeepwater als schoonmaakmiddel:

Gebruik voor schoonmaakzeep hetzelfde recept alleen zonder de citroen en lavendel. Gebruik in een warm watersopje een kwart liter van dit zeepwater en maak het schuimend door er flink met een garde doorheen te gaan. Je kunt ook schoonmaakwater met Hedera maken, voor dit recept, zie verder op deze website!

zeep

3 gedachten over “Zonder Zeep, deel 1”

 1. Ik heb deze plant bij mijn regenton staan op het landje iedere keer als ik mijn handen gaat wassen pluk ik een blaadje mijn handen worden echt schoon van dat tuinieren en lekker zacht

Geef een reactie