Wildplukken

Wildplukken heeft de laatste jaren steeds meer belangstelling gekregen. En daarbij horen misverstanden, fouten en blunders.

Ingaande op de actualiteiten van de afgelopen week, wil ik toch graag een toelichting op onze activiteiten geven. Omdat ik merk dat de sfeer verandert, er waren altijd al mensen die sceptisch tegenover wildplukken stonden, maar goed dat heb je met elke beroep denk ik dan. Iemand gaf als reden van opzeggen van de nieuwsbrief dat “wildplukken niet langer wenselijk is”.

Of het nou wenselijk is of niet, een mens moet eten en het liefst gezond. Daar er in het voedsel wat je in de supermarkt kunt kopen nauwelijks vitaminen en mineralen meer zitten, moet je toch iets bedenken om je voeding aan te vullen voor je gezondheid. En dat doen wij wildplukkers doormiddel van blaadjes uit de natuur. Een tikkie terug naar ons oorspronkelijke voedsel.

Wij plukken GEEN natuur leeg, lopen niet met tassen vol het park uit en beschadigen geen natuur. Wij kennen de waarde van gezonde natuur en willen juist meer natuur, wij zijn voor het planten van bomen en stuiken die bijvoorbeeld noten, zaden en bessen dragen. Dit komt de natuur, de vogels en alle beestjes ten goede. Denk maar eens aan alle afscheiding hagen langs weilanden die allemaal verdwenen zijn, meidoorns, sleebessen en vlier. Zet je eigen omgeving er weer mee vol! Het meest gezonde onkruid, zul je achter komen, groeit gewoon bij jou in de tuin.

Laat ik voor mijzelf spreken en de wildplukgidsen die ik ken, die aangesloten zijn bij het Wildplukkersgilde Nederland, wij richten ons op educatie en niet op leegplukken. We hebben een aantal afspraken gemaakt; “Natuurbeleving, -bescherming en -behoud. Zorgvuldige omgang met natuur, gematigd plukken en rapen, met respect voor dieren en planten. Vergroten van bekendheid met en betrokkenheid bij natuur, ten behoeve van het vergroten van draagvlak voor natuurbehoud.”

En daar zou ik zelf graag aan willen toevoegen: leer bij ons de kennis en eet het onkruid uit je eigen tuin en omgeving. Pas het/jou maaibeleid aan, laat die brandnetels floreren, je zult zien wat het doet voor mens en dier!

Geef een reactie