Wilde planten “ehbo”!

Tijdens een lange wandeling (22km…¬†ūüôā ) kom je gelukkig naast eetbare wilde planten ook aan “EHBO” hele fijne kruiden tegen!

Moerasspirea, de geur alleen al daar¬†knap je van op, werkt pijnstillend inwendig en verlicht pijnlijke spieren!¬†Kneus in dat geval de bovenste plantdelen met bloemen en wrijf die op de pijnlijke plekken.¬†Tegen wondjes of blaar kun je een pleister maken van wilde Sedum! (Hemelsleutel Sedum telephium) Als je deze toevallig tegen komst neem dan¬†1 blaadje mee meestal komt die van pas. Knap het blaadje in het midden aan de achterkant op de bladnerf, voorzichtig zodat de¬†“huid” van¬†het voorblad heel blijft, en trek dan de achterkanten er af.¬†Het vrijgekomen velletje kun je op¬†een open wondje of blaar plakken.

En een paar blaadjes Bijvoet in je schoen… nou de naam zegt het al “voetje er bij”! Bijvoet helpt namelijk tegen de zwelling en heeft volgens vele verhalen ook magische krachten dus het idee alleen al. De Romeinen droegen de bijvoet in hun sandalen en namen zo het kruid mee naar de noordelijke delen van Europa, zo gaat het verhaal. Maar wie weet is het al veel ouder want er zijn veel oude verhalen over bijvoet als droomkruid en of beschermend kruid tegen demonen en kwaad. Ook kruidenboeketen, kruidenwis, mengsels, en rookkruiden bevatten altijd bijvoet. ¬©casanatura 2016

wandeling

 

Geef een reactie