Watermunt en Muntsiroop

Muntsiroop

Toen ik langs “mijn” dijkje liep waar ik bijna elke dag kom, viel mij op hoe veel watermunt er opeens groeide! Supergoed natuurlijk. Want alhoewel de watermunt er al jaren groeit zag ik ze nooit zo talrijk als dit jaar.

En later op het veld zag ik ook …munt, het leek wel pepermunt maar sommige muntsoorten lijken zo veel op elkaar dat het waarschijnlijk akkermunt  of een kruising geweest kan zijn.

Hoe dan ook veel munt dit jaar en als je ze nu topt dan groeien ze gewoon weer uit. Heb je veel munt in je eigen tuin staan dan mag je ze ook weer eens snoeien. En b.v. munt siroop van te maken, deze kun je later in allerlei gerechten gebruiken onder andere voor likeur.

Je kunt er ook een heilzame drank van maken om het gemis van de verse muntthee weer goed te maken in de wintermaanden. Deze thee die je maakt van een bodem muntsiroop met heet water is aan te raden bij keelpijn, maag en darm problemen, verkoudheid en griep en smaakt daarnaast ook nog eens fantastisch!

Muntsiroop:

  • twee handen vol muntblaadjes/ toppen1 liter water
  • 1 citroen, biologische
  • 1 sinaasappel, biologische
  • 0,5 kg honing of palmbloesem-suiker
  • c.a. 20 gram gember wortel
  • takje Salie

Kneus de Munt en Salie blaadjes licht en doe ze in een pan, giet er het water opj. Snijd de citroen en de sinaasappel in plakken en de gemberwortel heel fijn doe deze er ook bij.  Kook het water op, kort. Laat dan afkoelen en nog een nacht koel staan. De volgende dag knijp je de citroen en sinaasappel schijven goed uit en verwijder de schillen uit de siroop vervolgens kook je hem weer even op,  voeg de honing als laatste toe of gebruik dezelfde hoeveelheid palmbloesem-suiker (biologische). Laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Giet de hete siroop door een zeef en daarna meteen in gesteriliseerde flesjes doe zo heet mogelijk de dop er op en laat afkoelen. Vergeet niet te labelen!

muntsiroop

 

Geef een reactie