Voorjaarsgroen & detoxkruiden

Voorjaars Detox?!

Detoxen is in, het is een begrip dat elke jaar weer terugkomt. Het is ook zeker niet iets van de laatste tijd want jaren geleden toen ik nog in de natuurvoedingswinkel werkte, waren de wortel, zuurkool en bietensapjes ook al niet aan te slepen.

In de voorjaarsmaanden voelen mensen de noodzaak om hun lichaam te verschonen van afvalstoffen. Je neemt natuurlijk het hele jaar door afvalstoffen op maar na de winter heb je het idee dat je, door de zware kost en het binnen zitten, extra aan een schoonmaak programma voor je lichaam toe bent. En daarom deze maand aandacht voor voorjaars schoonmakers voor je lichaam.

En het hoeft gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn en vooral ook niet duur! Want de echte krachtpatsers staan al voor je neus voor je er erg in hebt! Zowel in het wild als in de winkel. Je hoeft namelijk geen dure poeders of sappen en drankjes te kopen. Je kunt het op een zachte en natuurlijke manier doen.

In plaats van sap vasten neem je bijvoorbeeld een aantal dagen lichte kost. Beperk de inname van melkproducten (belastend op de slijmvliezen) en eet geen vlees (belastend op de spijsvertering). Drink maximaal 1 kop koffie per dag of vervang alle koffie door cichoreikoffie dit is namelijk een natuurlijke wortel die je spijsvertering stimuleert. En het heeft net als koffie ook een opwekkende werking. Drink over de dag 3 tot 5 koppen detoxkruidenthee.

Neem kruiden als brandnetel, een krachtige plant die afvalstoffen mee het lichaam uit neemt zonder je nieren te belasten. Zelfs zware metalen neem hij mee. Ondersteun de brandnetel met bittere kruiden zoals alsem voor een betere spijsvertering. Alsem dood parasieten in de darmen. Paardenbloem neem je ook vanwegen de bitterstoffen en om je lever bij te staan. Weegbree, een zacht kruid die je darmen en slijmvliezen verzorgt.

Drink later ook opbouwende kruiden zoals duizendblad, heermoes en wilgenroosje.

Een eenvoudig verkrijgbaar en makkelijk te nemen kruid is gewone peterselie!  Peterselie is makkelijk zelf te kweken en ook (biologisch) het hele jaar door verkrijgbaar. Neem voor alles wat je eet eerst een paar takjes peterselie, gewoon rauw, goed en langzaam kauwen. Peterselie ondersteunt het lymfestelsel en de lever, helpt de vochthuishoudingen en is dus een detoxkruid bij uitstek. Terwijl je kauwt gaat je spijsverteringsysteem in werking en maak je spijsverteringssappen aan. Deze zijn noodzakelijk voor een goede vertering. Door deze extra stimulans help je je lichaam om voeding te verteren en voedingstoffen op te nemen.

Geef een reactie