Vogelmuur

Vogelmuur is één van de eerste kruidjes die weer opkomen in het vroege voorjaar in de natuur en in de tuin.

Vogelmuur (Stellaria Media) Is een éénjarige plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Vogelmuur heeft nog vele andere namen, gewone muur, kippenkruid, muurkruid.

Uiterlijk:

De bloeitijd loopt van januari tot september. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slechts één wortelstelsel. De 3-40 cm lange stengels zijn groen of rood. De bladeren zijn groen, eirond met een spitse top, en vaak gesteeld. De bloemknop is sterk behaard. Dit duidt in de signatuurleer op goede toepassingen voor de huid!  Vogelmuur groeit in akkers, tuinen en ruigten. De vijf kroonbladen zijn wit en zeer diep ingesneden, waardoor het lijkt of er tien kroonbladen zijn. De kelkbladen zijn even lang, de helmknoppen zijn paars en op het bovenstandige vruchtbeginsel staan drie stijlen.

Het is een voor de meeste mensen onbekend plantje dat in het voorjaar flink kan gaan woekeren in de moestuin bijvoorbeeld. (Houdt van losgewoelde grond). Maar dan heb je meteen je eerste voorjaarsgroente te pakken want vogelmuur werd gezien als een welkome groente vroeger, na de koude groentenloze winter!

Je kunt het zo eten als lekkere jonge groente, het liefst rauw. Maar thee of sap van maken kan ook. Vogelmuur heet niet voor niets zo, de vogels die terugkomen in ons land na de winter eten het graag om weer op krachten te komen. En geef het eens aan je kippen…! Je zult zien dat ze er dol op zijn en hoe gezond het voor ze is. Kuikens worden er sterk van en de kippen gaan beter leggen.

De vogelmuur kent van oudsher vele toepassingen. Behalve als bron van vitaminen en mineralen wordt het toegepast als algemeen verzachtend en genezend middel voor het hele spijsverteringskanaal. Ook werd het gebruikt op de huid bij eczeem maar ook tegen ontstekingen zoals artrose. Een aftreksel kan gebruikt worden als haarspoelmiddel. In de geschiedenis werd het vooral gebruikt bij toepassingen op de huid, tegen allerlei huidaandoeningen en kwalen.

Inhoudsstoffen:

De plant is rijk aan mineralen en bevat veel belangrijke werkzame inhoudsstoffen:

  • saponine glycosiden
  • de flavonoïde rutine
  • vitamine C
  • coumarines
  • hydroxycoumarinen
  • carboxylzuren
  • triterpenen
  • vette olie,
  • silicium,
  • magnesium en kalium
Vele malen meer, dan in een noem maar op zakje sla uit de supermarkt. Daarnaast bevat het ook vele malen meer vitamines. Als je de vogelmuur goed proeft, dan voel je duidelijk de saponinen, een vettige, zeepachtige stof in je mond.  

Medicinaal gebruik:

Vroeger werd vogelmuur veel gebruikt bij luchtwegklachten en ontstekingen, als thee om slijm los te maken. Werkt; verzachtend, afkoelend, samentrekkend en ontsteking werend.   Het wordt gezien als een van de belangrijkste kruiden om uitwendig toe te passen bij jeuk en huidirritatie daar waar andere kruiden niet helpen.

Muurkruid wordt dan ook veel verwerkt in zalven. Het wordt toegepast bij eczeem, jeuk, psoriasis, oppervlakkige ontstekingen, en reumatische pijnen. Deze werking wordt niet door de wetenschap ondersteund maar wel met succes al generaties lang toegepast.  Daarom kan je van muur ook huidzalven en haarlotions maken om in te zetten tegen jeukende en geïrriteerde (hoofd)huid zoals:

Voor zalven laat je vers geplukte muur trekken in olie, laat deze 3 weken staan en zeef dan door een doek. Bewaar donker of verwerk met bijenwas tot een zalf.

Als aftreksel te gebruiken als haarspoeling tegen roos, ook bij (hoofd)huidirritaties. Maak hiervoor simpel een aftreksel van een volle hand vogelmuur op een liter water. Giet het kokende water op het kruid en laat 10/15 minuten trekken. Uitwendig ook als masker voor de ogen, bij ontstekingen, huidirritaties en als een kalmerend masker voor de huid.

Afkooksel kan je gebruiken bij vaginale klachten en bij irritatie van de geslachtsdelen.

Als algemeen versterkend tonicum.

Het helpt tegen darmklachten is bevorderlijk voor het spijsverteringssysteem. Bij inwendig gebruik 3 x per dag een kopje drinken. Of twee weken lang elke dag een paar eetlepels puur sap “eten”. Want je kunt beter goed kauwen op sap vanwege de vertering.

Het heeft een ontkrampende en bloedzuiverende werking en is daarom een ideaal voorjaarskruid omdat het een reinigende werking heeft.

Muurkruid, een algemeen tonicum

Muurkruid als tonicum, is een goed middel bij allerlei uiteenlopende aandoeningen. Het heeft een tonicumactiviteit of een algemeen versterkende werking. Maak een tonicum: neem twee handen vers geplukt kruid, doe in een kom en overgiet met water net tegen de kook aan. Laat minimaal 15 minuten staan en drink 3 koppen per dag. Word in de fytotherapie met name ingezet bij de volgende indicaties:

Culinair gebruik:

Eet de vogelmuur gewoon rauw. Zo uit de hand. Versier er je boterham mee of meng ze door salades, in de soep, stamppot of rauw door een smoothie. Gecombineerd met brandnetel is het een complete voorjaarschoonmaak, maar dan voor je lichaam!

Vogelmuur-brandnetelsmoothie:

  • 3 eetlepels vogelmuur
  • 2 topjes jonge brandnetel
  • 100 ml. Karnemelk/ of havermelk
  • 1 banaan

Alles samen pureren en meteen opdrinken met kleine slokjes alsof je het eet!

Sap: in plaats van de toppen eten, kun je ook van de vogelmuur sap persen net zoals met tarwegras wordt gedaan. Haal hiervoor de schoongewassen vogelmuur door een handpers of door een sapmachine. Van dit sap drink je elke dag 2 tot 4 eetlepels. Kauw goed op het sap zodat het goed verteerd kan worden. Anders krijg je er misschien buikpijn van. Neem dit als een voorjaarskuur.  Je kunt dit rauwe sap ook in porties, (ijsblokjes bakje) invriezen en elke dag een laten ontdooien en innemen!

Aantekening: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Geef een reactie