Stekken en zaaien

Een aantal jaar geleden nam ik uit Limburg een grote zak met wilde kastanjes ook Paardenkastanjes genoemd mee. Je  herkent de Wilde Kastanje aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zeven ‘vingers’. De kastanjes zelf zitten in een bolster met korte harde stekels. In de bolster zit één ronde kastanje. Wilde kastanjes zijn erg bitter en niet eetbaar maar kun je wel uitstekend gebruiken om tinctuur of balsem van te maken, deze balsem helpt namelijk heel goed bij pijnlijke en vermoeide benen, spataderen. Het werkt versterkend op bloedvaten maar kan ook helpen bij reuma, jicht en stijve spieren. Let op, dit recept komt in het najaar!

Want van die zak met wilde kastanjes had ik er een aantal over en zoals ik dat altijd doe met teveel of overvloed aan natuurlijke producten, die geef ik terug aan de Aarde. Dus ik legde ze aan het eind van de tuin tussen wat planten, half in de Aarde en maakte er een mooi offertje van. En na een paar jaar zag ik daar een viertal kleine Wilde Kastanjeboompjes opkomen, als stengels, nog totaal niet gelijkend op een boom maar ik herkende ze aan het blad wat voor zo een klein mini boompje bijna net zo groot is als van een volwassen boom. Geweldig dat ze gewoon opgroeide! Maar daar aan het eind van mijn tuin is nooit genoeg ruimte voor grote bomen en dus heb ik ze deze week verhuist naar de overkant aan de randen van de bloementuin. Ik heb ze uitgegraven en aan de randen van het bloemen veld geplant op verdekt opgestelde plekjes met voldoende licht en waar de grasmaaien niet bij kan. En nu maar hopen dat de kleine stekjes uitgroeien tot mooie kastanjebomen, hoe geweldig zou dat zijn!?

Helemaal omdat, toen ik ooit bij een lezing was van de Engelse schrijfster Lorna Byrne (de engelen dame), zij vertelde dat zij ook Engelen zag van bomen en dat zij op haar tocht door Nederland had gezien dat er zo weinig grootbladige bomen waren en dat wij daar om moeten denken. Zou ik op deze manier die wens een klein beetje kunnen vervullen? Magie!

Deze tijd van het jaar is een goede tijd om, te snoeien en stekken te maken. Je kunt bijvoorbeeld nu heel makkelijk stekken maken van de  Vlier. Je zoek een mooie Vlierboom/ struik en snij met een schaar of scherp mes een uitstekende tak van ruim een meter, schuin af net boven de aanhechting. Zet deze stek nu met drie a vier ogen in de grond, houd vochtig evt. in koude kas en hij zal snel wortels maken. Plant hem dan uit op een stukje grond of in je tuin waar hij lekker licht staat. Met een paar jaar heb je een mooie Vlier waar je veel plezier van zult hebben want de bloesen in de lente is goddelijk je kunt er thee, siroop, jam of olie van maken. En dan heb je ook nog de bessen in het najaar voor de vlierbessen siroop of voor bij de bramenjam!

Nog enkele stekken die je nu kunt maken zijn van:

 • De Framboos, oude stokken snoeien en in de grond stekken
 • Meidoorn
 • Sleedoorn
 • Rozemarijn
 • Lavendel
 • Rode /Aalbessen, via afleggen of bind een zakje aarde om een oog punt van een lange tak zodat deze gaat stekken, maak dan los en zet ze in de grond. Deze methode kan ook bij:
 • Salie
 • Druiven
 • Bramen
 • Wortelstekken kun je nu maken door de wortels uit te graven, een stuk af te snijden en deze wortels weer op de delen in kleinere stukken en die in vochtige aarde of in bakjes zetten. Deze methode kan heel goed met:
 • Munt
 • Smeerwortel
 • Mierikswortel
 • Engelwortel

Heb je alvast wat te doen voordat je gaat zaaien. Waarvoor nog een tip: zaai komende maand met nieuwe maan voor extra groeikracht voor je zaailingen!

20160228_164439

20150711_151456

 

Geef een reactie