samhain

Samhain of Samain

De Samhain die ik ken is een natuurfeest van oorsprong een Keltisch feest, een van de belangrijkste jaarfeesten die in verband staat met de laatste oogsten van het jaar. Immers wat is er belangrijker dan de winter doorkomen met voeding. Het was ook tevens het einde van het jaar, het drukke seizoen van zaaien en oogsten. Het donker neemt nu toe en de tijd om naar binnen te gaan komt eraan.

Tijd ook om weer contact te maken met de andere kant, de dode te gedenken en te danken voor hun medewerking. Het feest is in de loop der tijd en in de verschillende landen aangepast aan de lokale of geheel nieuwe tradities.

Een verrassing om te ontdekken dat in de Spaanse provincie Galicia het Samain zoals het hier heet nog traditiegetrouw gevierd wordt!

Dit is de tekst van de website van de provincie Ferrol, vertaald door een machine dus hier en daar tikkeltje uit de bocht maar toch goed leesbaar!

De Samhain van de Kelten en de Samaín van Galicië

Het woord Samaín komt van het Keltische woord Samhain , wat in de Gaelic etymologie “einde van de zomer” betekent. Voor de Kelten betekende Samhain het einde van de oogst, de overgang naar het nieuwe jaar (die begon met het donkere seizoen) en ook de opening naar de andere wereld. Dit feest werd eerst geabsorbeerd en getransformeerd door de romanisering en later door het christendom, waardoor Allerheiligen en Allerzielennacht ontstonden, tradities die in Angelsaksische landen aanleiding gaven tot het Halloween-feest (acroniem voor All Hallows’ Eve). wat “All Hallows’ Eve” betekent). Een feest dat enorm populair is geworden in de VS en waarvan de culturele invloed op Europa heeft geleid tot de “terugkeer” van een feestdag die zijn oorsprong vond in het oude continent.

In enkele van de meest afgelegen plaatsen in Galicië (waar de oorspronkelijke Keltische naam nauwelijks is veranderd, de Samaín), Castilla León en Asturië, zijn de heidense gebruiken en tradities van Samhain door de eeuwen heen echter blijven bestaan. Op dezelfde manier behouden de christelijke vieringen van de nacht van de doden de meerderheid van de heidense gebruiken van Keltische oorsprong die in de loop der jaren zijn gemoderniseerd, maar die in wezen praktisch hetzelfde zijn.

De viering van de magosto, waarvan de data samenvallen met die van Samaín, en de legende van de Santa Compaña (in Galicië) en de Güestia (in Asturië) zijn nauw verbonden met Samhain. We zullen in dit artikel praten over deze en andere Samhain-gebruiken die levend worden gehouden in het Galicische Samaín en in de christelijke tradities van onze tijd.

De gebruiken van de Samaín en de Keltische mythologie

Voor de Kelten markeerde de nacht van de dertiende maancyclus van het jaar, die in onze kalender van 31 oktober tot 1 november loopt, het nieuwe jaar en het einde van de oogst. Zo vertegenwoordigde Samhain ook een moment van overgang naar de donkere middeleeuwen waarin de grens tussen de aardse wereld en het “verder” vernauwde. Om deze reden herinnerden ze zich hun voorouders en vermomden ze zich om boze geesten af ​​te weren en te voorkomen dat ze hen als mensen zouden herkennen. Ze lieten ook eten buiten de huizen om de geesten te plezieren, een traditie die vandaag de dag is geworden in de bezoeken van vermomde kinderen aan de huizen die om snoep vroegen.

De Keltische priesters, of druïden, brachten voedseloffers aan de godheid Lug ( Lugh of Lugus ) in de heilige bossen en openden een communicatieportaal met het “verder”. Op weg naar het bos droegen de druïden een holle raap met gloeiende kolen erin die de ‘geest van universeel vuur’ vertegenwoordigden en die hen kracht gaf. Het was ook gebruikelijk om op verschillende plaatsen in de steden vreugdevuren aan te steken om boze geesten af ​​te weren.

Door de eeuwen heen zijn er in Europa veel aspecten van Samhain ontstaan. Sommige gebruiken, zoals het maken van lampen van rapen en later van pompoenen, of het versieren van vrouwen en kinderen met kettingen van kastanjes om een ​​goed humeur aan te trekken en slechte af te weren, zijn heel oud in Europa. In Galicië is er een zeer nauwe verwantschap tussen de Samaín, de magosto en de noite meiga , die op praktisch dezelfde data worden gevierd.

Velen zijn ook van mening dat de legende van de Santa Compaña in Galicië en de Güestia in Asturië hun oorsprong hebben in de Keltische mythologie en in de overtuiging dat de zielen van de overledenen tussen die van de levenden lopen in de nacht van Samaín.

Vertegenwoordiging van de Heilige Compagnie

Op verschillende plaatsen in Galicië zijn de gebruiken van de Samaín nooit verloren gegaan. In Quiroga (Lugo) worden rapen en droge pompoenen gesneden en later gebruikt als carnavalsmasker. In veel landelijke gebieden van Coruña verstopten kinderen zich op de wegen met lege pompoenen en kaarsen erin om voorbijgangers bang te maken. In andere gebieden was het gebruikelijk dat jonge vrouwen kettingen van kastanjes droegen om boze geesten af ​​te weren.

De traditie van vuur en kastanjes werd in heel Galicië met grote wortels bewaard, in zijn beroemde magosto, en ook in sommige dorpen was het tot voor kort gebruikelijk om vreugdevuren aan te steken met taxus- of lijsterbestakken die later werden gebruikt om de lareiras van de huizen. Het was ook gebruikelijk om na het eten het vuur aan te laten en de tafel los te maken, zodat de geesten niet hongerig of koud zouden worden als ze ’s nachts zouden verschijnen. Dat laatste was ook een gewoonte op kerstavond.

Huidige Samaín-festiviteiten in Galicië

In de afgelopen jaren is de traditie van de Samaín op verschillende plaatsen in Galicië teruggevonden, en velen van hen proberen zich los te maken van het Amerikaanse Halloween om de authentieke tradities van de Galicische Samaín te herstellen. We zullen het hebben over de meest opvallende hieronder.

De Samaín de Cedeira (A Coruña) valt op, waar de vereniging “Amigos do Samaín” al tientallen jaren werkt om dit feest te herstellen. En elk jaar worden er pompoensnijactiviteiten, queimadas en kostuumparades gehouden.

Disfrazadas vrouwen van Meigas

Elk jaar brengt de Noite Meiga de Ribadavia (Ourense) bewoners en bezoekers gekleed in “angstaanjagende” kostuums die door het historische centrum van de stad paraderen. Er zijn ook uitvoeringen van covens en meiga-dansen en een parade die de Santa Compaña simuleert. In het kasteelfort is een “doorgang van terreur” geïnstalleerd en er worden ook concerten en straatuitvoeringen gehouden.

De viering van de Noite dos Calacús in de stad Pontevedra betovert iedereen, en vooral de kleintjes. Een calacú is de naam die in het Galicisch wordt gegeven aan de vrucht van een grote pompoensoort die voornamelijk wordt gebruikt om vee te voeren. In verschillende delen van het stadscentrum kerven kinderen deze pompoenen om ze te verlichten en met trots te laten zien.

Pompoenen uit Samaín of Calacús

De Samaín herwint zijn kracht en wortels in Galicië en past zich aan de huidige tijd aan, maar zonder ooit zijn essentie te verliezen. De nacht van het hiernamaals, de meest angstaanjagende van het jaar, is ook de grappigste, iets dat, hoewel het ons misschien vreemd lijkt, te combineren is. Dit motief is ook niet exclusief voor Europa: op de bekende ” Dag van de Doden ” in plaatsen als Mexico, Bolivia, Ecuador, Guatemala en andere landen van het Amerikaanse continent wordt de dood met vreugde en plezier gevierd. Het is merkwaardig te bedenken dat deze festiviteiten, van pre-Spaanse oorsprong, een gemeenschappelijke essentie hebben met de Samaín.

Zou het kunnen dat het einde van de dertiende maancyclus eigenlijk een open deur is naar het hiernamaals? Zou het kunnen dat vanavond de zielen zijn van degenen die niet langer met ons herenigd zijn? Hoe het ook zij, voor het geval dat, is het beter om de tradities van onze voorouders te volgen, die van de Samaín, dat als ze er zijn, het met een reden zal zijn, toch?


Geef een reactie