In de serie keukenkruiden deze week info en recepten met rozemarijn! Deel 2.
Rozemarijnwijn:
Een algemeen versterkende wijn die bevorderend werkt op de spijsvertering is rozemarijnwijn. Een stimulerende wijn die de bloeddoorstroming verbetert en verkwikt.
De wijn werkt positief op bloedvaten en je hart. Let op de wijn kan bij mensen met een lage bloeddruk je bloeddruk verhogen het werkt algemeen regulerend op de bloedruk. Maar neem je medicijnen tegen een te hoge bloeddruk dan wordt het afgeraden. Mensen met een lage bloeddruk, die een zware dip krijgen na het eten van een maaltijd kunnen wel profijt hebben van een klein glaasje van deze wijn voor het eten te nemen.
Rozemarijn werkt ook stimulerend op de baarmoeder en heeft een werking bij een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Maar ook daarom niet aangeraden als je zwanger bent!
Door de versterkende werking van rozemarijn kan deze bevorderend werken bij indigestie, maagpijn, darmklachten, winderigheid en kramp. Ook werkt het stimulerend op lever en gal, kleine hoeveelheden van deze wijn dan. Dus met mate en doelgericht inzetten… santé, op je gezondheid!
• Verse of gedroogde takjes rozemarijn verhouding ongeveer 1 op 5
• ca. 700 cl goede rode wijn
• 1 pot of fles van ca 1 liter inhoud
Neem de schone, uitgekookte fles en vul deze met de takjes rozemarijn. Laat dit ongeveer 15 tot 21 dagen trekken. Zeef de wijn dan door een fijn zeef. Doe de rode wijn terug in een pot of fles en vul deze aan met 100 ml cognac (voor de houdbaarheid) waarin je 250 gram honing hebt opgelost. (Niet verwarmen). Laat dit geheel nog enkele weken rusten.
Komende weken ga ik meer informatie over de tuinkruiden opschrijven. Gewone tuinkruiden die je waarschijnlijk zelf, de naam zeg het al, in je tuin of in een potje hebt staan. Mocht je geen tuin hebben dan zijn ze altijd nog makkelijk in de winkel verkrijgbaar, tegenwoordig bijna het hele jaar door. Koop dan wel de biologische kruiden die zijn beter van kwaliteit.
In de tuin is het nu de tijd om te snoeien, dus kruiden zoals tijm, rozemarijn, hysop en salie kun je voor de winter het best snoeien en vervolgens drogen of verwerken in olijfolie, versterkende wijn of zoals in het onderstaande recept voor lichaamsolie.
Morgen het recept voor de wijn met rozemarijn.
Rozemarijn.
Deel 1.
Rozemarijn olie maken
Over een paar maanden zijn een paar druppels genoeg om toe te voegen aan je favoriete lichaam verzorging zoals massageolie, douche zeep of bodyboter.
Rozemarijn is een plant met veel culinaire en geneeskundige toepassingen. Zij stimuleert de bloedsomloop, werkt versterkend voor de zenuwen, antiseptisch, helpt bij koude voeten en pijnen bij koud weer en uitstralende gewrichtspijnen.
De plant heeft sterke antiseptische eigenschappen en wordt al sinds de Griekse Oudheid met het geheugen geassocieerd. Bij bruiloften en begrafenissen gold rozemarijn als symbool voor liefde en gelukkige herinneringen.
Plant Rozemarijn bij het hek, brengt geluk en houd ongewenst bezoek buiten!
Deze olie zelf maken is vrij makkelijk, mits je een goede eigen biologische rozemarijnplant hebt en anders kun je de takjes kopen bij de natuurvoeding winkel. Haal de blaadjes van de houtachtige steel af en kneus ze. Neem een klein gesteriliseerd potje en vul deze met de blaadjes tot de rand dan giet je de biologische zonnebloemolie of amandelolie op de blaadjes tot deze bijna overloopt. Laat geen blaadjes uitsteken maar zorg dat ze helemaal onder staan, gebruik desnoods een schoongemaakt steen om bovenop te leggen. Laat deze olie twee weken in het licht staan en daarna nog een maand trekken. Zeef dan de olie door een zeef en fijne doek, knijp de doek helemaal uit en bewaar in afsluitbare donkere glazen potjes.