casanatura

Populierenknoppen therapie

Wat een wind! Door de voorjaarsstormen waaien elk jaar bomen om, helaas. Gelukkig niet in mijn directe omgeving maar onze tuin had wel zwaar te lijden onder de storm, een gedeelte van mijn klimop en kamperfoelie afscheiding zijn omgewaaid. Jammer want er broeden elk jaar merels in.

Ik zo veel mogelijk stekken gemaakt van beide klimmers en in gemeente grond uitgeplant, hopelijk slaat het aan!

Een mooie klus voor na de storm is het zoeken van populieren knoppen! Van deze mooie boom waaien takken af en die kun je nu makkelijk verzamelen. Deze knoppen kun je gebruiken om zalf mee te maken en een tinctuur, ook zijn ze geschikt voor glycerine maceraat.

De producten die je kunt maken van populierenknoppen zijn legio, je kunt het zien als de plantaardige propolis. Propolis is een bijzonder bijenproduct die de beestjes maken van harsachtige substanties van populierenknoppen. Ze mengen deze hars met speeksel, bijenwas en pollen. Dit is de substantie die de bijen gebruiken om hun nest hun korf in de basis te reinigen en op te bouwen. De bouwstenen van de bijenkorf zeg maar, het heeft een sterk antibacteriële werking en houd de omgeving van de bijen gezond. Je kun wel nagaan dat dit materiaal een enorme geneeskracht heeft, vooral ook preventief.

Dit kun je nu zelf namaken door de knoppen van de afgewaaide takken van de populier te verzamelen. Ze zijn heel bijzonder, je moet er ten eerste aan ruiken, de geur is zoet, hemels zoet! Een buitengewone ontdekking.

Ik kauw wel eens gewoon op een knop, de smaak valt tegen in vergelijking met de geur, maar je hebt dan wel weer je vitaminepil binnen!

Van de knoppen maak ik nu een aantal koude maceraten:

knoppen op glycerine: gemmotherapie
knoppen op alcohol: tinctuur
knoppen op amandelolie: voor helende zalf
knoppen op azijn: kruidige en vooral medicinale azijn.
In de jaartraining KRUIDEN & WILDPLUKKEN leer je meer over gemmotherapie!

Wil je meer populieren in je omgeving of misschien wel in je tuin, neem dan een afgewaaide stek en zet hem in een pot met natte aarde. Ze slaan vaak heel makkelijk weer aan.

Geef een reactie