Plantenfamilies week 5 & 6

Planten families week 5

Composietenfamilie – Asteraceae

De composietenfamilie is een zeer grote en diverse bloemenfamilie dit is ook meteen de moeilijkste want de bloemen die hiertoe behoren zijn heel divers zodat je er soms geen touw aan vast kunt knopen. Ook bloemen waarvan je twijfelt bij welke familie ze nou thuishoren zijn in deze groep geplaatst.

Om het iets duidelijke te maken bevat deze familie drie takken… de zogenaamde drie te onderscheiden groepen.

Deze drie groepen zijn planten met alleen buisbloemen, planten met alleen lintbloemen en planten met buis- en lintbloemen.

Lintbloemen worden ook wel straalbloemen genoemd. De naam composiet is afgeleid van de opbouw van de bloem die bestaat uit een “compositie” van meerdere kleine bloemen samen. Ze vormen samen één bloem. Ieder bloempje heeft een stempel en meeldraden.

Een mooi voorbeeld is het madeliefje, Kijk maar eens met een loep naar het gele hart van de bloem en je begrijpt wat ik bedoel, de gele hart bestaat uit buisbloemen terwijl de witte blaadjes aan de rand lintbloemen zijn.

De kelkbladeren komen bij de composietenfamilie in twee verschillende schikkingen voor en de punten zijn meestal bruin gekleurd. Bij planten met alleen lintbloemen zijn de kelkbladeren meestal over elkaar heen geschikt, zoals de schubben van een vis.

De drie verschillende groepen bevatten allemaal bitterstoffen. Dit zijn stoffen in planten die bitter smaken en werken als een aperatief. Andere stoffen die soms voorkomen, zijn cumarinen, alkaloïden en etherische oliën.

De planten die alkaloïden bevatten zijn giftig.

Een aantal planten in deze familie zijn: gewone margriet, madeliefje, goudsbloem, duizendblad, echte kamille, rode zonnehoed, boerenwormkruid, jacobskruiskruid, en natuurlijk de paardenbloem.

Kijk in het midden van de paardenbloem naar de buisbloementjes langs de randen stralen de lintbloemen met onregelmatige uiteinden. De kroonbladeren (achterkant bloem) zijn opgekruld en in schubben geplaatst.


Week 6: Bitterstoffen

“Bitterstoffen zijn gezond van mond tot kont!”” of “Bitter in de mond maakt het hart gezond!”

Als je dacht dat dit mooie woorden waren om het bitter in het dagelijkse leven wat dragelijker te maken dan heb je het verkeerd. Bitter IS gezond wij zijn het alleen niet meer zo gewend wij vinden bitter … vies.

Maar denk eens aan “de bittere pil” ook geen fabeltje de bittere pil is namelijk een pep voor je lichaam met name je spijsvertering en nog niet zo heel lang geleden werden vele spijsverteringproblemen hier mee opgelost.

Geef een reactie