Plantenfamilies week 3 & 4

Ooievaarsbekfamilie – Geraniacea

Deze familie is niet een hele grote familie maar je komt ze wel regelmatig tegen in ons landje en een aantal zul je vaak kunnen gebruiken. Denk dan vooral aan het veel voorkomende Robertskruid! De familie bevat verder de ooievaarsbekken en de reigersbekken. Deze namen zijn afgeleid van de vorm van de zaden die lijken op de lange puntige snavel van deze vogels. Recht spits en lang. De bloemen hebben 5 kroonbladeren en meestal 10 meeldraden. De bloemen zijn meestal eetbaar en zijn roze, paars, lila, blauw of dieppaar van kleur. Het blad van deze planten is meestal diep ingesneden of geveerd en de plantdelen zijn behaard. Alle delen van de plant hebben een kenmerkende geur, zij bevatten veel etherische olie en looistoffen. Proef een blaadje van het Robestskruid en je voelt het stroeve gevoel dat zijn de looistoffen. De geur dat is de etherische olie!

OOIEVAARSBEK FAMILIE

Een kruid waarvan eigenlijk het hele jaar nog wel blad te vinden is het Robertskruid.                    Het groeit op beschaduwde plekken in de tuin, in het bos, langs muren en stoepen. Het heeft heel weinig nodig. Het is een onopvallend plantje dat de meeste mensen als onkruid bestempelen en ze heeft rode stengels. Het groeit al vanaf het vroege voorjaar en bloeit vanaf april de hele zomer door met lieflijke lila roze bloempjes. Het is een elegant en super decoratief plantje.

Met de tere fijn ingesneden bladeren en zelfs de uitgebloeide bloempjes zijn mooi. Als lid van de ooievaarsbekfamilie doet het roberskruid mee, door na de bloei de kelkbladeren te spitsen tot een soort van reigers of ooievaarsbek. Robertskruid is ook een zeer geurend kruid net zoals alle leden van de Geranium familie. De een vind het lekker ruiken maar blijkbaar vinden de meeste mensen het stinken want ze heet ook wel stinkende ooievaarsbek!


SCHERMBLOEMEN FAMILIE:  

De schermbloemen familie is best een grote familie en verschillende verschijningsvormen. En een gezamenlijk kenmerk: de schermbloemen. Deze bloemen die er uitzien als een scherm van klein opeengepakte bloemetjes kunnen vrij plat zijn als een schoteltje maar ook half bol als een ui bloembol. Bijvoorbeeld de Kleine en grote engelwortel. 

De zaden van deze familie zijn vaak geribbeld en bevatten etherische olie, vaak hebben ze een uitgesproken sterk aroma en smaak. Denk aan de zaden van berenklauw (foto rechts) en aan anijs of venkel, ook deze bekende kruiden zijn lid van de schermbloemen familie.

Belangrijkste kenmerk van deze familie is natuurlijk dat de bloemen in een scherm staan. De bloem stengels lijken op de spaken van een wiel en komen op een centraal middelpunt bij elkaar. Aan het uiteinde van de stengels zitten bloemetjes. Ze zijn vaak wit of witachtig, groenig, rozig of geel. De bloemetjes aan de randen van het scherm hebben vaak lintbloemetjes. De bloemen hebben 5 kroonblaadjes.

Het blad is meestal diep ingesneden en geveerd zoals fluitenkruid of platte peterselie en wortel. Of juist groot en grof zoals de bereklauw. Naast EO bevatten de leden van deze familie ook cumarine. Cumarine kan als ze gedroogd zijn heerlijk ruiken naar hooi.

Leden van deze familie: Engelwortel, berenklauw, fluitenkruid, wilde peen, zevenblad, pastinaak, venkel, peterselie, anijs.

De zaden van deze familie zijn vaak geribbeld en bevatten etherische olie, vaak hebben ze een uitgesproken sterk aroma en smaak.

Geef een reactie