Planten families week 1 & 2

Om de planten beter te kunnen herkennen in de natuur is het handig als je de kenmerken en eigenschappen van bepaalde families onder de knie krijgt.

Sommige families zijn heel goed eetbaar, zo zijn alle bloemetjes en zaden van de kruisbloemen familie eetbaar. En van vele van deze familie ook het blad. Denk aan de kruisbloemen in + vorm. De bloemblaadjes (kroonblaadjes tegenover elkaar staand). De aparte vorm van de zaden, houwtjes genoemd. Koolzaad, raapzaad, look zonder look, judaspenningen, kleine veldkers, herderstasje, wilde rucola. Allemaal lid van deze familie.

Deze planten smaken vaak pittig, dat zijn de mosterdglycosiden. Die geven de plant ook haar prikkelende smaak. Let wel op, want sommige mensen zijn allergisch voor mosterdglycosiden!

Medicinaal hebben ze vaak een ontsmettende, slijmoplossende, wondhelende en reinigende werking! Ook bevat deze familie vitamine A en C en diverse mineralen.

Om bekend te raken met de families zal ik de mandala’s met kenmerken en eigenschappen van de inhoud stoffen komende maanden plaatsen. Dan kan dan dit voorjaar mee aan de slag! 😊

Want planten van deze families bevatten vaak dezelfde inhoudstoffen, zo kun je ook onthouden welke planten families waar goed voor zijn.

De Geranium familie bijvoorbeeld zijn allemaal rijk aan etherische olie. Etherische olie doet altijd wat met je mentale gezondheid. Soms werken ze ontspannend soms opwekkend, soms verwarmend of juist op de luchtwegen.

KRUISBLOEMEN FAMILIE

Look zonder look: een kruisbloem met vier tegenoverstaande bloemblaadjes (kroonblaadjes) en je zie al dat zich aan dezelfde knop gelijktijdig ook zaad peultjes (hauwtjes) vormen.

Ze heeft 1 stempel en 6 meeldraden waarvan er twee veel korter zijn zodat het lijkt alsof er 4 meeldraden zijn. >

ROZENFAMILIE

De rozenfamilie is een grote familie en bevat naast de rozen ook veel andere struiken, planten en zelfs bomen.

De opbouw van de bloem van de rozenfamilie is altijd vijfdelig. Dit betekent dat de bloem 5 kroonbladen en 5 kelkbladen heeft. Ze heeft meestal 1 stempel en veel meeldraden.

De kroonbladen kunnen roze, rood, geel of wit zijn.  De bladeren van deze familie zijn vaak gezaagd aan de randen denk aan de roos, moerasspirea, braam, zilverschoon en de aardbei bijvoorbeeld. Maar de appel heeft dat minder. Wel staan de bladeren altijd apart aan de steel en zijn ze ongelijk geveerd. 

Eetbare vruchten

De vruchten van leden van de rozenfamilie zijn eetbaar. De meeste zijn zeer smakelijk gezonde vruchten en bevatten  vitamine C. Denk maar aan de rozenbottels, maar ook andere bekende vruchten zijn leden van de rozenfamilie, zoals appel, peer, kers, aardbei en pruim. In de pitten van de vruchten zit blauwzuur. Dit is een giftige stof die na verhitting onschadelijk is. Als je wel eens op een pitje van een appel heb gebeten proef je het zuur, niet bepaald lekker.

Een stof die alle leden van deze familie bevatten is : LOOISTOFFEN. Proef eens een rozenblaadje, voel je dat stroeve in je mond? Dat zijn looistoffen.

Een aantal andere planten in deze familie zijn: Meidoorn, Sleedoorn, Hondsroos, Egelantier, Gewone Braam, Zilverschoon, Moerasspirea, mispel en Wilde Appel. Maar ook nog: agrimonie, vrouwenmantel, geel nagelkruid en zilverschoon behoren ook tot de familie en zijn niet vruchtdragend.