jaartraining kortingcode

September recept & kortingscode

September is begonnen de nazomer geeft prachtige dagen en mooie oogsten. Op dit moment ben ik druk bezig met zaden verzamelen. Zaden van alle bloemen die ik mooi vind en graag volgend jaar in de tuin of op een andere plek in de natuur wil hebben en zaden om als wintervoorraad te bewaren als voedsel! 🌼Dan voel ik me een oude verzamelaar die de hele dag bezig is op zoek naar voedsel en een voorraadje opbouwt voor de winter. Het is een mooie, bijna therapeutische bezigheid om die minuscuulkleine rondjes vierkantjes en driehoekjes te sorteren en in papierenzakjes gelabeld en al te bewaren. 🌱

🍀De teunisbloem is een plant waar ik op dit moment veel aandacht aan besteed, het is één van de planten die in de cursus voedseltuin als eerste aan bod komen samen met de brandnetel…, natuurlijk! Je voedseltuin kan niet zonder brandnetel een soort van moeder is het een plant die zoveel geeft en kan en soms… ja soms prikt ze van zich af dus benader je haar altijd voorzichtig met respect!

Op dit moment kun je waarschijnlijk nog wel wat zaden van haar vinden en verzamelen, daar kan je dit leuke receptje voor een natuurlijke smaakmaker mee maken, heerlijk en gezond!

Natuurlijke smaakmaker brandnetel sesamzout:

  • 1 kopje sesamzaadjes
  • ¼ kopje brandnetelzaadjes
  • 1 kleine theelepel zeezout

Rooster de sesamzaadjes in een pan met een dikke bodem totdat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Niet te lang, ze mogen niet zwart worden. Laat ze zaadjes afkoelen en meng ze dan samen met de brandnetelzaden en het zout in een kruiden- of koffiebonenmolentje.

Bewaar dit heerlijke strooisel in een potje of blik. Je gebruikt het over een salade of over je brood het is echt heerlijk en gezond, je kunt het gebruiken als smaakmaker in plaats van zout het heeft een hartige smaak en versterkt het gerecht.

🌱Wil je ook meer eten uit eigen tuin? Doe dan mee met de cursus VOEDSELTUIN! Je kunt meteen de komende maand aan de slag met je voorbereidingen. SEPTEMBER KORTINGCODE: SEPTEMBER 27,50

Meidoornbessen:

Meidoorn, (Haagdoorn),Crataegus MonogynaFamilie: Rosa, Rosaceae

Een prachtige struikachtige boom:die in het voorjaar bloeit met heerlijk geurende bloesem en in het najaar mooie rode besjes (niet gelijkend op de Rode bes) draagt. Meidoorn ook wel Haagdoorn genoemd en in veel oude kruidenboeken ook onder die naam te vinden is of onder de Latijnse naam: Crataegus Monogyna behoort tot de familie van de Rosaceae.

Het schijnt dat Meidoorn al meer dan duizenden (10.000) jaren in onze omgeving groeit en wordt gegeten. Er zijn archeologische vondsten gedaan waarbij de zaden van de Meidoorn zijn gevonden. Alles van de Meidoorn is eetbaar en de struik is gelukkig vrij algemeen en zaait zich makkelijk uit in het wild, met dank aan de vogeltjes die de bessen ook lekker vinden. Dus onthoud bij het plukken van de bloesem of de bessen, minimaal 1 op 30 aanhouden, 1 voor jou 30 voor de natuur!

Belangrijkste inhoudsstoffen

  • Flavonoïden (met o.a. procyanidines, OPC’s en hyperoside), biogene
  • aminen (o.a. acetylcholine), triterpeenzuren, sterolen, fenolzuren,
  • pectine, purinen, etherische olie, amygdaline, vitamine C.

De jonge blaadjes in het voorjaar zijn rauw eetbaar in de salade. De bloesem en het blad kan in de thee of drogen voor later gebruik. Ook kun je er olie van trekken, of een tinctuur van maken, goed voor de bloedsomloop, bloedvaten, in het algemeen. Meidoorn is goed voor het hart en de doorstroming van bloed! Wordt gebruikt bij nerveuze hartklachten. Gespannenheid, stress en overspannenheid.

***Waarschuwing: meidoorn bevat hartglycosiden deze werken hartversterkend, maar kunnen ook de werking van hartmedicatie versterken. In dat geval altijd eerst overleggen met een arts!

De bessen in het najaar moet je eerst even proeven, als ze licht zoet en zurig smaken zijn ze goed om te plukken. Je kunt ze verwerken in gelei, jam of compote, meekoken en de pitjes verwijderen.

Je kunt er ook een soort ketchup van maken eentje met een klein beetje suiker en veel vitamine c!

Meidoornbessen siroop:

Ingrediënten

  • meidoornbessen ca. twee handen vol
  • sap van twee sinaasappels en 1 citroen
  • rozenbottels van rimpelroos of hondsroosje ook ca. 2 kop
  • honing

Werkwijze

Meidoornsiroop :pluk op een zonnige herfstnamiddag een paar handjes meidoornbessen en wat rozenbottels. Was de bessen en de rozenbottels en doe ze in een pan met wat water. (Hier kunnen eventueel ook nog wat sleedoornbessen bijgevoegd worden). Kook de bessen op en laat een 20 minuten heel zacht pruttelen. Zeef dan de pulp door een zodanig fijne zeef zodat de zaadjes achter blijven. Deze zaadjes kun je drogen en dan weer malen en verwerken als meel. Doe dan de pulp en het sap van de sinaasappels en citroen terug in een schone pan. Opnieuw heel even aan de kook brengen en voeg dan van het vuur af de honing toe naar smaak.

Giet zo heet mogelijk over in een glazen fles. Luchtdicht afsluiten en enkele keren omdraaien zodat het laatste beetje lucht in de fles gesteriliseerd is. Etiketteer met de datum er bij en bewaar koel en donker.

🌱Wil je ook meer eten uit eigen tuin? Doe dan mee met de cursus VOEDSELTUIN! Je kunt meteen de komende maand aan de slag met je voorbereidingen. SEPTEMBER KORTINGCODE: SEPTEMBER 27

🌱Of maak een mooie start met de uitgebreide JAARTRAINING KRUIDEN & WILDPLUKKEN en ontdek wat voor gezonds de natuur ons allemaal te bieden heeft! Geeft je deze maand op voor de jaartraining vóór 20 september met €50 euro KORTING, alleen deze twee weken!! Gebruik waardebon: SEPTEMBER50

Deze maand is de start van de nieuwe opzet bij de jaartraining en kun je meteen twee volle praktijkdagen meedoen. Dan doe je gelijk praktijkervaring op en ben je al een heel eind op weg met het herkennen en bereiden van wilde kruiden!

Je ontvang meteen eind september GRATIS het boek “gezondheid uit de natuur” en een kruidenpakketje!!

🦋VRIENDEN/VRIENDINNEN AANBIEDING!! Wil je samen meedoen met de jaartraining? Dat kan! Bestel 2 x de jaartraining en gebruik waardebon: vriend2022.

Als je samen meedoet aan de jaartraining het je extra plezier, behalve samen ervaringen delen en samen brouwen heb je ook nog eens samen voordeel, extra leuk dus! Je hoef alleen maar onderstaande code in te vullen bij je bestelling en de korting wordt meteen verrekend het totaalbedrag is dan voor beide deelnemers, je ontvangt samen €200 korting!

Geef je meteen op>> Kruiden & wildpluk jaartraining 12 maanden Jaar rond COMPLEET – CASA NATURA

Geef een reactie