Kruiden verzamelen voor smudge sticks!

SMUDGE

Een smudge stick is een bundel gedroogde kruiden dicht op elkaar gebonden door een natuurlijk materiaal of touw zoals hennep of katoen.

Traditie:

Smudge sticks worden al sinds eeuwen gebruikt om te branden, tijdens rituelen, om huizen en ruimtes te reinigen, om te vieren, tegen ongedierte en ziektes, bij meditatie of om zegeningen kracht bij te zetten.

De vorm van de smudge-sticks wordt vaak geassocieerd met de native Amerikanen die deze gebruikte bij hun rituelen maar het verbranden van kruiden is al veel ouder en ook in verschillende vormen en culturen vindt je dit terug. Veel gebruikte kruiden zoals witte salie, ceder en het heilige hout Palo Santo kent bijna iedereen. Maar in elke land werd natuurlijk gewerkt met de kruiden die daar voorhanden waren. In de middeleeuwen weten we bijvoorbeeld werd veelvuldig gebruik gemaakt van kruiden om huizen te beschermen tegen de verspreiding van ziekte door insecten en dieren. Ook werd het eten boven vuur bereid waar kruiden in verbrand werden. Men hing kruiden aan de deuren en gevels, strooide ze op de vloer of men droeg ze op hun lichaam.

Reinigend:

Ook je huis reinigen door kruiden te verbranden is een oude traditie, niet alleen om stank te verdrijven maar ook tegen ziekteverwekkers in de lucht. Men gebruikte het ook bij zieken om het lichaam of de omgeving te reinigen. In ziekenhuizen werd Rozemarijn verbrand.

Laatst las ik een artikel over een wetenschappelijk onderzoek, (van Indiase National Botanical Research Institute) en wat blijkt? Als er bepaalde kruiden in een vertrek worden gebrand kan het percentage bacteriën in de lucht met 94% dalen! Maar dat wisten die voorouders natuurlijk allang.

Afhankelijk van de reden waarom je de smudge wilt branden kun je ook voor bepaalde kruiden kiezen. Maar je kunt ook gewoon de kruiden nemen die je mooi vindt of die je aanspreken.

Tijdens de workshop gaan we eerst de kruiden plukken en verzamelen en dan smudge bundels maken. De gemaakte smudge sticks neem je mee naar huis.
Kopje kruidenthee pluk je uit de eigen tuin!

Geef je op via de link op de website of stuur een mail naar info@casanatura.nl
Kosten €15.00 per workshop
Locatie Zaanstad/ Wormerveer

Stuur een mail naar info@casanatira.nl om je op te geven!

Wil je deze workshop ook eens doen op een andere locatie of bij jou thuis? Dat kan vanaf ca. 7 personen, vraag naar de mogelijkheden!

smudge

 

2 gedachten over “Kruiden verzamelen voor smudge sticks!”

  1. Goedemiddag ik wil me graag aanmelden voor de workshop geur en rookkruiden smudgesticks maken op 15 september. Kan ik betalingsinfo en verdere info snel tegemoet zien ?
    Met vriendelijke groet Serena Drenth

Geef een reactie