Kruiden spiraal

Kruidenspiraal, eeuwenoud gebruik voor het kweken van heilzame kruiden

Behalve dat het spiraal een oeroud symbool is voor het leven, is het ook heel mooi om naar te kijken. Het spiraal doet iets met je en als je daar liefdevol je kruidjes in verzorgt kan het niet anders dan dat deze vorm zowel praktisch als magisch veel toevoegt aan de heilzame werking van je kruiden!

Zoek op “kruidenspiraal” en je krijgt tal van afbeeldingen van deze beproefde constructie, wie weet hoe oud dit gebruik al is! Het kruidenspiraal is makkelijk zelf te maken, je hebt er niet al te veel grond voor nodig een paar vierkante meters voor of achter je huis is genoeg, kan misschien zelfs wel op een stevig balkon als je het niet te zwaar maakt?

Je zoek een geschikt stukje zo dicht mogelijk bij je keuken is het makkelijkst. Je wilt wel een plek waar zon schijnt maar er mag ook een halfschaduw gedeelte zijn. Schept daar een beetje de boel door, verwijder evt. tegels en als je gras hebt schep dat dan flink door zodat het water goed doorlaat en het gras niet omhoog komt groeien op de laagte gedeelte.

Maak een buiten cirkel van steentjes, schep op het laagste punt een rond gat groot genoeg voor een emmer of bak waar je een soort van mini vijvertje van gaat maken. Legt dan de (oude) stenen op zijn plek voor de spiraal. Begin bij de vijver en werk naar binnen. Stapel deze lijn op met stenen, tegels of wat je kan vinden/ wilt gebruiken. Stapel van het laagste punt ophoog naar het middelpunt zodat de spiraal oploopt omhoog. Stapel de stenen iets schuin naar binnen voor de stevigheid. Vul de hoge gedeeltes eerst met puin van stenen of bloempoten dan compost evt wat strooi en daar overheen schep je aarde.

2

Beplant straks de kruidenspiraal met verschillende kruiden die je vaak zelf gebruikt. Zet Rozemarijn, Tijm en Salie boven op, in het midden de kruiden die van goed doorlatende grond houden zoals: Bieslook, Peterselie, Marlolein, Kamille, Kervel, Koriander, IJzerhard, Moederkruid, Duizendblad. Onderop in het natte gedeelte kun je Watermunt, Longkruid, Moerasspirea zetten. Pas op met andere soorten Munt, kan wel maar zijn willen nogal gaan woekeren met de wortels net als Citroenmelisse kun je deze beter in potten zetten.

Zie hier boven het resultaat in mijn tuin, nog kaal natuurlijk maar dat duurt niet lang meer want de stekken staan al te wachten! En deze zomer post ik zeker een foto van de volle bloei van de kruidenspiraal!

Afbeelding1

4 gedachten over “Kruiden spiraal”

  1. Dank je wel voor deze handige informatie! Ik ben van plan zelf ook een kruiden spiraal te maken. Maar wat me nog niet helemaal duidelijk is, is de functie van de emmer/ het vijvertje. Ik zie hem op de foto’s van het eindresultaat ook nergens terug . Kun je daar misschien nog wat uitleg over geven? Dank je wel!

    1. Hallo Joyce, je kunt het “vijvertje” bij mijn kruidenspiraal wel zien op de eerste foto linksonder. Ik heb er een zinken teil voor gebruikt. Ik plant er Watermunt in die houd echt van natte voeten. Je kunt er ook Moerasspirea inzetten of Valeriaan. In mijn tuin is dit zo’n laag punt dat dit altijd wel nat blijft, wel heb ik er twee gaatjes in gemaakt zodat er toch nog iets van beweging in zit en niet een dichte vijver wordt. Het moet meer een soort van moerasje worden.
      Leuk dat je hem ook gaat maken, veel plezier er mee!

Geef een reactie