Kruiden bij verkoudheid en vermindering van de weerstand

Tijm:

Maak thee van verse of gedroogde tijm bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid en hoesten. Ook bij ontstekingen en slijm. Tijm werkt desinfecterend en ontsteking remmend. Zet er drie keer per dag een kop thee van.

Of maak tijmhoning, na de zomer als je de tijm kunt snoeien. Vul een potje met de verse tijm takjes, giet deze vol met biologische honing. Laat 3 maanden staan. Net op tijd klaar voor het verkoudheid seizoen en supergoed tegen keelpijn!

Tijmsiroop:

Heb je er een tijd voor gehad dan kun je ook nog tijmsiroop maken. Goed tegen luchtweg ontstekingen, geïrriteerde keel, verkoudheid en hoest. Het ontsmet de keel en heeft een antibacteriële werking. Ook voor kinderen en zeker als je de siroop maakt is dit makkelijk voor kinderen om te nemen. Niet vies!

  • 1 flinke bos tijm
  • 500 ml water
  • 250 g suiker (of naar smaak, je kunt ook palmbloesem suiker nemen dan wordt het wel iets donkerder van kleur.)

Was de tijm en breng de takjes met het water in een pannetje aan de kook. Laat het ongeveer tien minuten op een zacht vuurtje of kaarsvlammetje koken en zet het vuur vervolgens uit. Laat de tijm een nachtje trekken in de pan. Zeef de volgende dag het vocht. Doe opnieuw het tijmwater met de suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Laat alles nog heel even pruttelen tot de suiker is opgelost.

Kook een flesje uit in een pan met ruim kokend water. Vul de fles met de siroop, sluit luchtdicht af en bewaar het op een koele en donkere plek. De siroop blijft een paar weken goed!

Verschillende kruiden kunnen goed werken bij verkoudheid klachten

Maak een mix van de kruiden die jij het lekkerste vind, kies er 5 en maak daar met gelijke delen een mix van. Bewaar de mix in een potje zodat je een voorraadje voor een paar dagen hebt. Drink bij klachten 3 x per dag een hete kop thee, ga er even lekker voor zitten en bedenk je wat een gezonde eigenschappen die thee voor jou heeft!

Tijm

Toorts

Klaproos

weegbree

kamille

salie

vlierbessen

citroenmelisse (altijd goed voor de smaak)

goudsbloemen

Geef een reactie