munt casanatura.nl

Herfst muntsiroop

Nu de herfst stevige trekken vertoont, de temperatuur daalt en in de tuin alle groei tot stilstand is gekomen is het een goed idee om de restanten van de kruiden die nu nog in de tuin staan te plukken want voor je het weet zijn ze vergaan.

Denk aan salie, citroenmelisse en munt!  Tijd om te snoeien dus en van deze laatste kruiden een heerlijke herfstsiroop te maken. Deze muntsiroop kun je in allerlei gerechten gebruiken en is een heerlijke basis voor een likeur maar ook lekker in een limonade of over cake, fruit of een toetje!

Je kunt er een heerlijke en heilzame drank van maken om het gemis van de verse muntthee weer goed te maken in de wintermaanden. Deze thee die je maakt van een bodem muntsiroop met een schijfje (biologische) citroen waar je kokend heet water op giet en is aan te raden bij keelpijn, maag en darm problemen, verkoudheid en griep en smaakt daarnaast ook nog eens fantastisch!

Muntsiroop:

  • twee handen vol muntblaadjes
  • 1 liter water
  • 1 citroen, biologische
  • 1 sinaasappel, biologische
  • 400 gram palmbloesemsuiker of biologische rietsuiker of groene stevia naar smaak
  • c.a. 20 gram gember wortel
  • takje Salie

Kneus de munt en de salie blaadjes licht en doe ze in een pan, giet er het water op en doe de suiker erbij. Snijd de citroen en de sinaasappel in plakken en de gemberwortel heel fijn doe deze er ook bij. Gebruik in plaats van honing ook bijvoorbeeld palmbloesemsuiker (biologische) of stevia. Kook het water kort op totdat de honing/suiker op lost.

Laat de siroop afkoelen en nog een nacht koel staan. De volgende dag knijp je de citroen en sinaasappel goed uit en verwijder de schillen uit de siroop vervolgens kook je hem weer even op en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Giet de hete siroop door een zeef en daarna meteen in gesteriliseerde flesjes doe zo heet mogelijk de dop er op en laat afkoelen.

Vergeet niet de flesjes te labelen!

(Wil je geen suiker gebruiken probeer het dan zonder, de siroop is dan geen “echte” siroop meer en minder lang houdbaar maar dat hoeft geen probleem te zijn natuurlijk. Gebruik je stevia naar smaak neem dan wel de onbewerkte stevia van het hele kruid dan wordt je siroop groen maar dat hoeft ook geen ramp te zijn.)

6   7   8

Geef een reactie