Herfst muntsiroop

Nu de herfst stevige trekken vertoont, de temperatuur daalt en in de tuin alle groei tot stilstand is gekomen is het een goed idee om de restanten van de kruiden die nu nog in de tuin staan te plukken want voor je het weet zijn ze verherfst.  (In het wild kun je nu nog Akkermunt en Watermunt plukken voor dit recept.) Denk aan Salie, Citroenmelisse en Munt!  Tijd om te snoeien! En b.v. munt siroop van te maken, deze kun je later in allerlei gerechten gebruiken onder andere voor likeur.

Je kunt er ook een heilzame drank van maken om het gemis van de verse muntthee weer goed te maken in de wintermaanden. Deze thee die je maakt van een bodem muntsiroop met heet water is aan te raden bij keelpijn, maag en darm problemen, verkoudheid en griep en smaakt daarnaast ook nog eens fantastisch!

Muntsiroop:

  • twee handen vol muntblaadjes
  • 1 liter water
  • 1 citroen, biologische
  • 1 sinaasappel, biologische
  • 0,5 kg honing
  • c.a. 20 gram gember wortel
  • takje Salie

Kneus de Munt en Salie blaadjes licht en doe ze in een pan, giet er het water op en doe dan de honing erbij. Snijd de citroen en de sinaasappel in plakken en de gemberwortel heel fijn doe deze er ook bij. Gebruik in plaats van honing ook bijvoorbeeld palmbloesensuiker (biologische) of stevia. Kook het water op, kort, totdat de honing/suiker op lost. Laat dan afkoelen en nog een nacht koel staan. De volgende dag knijp je de citroen en sinaasappel schijven goed uit en verwijder ze schillen uit de siroop vervolgens kook je hem weer even op en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Giet de hete siroop door een zeef en daarna meteen in gesteriliseerde flesjes doe zo heet mogelijk de dop er op en laat afkoelen. Vergeet niet te labelen!

6   7   8

 

 

 

 

Geef een reactie