Februari maand Detox maand?!

Detoxen is in, het is een begrip dat elke jaar weer terug komt. En het is ook niet iets van de laatste tijd want jaren geleden toen ik nog in de natuurvoedingswinkel werkte waren de wortel, zuurkool en bietensapjes ook al niet aan te slepen. In de voorjaarsmaanden voelen mensen de noodzaak om hun lichaam te verschonen van afvalstoffen. Je neemt eigenlijk het hele jaar door afvalstoffen op maar na de winter heb je het idee dat door de zware kost en het binnen zitten je extra aan een schoonmaak programma voor je lichaam toe bent.

En daarom deze maand aandacht voor voorjaars schoonmakers voor je lichaam. En het hoeft gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn en vooral ook niet duur! Want de echte krachtpatsers staan al voor je neus voor je er erg in hebt! Zowel in het wild als in de winkel.

Je hoeft namelijk geen dure poeders of sappen en drankjes te kopen. Je kunt het op een zachte en natuurlijke manier doen. In plaats van sap vasten neem je bijvoorbeeld een aantal dagen lichte kost. Beperk de inname van melkproducten (belastend op de slijmvliezen) en eet geen vlees (belastend op de spijsvertering en bevat vaak verontreiniging). Drink maximaal 1 kop koffie per dag of vervang alle koffie door cichorei koffie dit is namelijk een natuurlijk kruid die je spijsvertering stimuleert. En het heeft net als koffie ook een opwekkende werking.

Drink over de dag 3 tot 5 koppen detoxerende thee. Neem dan kruiden als brandnetel een krachtige plant die afvalstoffen mee het lichaam uit neemt zonder je nieren te veel te belasten. Zelfs zware metalen neem hij mee. Ondersteun de brandnetel met bitter kruiden zoals alsem voor een betere spijsvertering. Alsem dood ook parasieten in de darmen. Paardenbloem om je lever bij te staan. En weegbree die je darmen en slijmvliezen verzorgt. Drink later ook opbouwende kruiden zoals duizendblad, heermoes en wilgenroosje.

Maar het eenvoudigst om te gebruiken in gewoon om voor de maaltijd, voor alles wat je eet een paar takjes verse peterselie te kauwen, goed langzaam kauwen! Peterselie is makkelijk zelf te kweken en ook (biologisch) het hele jaar door als plantje te krijgen. Koop een plantje (wel altijd biologisch) en eet deze rauw tijdens je detox dagen op. Vóór de maaltijd. Terwijl je kauwt gaan namelijk je spijsverteringsysteem in werking en maak je spijsverteringssappen aan. Deze zijn noodzakelijk voor een goede vertering. Door deze extra stimulans help je je lichaam om áán te gaan en zonder moeite de voeding te verteren en voedingstoffen op te nemen. Verderop in de cursus meer over peterselie.

Je kunt er ook sap van maken maar ik ben geen voorstander over het algemeen van smoothies en grassappen. Waarom niet? Omdat de meeste mensen niet goed kauwen!! En kauwen is hoe wij als oermens al onze voeding binnen krijgen. Het is de meest natuurlijke en effectiefste  manier. De grassappen kun je gerust nemen mits je er goed op kauwt, dat lijkt misschien een beetje vreemd maar zo worden de waardevolle stoffen in de sap opgenomen. Anders heb je grote kans dat je ze voor niets neemt en nog buikpijn op de koop toe krijgt!

Daarom gaan we deze maand tijdens de kruidenwandeling kauwen! En ik neem ook de handsappers mee om een wildpluk superfood sapje te maken maar… dit mag je niet drinken maar wel kauwen!!

Geef een reactie