Druivenbladeren!

Afgelopen week heb ik takken van de druif af moeten snoeien, want behalve dat hij bij alle buren naar binnen groeit en ver over de pergola hangt, is het ook beter voor de groei van de druifjes omdat de jonge takken energie vragen die dus beter naar de druifjes kan gaan! En weggooien is zonde zei mijn moeder altijd dus inmaken en opeten die bladeren!

Snoei van de druif de jonge uitlopende takken zonder druiven, als er wel druiven aan de tak zitten die je wilt houden snoei dan op 3 blad oksels (bladeren) van de druiven de tak af. Pluk van de takken de mooie jonge bladeren, niet de oude taaie en ook niet beschadigde of verkleurde bladeren. Maak zoutwater, los een volle eetlepel Keltisch zeezout op in een liter water. Was de bladeren goed in zout water, laat ze even weken. Afhankelijk van hoeveel bladeren je hebt; neem een schone gesteriliseerde pot b.v. van 500 ml, leg de druivenbladeren op een stapeltje van 10 a 15 stuks, rol de stapeltjes op en prop ze in de pot. Prop de pot vol met de druivenbladeren en houd boven een ruimte van een paar centimeter leg hierop een goed schoon gemaakt zware platte steen en vul de pot af met het zoute water. Laat even staan, tot het water goed is gezakt en vul dan bij tot de rand.

Laat deze pot een week staan, dan zijn ze klaar voor gebruik. Bewaar je hem verder in de koelkast dan kan je de bladeren nog wel een jaar goed houden.

20150704_183042

Geef een reactie