Den

Grove Den (Pinus Sylvestris)

Naamgeving:

In het Latijn heet deze plant Pinus Sylvestris. Pinus is een woord dat is afgeleid van het Keltisch woord ´pin´ wat ´rots´ beduidt. Oorspronkelijk groeide de grove den in bergachtige gebieden, die uiteraard eveneens rijk aan rotsen zijn. Sylvrestris is een Latijns woord en betekent ´groeiend in het bos´.

Botanie:

De Den is een groen blijvende boom die in de vorige eeuw werd aangeplant in Nederland voor de hout productie. In de kustgebieden tegen het zand verstuiven. De den groeit als ze naast elkaar worden aangeplant rechte stammen zonder veel zijtakken.

De den is eenhuizig dus de mannelijke en vrouwelijke bloei wijze vind je op een boom. De vrouwelijke bloeiwijze aan het einde van de takken vormen later de dennenappels met zaden (naaktzadigen). De mannelijke bloeiwijze staat in het voorjaar omhoog op de takken.

De naalden staan altijd per twee in een vlies aan de takjes. Zo kun je de den altijd herkennen: Den = ‘Duo’ (twee) Spar = ‘Solo’ (een). Dennen bossen hebben de kenmerkende geur van hun hars en reinigen de lucht. Ook maken de bossen een bepaald wind geluid dat lijk op de zee.  

Geneeskrachtig:

De Den is vooral bekend vanwege de etherische olie van de naalden, knoppen, boomschors en hars. Deze delen bevatten dan ook de meeste werking.

Op de luchtwegen werkt de den ontsmettend en slijm losmakend. Etherische olie op basis van grove den wordt na orale inname door de longen uitgescheiden waar het zijn werking kan doen door de trilhaartjes te activeren. Daarnaast is het een ontsmettend middel; het weert schimmels en bacteriën in de luchtwegen. Door zijn ontsteking werende werking zuivert het de bijholten en de luchtwegen. Het stimuleert de ademhaling in die zin dat het de uitademing van koolzuurgas bevordert en het slijmoplossend is. Zowel de etherische olie uitwendig als de thee en tinctuur worden gebruikt bij de volgende klachten:

Een opvallende uitwendige medicinale werkingen van grove den is het ontsmetten van werkruimten en lokalen daar het bacteriën en schimmels bestrijdt.

Voor de doorbloeding: Doorbloeding verbeterend en bloedzuiverend. Kalmerend en verzachtend bij reuma en reumatische ontstekingen in het lichaam en gewrichten.

Dennen thee:

Het gebruik van de den en zijn naalden ter ondersteuning van de gezondheid is al eeuwen bekend. Je kunt dennenthee zetten per kop of theepot. Thee van dennennaalden heeft een hoog gehalte aan vitamine C. Het helpt bij verkoudheden, hoest en heesheid. Ondersteund bij infecties aan de urinewegen en bij lichamelijke en geestelijke uitputting.

Gebruik: Laat 3 eetlepels (verse of gedroogde) dennennaalden fijn gesneden met een mes, ca 2 minuten koken in 1 liter water, daarna 30 minuten afgedekt trekken, zeven en doe de thee dan in een thermoskan. Drink hier elke drie tot vier uur een kopje van evt gezoet met wat honing.

LET OP: er zijn giftige soorten ceder of naaldbomen… dus determineer eerst zeker je den!!