Brandnetel brood hmmmm

Brandnetelbrood

Brandnetels zijn een van de meest gezonde wilde groenten in Nederland. En ze groeien massaal, en bijna overal deze superfoods van eigen bodem. De brandnetel is een fantastische aanvulling op je dagelijkse voeding. Het bevat veel vitamine en mineralen. De werking op ons lichaam van de brandnetel is algemeen versterkend. Reinigend, stimulerend en weerstand verhogend.

Brandnetelkaas kent iedereen wel en van brandnetelsoep heb je ook vast wel eens gehoord. Nou brandnetelbrood kan ook heel goed. Maar voor dit recept kun je ook variëren met kruiden. Je neemt wat er in dat seizoen volop groeit, zoals weegbree, duizendblad, daslook, look zonder look, vogelmuur of kleefkruid, allemaal smakelijke kruiden die je kunt gebruiken.

De basis is sodabrood, super makkelijk en gezond, het enig nadeel is dat dit brood snel uitdroogt, dus meteen opeten dan maar.

ingrediënten

  • 375 gram speldvolkorenmeel
  • 50 gram havermeel
  • 2 theel. baksoda
  • 1 theel. zout
  • ca. 150/200 ml karnemelk of waterkefir
  • 1 ei, losgeklopt of het schuim van kikkererwten (week)water opgeklopt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram brandnetel fijngesneden

Pluk van de brandnetel alleen de toppen, de bovenste 3 bladparen. De brandnetels groeien dan gewoon weer uit. Oogst super schone brandnetel of was de brandnetels en droog ze daarna weer met een theedoek.  Meng alle droge ingrediënten en de brandnetel  met elkaar in een grote kom.

Meng het ei met de karnemelk. Voor de vegan versie gebruik je waterkefir, de zuren helpen om het deeg te laten rijzen. In plaats van ei kun je een kleine hoeveelheid kikkererwten weekwater nemen en dit opkloppen als eiwit, een scheutje bier zou je ook kunnen proberen.  Maak een kuiltje in het midden van de kom bloem en giet het vocht en de olie erin. Kneed met een schone losse hand, tot alles een mooi samenhangend geheel vormt.

Verwarm de oven tot 220 graden.

Vorm een bol van het deeg en leg hem op de bakplaat. Maak met een scherp mes een groot kruis in het midden door het brood heen. Bestrooi eventueel met zonnebloempitten. Bak het brood nu 15 minuten in de hete oven en draai dan de temperatuur terug naar 180 – 200 graden. Bak nu nog een 30 minuten. Klop op de onderkant van het brood om te horen of hij eensgezinds hol klinkt, dan is hij gaar.

Laat afkoelen voordat je heb aansnijdt.

Lekker met zoute wilde kruidenboter!!

Geef een reactie