Berk

De blaadjes van de berk die zich straks in het voorjaar weer vormen, lichtgroen van kleur, zacht en fijn, hebben ook helende eigenschappen. De jonge blaadjes kun je rauw eten, versnipper ze door de salade op brood of in de soep.  Gebruik ze om thee van te maken of roerbak ze als laatste mee bij een gerecht maar kook ze niet.

Verzamel in het voorjaar de blaadjes om te drogen, dan kan je deze later in het jaar altijd gebruiken om geneeskrachtig in te zetten!

Berkenbladthee:

Van Berkenblad wordt wel thee gemaakt tegen het vasthouden van vocht, ook gewrichtspijnen kunnen worden tegengewerkt door de vocht-, gif- en zuur afdrijvende eigenschappen van berk. Vaak wordt de thee ook gebruikt in reinigende voorjaarskuren.

Verzamel de blaadjes in het voorjaar om te drogen zodat je het hele jaar in huis hebt. Gebruik niet te veel, een paar blaadjes is genoeg. Ze helpen tegen voorjaarsmoeheid. Zijn urine afdrijvend maar dan zonder de nieren te belasten. Berkenblad helpt tegen nierbekkenontsteking en verbetert nier en blaasfuncties. Van oudsher wordt het gebruikt bij jicht en reuma.

Tegen reumatische klachten en rugpijn wordt er kompressen van het blad gemaakt.

Neem dan twee schone vochtige doeken en leg de berkenblaadjes ertussen. Sla op de doeken of met een deegroller er overheen zodat het blad goed kneust. Breng dan aan als kompres. Het schijnt dat er vroeger ook wel kussens en bedden met berkenblad gevuld werden.

Berk bevat als belangrijkste inhoudsstoffen:

Flavonoïden, etherische olie, looistoffen, fenolzuren, saponinen.

Nog even wat leuke wetenswaardigheden; vroeger werden er bezems voor huis en erf gemaakt van berkentakken. Deze bezems, buiten voor het huis gezet, werkten ook afschrikwekkend voor heksen… J.

In het voorjaar als de blaadjes er aan kwamen werden jongelui met de takken op hun rug geslagen als middel om levenskracht over te brengen!

Ook de roe van Sint en Piet zou van berkentakken zijn. Al met al een echte levensboom deze Berk. Men zeg ook wel dat hij als voorbeeld stond voor de levensboom die in vele oude huizen over de deur van ijzer werd gemaakt, voor de sier, en geluk natuurlijk!

Geef een reactie