Augustus

Oost Indische kers op azijn.

Dit recept maak ik naast een tinctuur, die ik medicinaal gebruik. Een azijn is wat zachter maar heeft tevens een werking op de maag en darmen vanwege de azijn. Deze Oost Indische kers azijn gebruik je bij verkoudheden en hoesten. Kleine infecties van de luchtwegen en holtes. Verdun de azijn 1 op 10 met gedestilleerd water dan heb je een zachte maar ze effectieve gezichtslotion voor de vettere huid. Ook je haren kun je hiermee spoelen.

Oost Indische kers AZIJN:

•Twee handen vol bloemen, blad en wat zaden van de Oost Indische kers

•1 schone glazen pot

•200 ml appelazijn of ciderazijn

•2 teentjes knoflook

Oogst de bloemen, blad en zaden, was het blad maar de bloemen niet.              Laat ze een dag liggen op een theedoek, indrogen. Snijd de kruiden in reepjes en vul de glazen pot ermee. Voeg de knoflook toe. Giet de azijn op het kruid totdat alles onder staat. Sluit de pot af met een doekje zodat er vocht uit kan ontsnappen. Schud of roer de eerste week elke dag. Laat 4 tot 6 weken staan en zeef dan de azijn door een doek in een donkere glazen fles.

Neem bij klachten 3 x per dag een eetlepel in een glas water. Preventief kun je elke ochtend een eetlepel oplossen in lauw water en opdrinken.


Bramenazijn

Het is bramentijd! Een heel makkelijk te maken receptje waar je veel plezier van hebt is bramenazijn! Een groot voordeel is dat je er ook weinig bramen voor nodig dus je hoeft geen uren te plukken.

Je vult een schoon glazen potje voor de helft met verse bramen, spoel ze af met water of laat ze even onder water staan en giet dan het water af. Vul het potje af met appel- natuur- of witte wijnazijn en het sap van 1 citroen. Je ziet meteen dat de kleur al veranderd en de komende weken zal je azijn een prachtige paarse kleur krijgen.

Deze azijn ziet er niet alleen mooi uit maar bevat alle gezondheid voordelen van de (appel)azijn, citroen en bramen tegelijk dus wie wil dat nu niet elke dag over de salade of neem elke dag een eetlepel in een glas lauw water en drink dit in de ochtend op.

Pluk de bramen altijd boven kniehoogte en was ze goed voordat je ze eet. Zo hoef je niet bang te zijn voor wormpjes.


Druivenbladeren inmaken

Het is er weer tijd voor, de druiventakken groeien gewoon door en de druiven verdwijnen langzaam onder een dek van bladeren. Het ziet er prachtig uit en het is ook lekker koel om onder te zitten in de schaduw maar de druiven hebben wel zon nodig om afterijpen.

Snoeien dus!

Snoei van de druif de jonge uitlopende takken zonder druiven, als er wel druiven aan de tak zitten snoei dan op 2 a 3 bladoksels (bladeren) van de druiventros de tak af. Knip van de takken de mooie grote bladeren, geen beschadigde of verkleurde bladeren.

Maak zoutwater; los een volle eetlepel Keltisch zeezout op in een liter gedestilleerd water. Was de bladeren goed in zout water, laat ze even weken. Afhankelijk van hoeveel bladeren je hebt; neem een schone gesteriliseerde pot van b.v. 500 ml.

Leg de druivenbladeren op een stapeltje van 10 a 15 stuks, rol de stapeltjes op en prop ze in de pot. Prop de pot vol met de druivenbladeren en houdt boven een ruimte van een paar centimeter vrij, leg hierop een goed schoon gemaakt zware platte steen en vul de pot af met het zoute water. Laat even staan, tot het water goed is gezakt en vul dan bij tot de rand.

Laat deze pot een week staan, dan zijn ze klaar voor gebruik. Bewaar je hem verder in de koelkast dan kan je de bladeren nog wel een jaar goed houden.

Wist je dat druivenbladeren ook heel gezond zijn?! Ze worden al sinds de oudheid gebruikt als thee en voedsel dat goed is voor de bloedvaten en haarvaatjes.

Het blad zelf kan worden ingezet als huidlotion, mondwater en bij maagklachten vanwege de samentrekkende werking.

Maak er dan een sterk kruiden infuus van, dit is beperkt houdbaar maar kun je ook maken van gedroogde wijnbladeren.

Inhoudstoffen van het blad:

Groot aantal flavonoïden zoals flavanolen, anthocyanen, flavonolen en flavonen, fenolzuur, tanninen, resveratrol, benzoëzuur, benzaldehyden, mineralen, organische zuren zoals wijnsteenzuur, appelzuur, barnsteenzuur, en protocatechuzuur, kalium, calcium, calciummaleaat, ijzer, vitamine C en etherische olie.