Zeep deel 2

Nu alles uitbundig groeit en bloeit is het waarschijnlijk ook tijd om hier en daar wat te snoeien. In mijn tuin wel tenminste, ook al stel ik het zo lang mogelijk uit want ik vindt het heerlijk dat uitbundige groen! Maar om de buren niet al te veel tot last te zijn, moet het soms, de Hedera is als eerste aan de beurt.
De klimop bevat saponine net als verschillende andere planten zoals: paardenkastanje, koekoeksbloem en natuurlijk zeepkruid. Saponine zijn natuurlijke zeepstoffen die je nodig hebt om zeep te maken en vroeger werd gebruikt toe we nog geen afwasmiddel e.d. hadden! Let op Hedera of te wel klimop is wel giftig dus niet eten!

  • Recept: Basis huishoud zeepwater
    Twee handen vol klimopblad (geen steel of tak)
    1 liter water
    1 eetlepel azijn of citroensap

Doe je klimopbladeren in een grote blender met het water en de citroensap of de azijn. Mix in de blender tot een groen water. Doe over in een pan en laat zachtjes warm worden tot de kook en zet dan meteen weer laag. Laat een paar minuten op zacht vuur staan. Zeef de bladerenmix door een fijne zeef of doe een kaasdoek in de zeef. Laat dan afkoelen of giet het heet in een uitgekookte fles als je voor langer tijd wilt bewaren. De groene zeepmix is best lang houdbaar en je heb er ook veel per keer van nodig dus maak als je genoeg bladeren hebt, (en niet het wild leegplukken, alleen beetje snoeien i.v.m. de vogeltjes, of het moet een bes-loose Hedera zijn) zo veel mogelijk! Verdubbel het recept eenvoudig als je meer wilt maken.

HEDERA%20HELIX

Geef een reactie