Bramen likeur

Prachtige mooie dikke bramen zag ik in de struiken hangen. Het is nu de tijd om in je eigen omgeving, ik ga altijd naar een vaste plek, wat te plukken. Daar weet ik ook precies hoeveel bramen er zijn en hoeveel ik kan plukken zonder dat ik heb idee heb dat ik de natuur leegpluk. Want er is veel te doen tegenwoordig in de (sociale) media over wildplukken en leegplukken. Het is zelfs verboden om met emmers vol bramen naar huis te gaan en tja, dat lijkt mij eerlijk gezegd ook een beetje te veel. Dus pluk wat je nodig hebt, of kan eten en laat genoeg over voor de vogels. Meestal kan je toch alleen bij de eerste rij bramen en worden de struiken daarna ondoorgaanbaar dus niet snoeien of stukmaken maar laten zitten voor de natuur.

Je kunt evengoed genoeg verzamelen om zo te eten en je kunt wat bewaren om in deze likeur te verwerken. Was de bramen wel altijd voor eten of verwerking en pluk boven kniehoogte ivm besmetting door vossen urine, al is deze besmetting vrij zeldzaam.

recept:

  • 500 gram verse bramen
  • 1 liter wodka
  • 250 gram (palmbloesem) suiker
  • 250 ml water
  • 5 kruidnagel
  • 2 kaneelstokje
  • takje rozemarijn

Neem een grote weckpot van 1,5 liter.  Spoel de bramen af en laat ze drogen. Met beleid allemaal zodat ze niet pletten. Vul de weckpot met 500 gram bramen en doe de kaneel, kruidnagel en het takje rozemarijn erbij. Vul de pot op met de liter wodka. Prik of plet hier en daar de bramen zodat de sap goed vrij komt en zorg dat de bramen onder de wodka staan. Bewaar de pot nu minimaal 3 weken op een donkere plek. Maak dan de siroop, smelt in 250 ml water de suiker op een zacht vuur totdat het een siroop wordt. Gebruik je palmbloesemsuiker dan wordt je siroop behoorlijk donker maar dat maakt in dit geval niet zo veel uit omdat de likeur door de bramen sowieso vrij donker is. Zeef de bramen wodka door een fijne zeef in een andere pot of kom. Meng als de siroop is afgekoeld door elkaar. Bottel in schone uitgekookte flessen en laat nog enkele weken staan. Heerlijk in de koude winter en geloof het of niet deze likeur is ook een maceraat. Je laat namelijk de gezonde inhoud stoffen van de braam oplossen in de alcohol. Bramen bevatten looistoffen; anthocyanen, de blauwe kleurstof, calcium en veel mineralen. Ze hebben een beschermende werking op de celmembranen. En hebben ze een bevorderlijke/ ondersteunende werking op de darmen!

Bramenlikeur ©casanatura

1 gedachte over “Bramen likeur”

Geef een reactie