EHBO kruiden in het wild

Deze maand staan de EHBO kruiden in de volle aandacht. Ik kwam er mee in aanraking toen ik jaren geleden lange wandelingen maakte. Onderweg heb je dan wel eens wat, pijn in je knieën  of spieren. Vermoeide voeten. Een schaafwondje. Je kunt natuurlijk een EHBO kistje meenemen maar wat nou als je onderweg in de natuur je medicijn kunt vinden?!

Het was een uitkomst, voor de energie at ik BRANDNETEL zaden, ik stopte mijn schoenen vol met BIJVOET. Ik plukte de bloemen van de MOERASSPIREA tegen de spierpijn. En ik vond HEMELSLEUTEL! Die had ik gelukkig niet meteen nodig maar ik plukte er een blaadjes van voor onderweg. Heb je een wondje of een blaar opgelopen dan kan je daar een natuurlijke pleister van maken!

EHBO KRUID VAN DEZE MAAND: KAASJESKRUID

KAASJESKRUID

Plotselinge hoesbuien, kriebel in je keel of last van keel en luchtwegen? Kijk dan uit naar Kaasjeskruid!

Pluk een bloem of een gaaf top blaadje en kauw er aandachtig op, deze bloem bevat veel slijmstoffen, en daarom verzacht ze meteen je slijmvliezen in je mond, keel en luchtwegen. Eet niet het groene kroontje (kroonblaadjes) op alleen de bloemblaadjes (kelkblaadjes).

De naam “kaasjeskruid” komt van de vorm van de zaden, deze lijken op ronde kaasjes. Als ze gedroogd zijn vallen ze in delen uiteen. Als de puntjes van een rond kaasje.

De hele plant is eetbaar maar de bloemen en de zaden zijn het lekkerst.

In het wild kom je de Muskuskaasjeskruid (zie foto) het meest tegen. Het Groot Kaasjes kruid heeft meer donker violet kleurige bloemen en het blad is gelobd.  (zie botanische tekening)

De gehele plant bevat slijmstoffen. De meeste slijmstoffen zitten in de wortel.

In de bloemen zitten de volgende werkzame stoffen of fytonutriënten: diverse slijmstoffen, verschillende anthocyanen, leucanthocyanen, looistoffen, flavonoïden, etherische oliën en de vitaminen A,B en C. De bladeren bevatten vooral deze inhoudsstoffen: slijmstoffen, looistoffen en flavonoïdsulfaten.

De bloemen werden vroeger vooral gebruikt tegen keelpijn, en luchtweg problemen. Het werkt algemeen verzachtend op de slijmvliezen van keel en luchtwegen. Ook voor de spijsvertering werkt het verzachtend.

In deze bloeitijd (juni t/m augustus) zie je ze veel in het wild, dus het is altijd een goed idee er wat te plukken en te drogen om er later thee van te zetten mocht je dat nodig hebben.

Geef een reactie