Vogelmuur

Het is een voor de meeste mensen onbekend plantje dat in het voorjaar flink kan gaan woekeren in de moestuin bijvoorbeeld. (Houd van losgewoelde grond). Maar dan heb je meteen je eerste voorjaars groente te pakken want vogelmuur werd gezien als een welkome groente vroeger, na de koude groente loze winter! Als er scheurbuik op de loer lag dan was je maar wat blij met deze groente vol met vitamine C.

Je kunt het zo eten als lekkere jonge groente, het liefst rauw. De smaak is goed, sappig groen. Maar thee of sap van persen kan ook. Vogelmuur heet niet voor niets zo, de vogels die terugkomen in ons land na de winter eten het graag om weer op krachten te komen. En geef het eens aan je kippen…! Je zult zien dat ze er dol op zijn en hoe gezond het voor ze is. Kuikens worden er sterk van en de kippen gaan beter leggen. Het word ook wel gewoon ‘muur’ of ‘kippenkruid’ genoemd.

De vogelmuur kent van oudsher vele toepassingen. Behalve als bron van vitaminen en mineralen wordt het toegepast als algemeen verzachtend en genezend middel voor het hele spijsverteringskanaal. Ook werd het gebruikt op de huid bij eczeem maar ook tegen ontstekingen zoals artrose. Een aftreksel kan gebruikt worden als haarspoelmiddel. Maar het werd vooral gebruikt bij toepassingen op de huid, tegen allerlei huidaandoeningen.

Wil je meer weten over Vogelmuur? Doe mee met de wildpluk en kruiden jaartraining of ga eens mee met een wandeling en proef ter plekke deze en nog andere superfoods van eigen bodem!

Geef een reactie