Vogelmuur

Vogelmuur (Stellaria Media)

Is een eenjarige plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Vogelmuur heeft nog vele andere namen, gewone muur, kippenkruid, muurkruid.

Het is een voor de meeste mensen onbekend plantje dat in het voorjaar flink kan gaan woekeren in de moestuin bijvoorbeeld. (Houdt van losgewoelde grond). Maar dan heb je wel meteen je eerste voorjaars groente te pakken want vogelmuur werd gezien als een welkome groente, vroeger na de koude groente-loze winter! Als er scheurbuik op de loer lag of er gewoon niet te eten was, dan was je maar wat blij met deze smaakvolle groente vol met vitamine C! Daarnaast bevat dit voorjaarsgroen ook nog flavonoïden en mineralen als magnesium en kalium.

Je kunt het zo eten als lekkere jonge voorjaarsgroente, het liefst rauw. De smaak is prima, sappig, hartig groen. Maar thee er van maken of sap persen dat kan ook. Vogelmuur heet niet voor niets zo, de vogels die terugkomen in ons land na de winter eten het graag om weer op krachten te komen. En geef het eens aan je kippen…! Je zult zien dat ze er dol op zijn en hoe gezond het voor ze is. Kuikens worden er sterk van en de kippen gaan beter leggen. Het wordt ook wel gewoon ‘muur’ of ‘kippenkruid’ genoemd.

De vogelmuur kent van oudsher vele toepassingen. Behalve als bron van vitaminen en mineralen wordt het toegepast als algemeen verzachtend en genezend middel voor het hele spijsverteringskanaal. Ook werd het gebruikt op de huid bij eczeem maar ook inwendig tegen ontstekingen zoals artrose. Een aftreksel kan gebruikt worden als haarspoelmiddel. Maar het werd vooral gebruikt bij toepassingen op de huid, tegen allerlei huidaandoeningen heeft een kompres of een infuus van vogelmuur een helende werking

Wil je meer weten over Vogelmuur? Doe mee met de wildpluk en kruiden jaartraining of ga eens mee met een wandeling en proef ter plekke deze en nog andere superfoods van eigen bodem!

Foto: vogelmuur in bloem met de hele kleine fijne witte sterretjes van bloemen. Vogelmuur is fijn en zacht maar toch ongelofelijk sterk dat zij in de winter al vrolijk groeit en bloeit.

Geef een reactie