Wilde kruiden voor dieren EHBO

 

Vliegen – Vlier

Vroeger…, daar gaan we weer, werden wilde kruiden veelvuldig ingezet om kwalen bij dieren op te lossen. Vaak omdat er natuurlijk geen dierenarts was en omdat het gebruik van kruiden bekend was en vooral ook voorhanden was! A ja, de praktische mens van vroeger keek gewoon naar de natuur in plaats van naar de apotheek of beter gezegd zij gebruikte de natuurapotheek!

Afgelopen week stond ik met de bus op een parkeerterrein bij de duinen. Naast mij stond een auto met paardenkar. Het paard werd klaargemaakt voor een rit door de duinen en kreeg daarbij een flinke portie uit een spuitfles met een of ander chemisch goedje wat vliegen op afstand moet houden, vond hij niet leuk. Vliegen zijn een groot probleem voor paarden begreep ik, het arme beest zat onder de bulten en vooral ook bij de ogen zijn vliegen niet fijn.

Omdat ik ooit had gelezen over het gebruik van Vlier tegen vliegen ging ik op zoek! Ik kende al het gebruik van vlier op de fruitschaal, een takje vlier tussen het fruit houd vooral fruitvliegjes op afstand. En daardoor blijft het fruit langer goed. Men zou het vlierblad ook in de (aard)appel kelder gebruiken om dezelfde reden.

In veel kruiden literatuur kun je terug vinden dat het blad van de vlierstruik vroeger werd gebruikt vooral door boeren om vliegen bij de dieren weg te houden. Het werd in bosjes aan schuurdeuren of ook bij het keuken raam opgehangen. Je plukt dan alleen de takjes met blad, niet de bloesem of de bessen, deze trekken juist insecten aan! Je kneust het blad en hangt het op. Ook werden er kransen van gemaakt en die werden om de hals van het paard gehangen.

De vlier is natuurlijk een onmisbare struik op het platteland, de bloesem in het voorjaar de bessen in het najaar het werd allemaal gebruikt. Vele magische krachten werden aan de vlier toegekend. Maar ook was het planten van vlier bij huis en schuur tegen vliegen een belangrijke reden.

Liz Sanderson, een Engelse schrijfster met een kruiden expertise, schreef dat het een goed idee was om een takje vlier in de band van je hoed te dragen tegen vliegen. Ook een aftreksel, thee van vlierblad kun je gebruiken om jezelf of je dier mee in te smeren als je naar buiten gaat.

Dit is een interessant middel want een sterk aftreksel, dus een sterke kruidenthee van vlierblad, kun je ook gebruiken om dieren mee in te smeren tegen vliegen! Ik denk dat de paarden het insmeren met vlierthee minder erg vinden dan bespoten worden met een chemisch goedje. En hopelijk werkt het ook nog beter, het proberen waard!

Je neemt twee handjes vers vlierblad en laat die een halfuur zachtjes koken in een halve liter water. Laat dan afkoelen en vervolgens nog een paar uur staan. Zeef dan het mengsel en bewaar het in een flesje in de koelkast. Een sprayflesje is erg handig in gebruik. Gekoeld is het vlierwater twee weken houdbaar maar controleer voor gebruik.

Andere kruiden die veelvuldig worden ingezet tegen insecten zijn bijvoorbeeld: Lavendel tegen luis, Boerenwormkruid tegen wormen (inwendig) maar ook als bosje opgehangen tegen insecten. Kamille tegen vlooien.

#kruidengeneeskunde #wildekruiden #onkruid #herborist #kruiden

Geef een reactie