Rozenwater & siroop

Rozenwater, wie kent het niet? De geur van “Eau de cologne” van vroeger. Heerlijk bloemig en zoet. Rozen zijn rijk aan fijne geurende etherische oliën. Je kent het gebaar, krijg je een roos dan ruikt je eraan de geur doet wat met je, “stop and smell the roses”! Daarnaast heeft de roos een groot scala aan symbolische waarde, staat de roos voor het vrouwelijke en ook de kleuren hebben alle hun eigen betekenis.

Rozenblaadjes zijn eetbaar, je proeft de etherische olie en de looistoffen, die laatste geven een stroef of bitter mondgevoel. Heb je last van je maag kun je een paar blaadjes eten. Je kunt ze ook drogen voor in een thee mengsel, lekker geurend maar ook mooi om te zien natuurlijk en de smaak verbeterd na het drogen voor in de thee.

Echt bijzonder is de werking van de blaadjes voor je huid! Rozenwater dat de heerlijke etherische oliën en looistoffen van het rozenblad heeft weten te vangen, werkt namelijk zeer verzorgend op de gezichtshuid. Het verzacht het celweefsel en heeft een verzorgende licht samentrekkende en ontstekingsremmende werking op de huid. De rozenblaadjes zijn zacht en werken ook zacht. Maak je huid er mee schoon morgens en avonds en was het vooral niet van je gezicht af.

Maken:

Doe de blaadjes van ca. 3 rozen  (als ze bijna uitgebloeid zijn en vanzelf afvallen, op de droge zonnige ochtend) in een potje met koud gedestilleerd of gezuiverd water.

Laat dit twee dagen staan in het licht, niet in de volle hete zon. Dit kan ook buiten. Doe een deksel op het potje maar draai het niet luchtdicht aan. Een doekje ipv een deksel kan ook. Laat het water opladen aan de zon en de maan en de stoffen van de roos in het water trekken. Haal dan de blaadjes er uit, zeef het water niet, want de etherische olie wil je behouden in het water!

Dit verse rozenwater is niet lang houdbaar, bewaar het in de koelkast, maar het is heerlijk zolang het duurt!

De roos is rijk aan etherische oliën, looistoffen, en zij bevat bioactieve stoffen die samen een heilzame werking op de huid hebben. Ze werken verstevigend op haarvaatjes, werken ontsteking remmend en hebben een positieve werking op de cel vernieuwing van de huid.

Rozensiroop:

Voor deze rozensiroop heb je rozenbloembladeren nodig van biologische rozen die net op het punt staan om uit te vallen. Voordat ze op de grond vallen kun je ze makkelijk van de bloem plukken. Let op dat ze er niet lelijk uit zien.

Kook een liter water en giet dit in een grote kan of pan, roer er 1/2 tot 1 kilo suiker door en het sap van twee citroenen, geen citroenschil. Laat afkoelen tot warm. Pluk een paar handen vol rozenblaadjes en roer die door het suikerwater. Laat het geheel afgedekt en buiten de koelkast twee dagen staan trekken.

Nu kun je de siroop, die de kleur van de rozen heeft aangenomen gaan zeven en vervolgens opkoken. Giet de siroop heet in een flesje en draai meteen de deksel dicht. Je kunt deze siroop ook gebruiken voor de tweede gisting van kefir of kombucha. Of meng weer wat rozenblaadjes terug in de siroop en voeg nu bij het opkoken arrowroot toe, dit maakt dat de siroop indikt en je straks een mooie gelei hebt met rozenblaadjes erdoor. Dit ziet er weer fantastisch uit op een toetje… met ijs bijvoorbeeld. O, je kunt het ook gebruiken om rozenijs te maken!

Schrik je van de suiker… ? gebruik biologische rietsuiker, je gebruikt uiteindelijk maar heel weinig, zonder suiker geeft het minder smaak af en blijft de siroop (die dan eigenlijk geen siroop meer is) minder lang houdbaar. Chemische zoetstoffen smaken niet lekker en zijn erg bewerkt, stevia (vers blad) is een mogelijkheid maar de kleur wordt wel erg vreemd!

Rozenblaadjes net voordat ze uitvallen plukken.

©casanatura

Geef een reactie