Paardenboem gelei

Wat een prachtige dagen! Geniet jij er ook zo van, nou ik ook zeker wel! En de mooie velden vol met paardenbloemen die staan te stralen onder de zon, met hun hoofdje draaien ze met de zon mee. En als het donker wordt of gaat regenen gaan ze dicht. Het is prachtig om te zien. En ruiken, heb je wel eens aan een paardenbloem geroken of geproefd?!

Ze hebben een heel aparte karakteristieke smaak. Lekker eigenlijk, ongewoon misschien maar als je er eenmaal bekend mee bent, heerlijk! En het is geweldig ouderwets, paardenbloemsiroop of gelei, van die echte oma recepten die ondertussen weer onwijs hip zijn. In Frankrijk zijn ze nooit weggeweest trouwens daar houden ze veel meer oude voedsel tradities in ere. In Frankrijk zetten ze paardenbloem in de moestuin, voor het blad in de sla, en de bloem voor de gelei.

Het blad werk stimulerend op de spijsvertering, lever en gal. De paardenbloem reinigt en versterkt. En word ook vaak ingezet bij problemen met de urinewegen.

 

Recept paardenbloemgelei:

Dit voorjaar maakte ik paardenbloem gelei, een ouderwets recept die ook vaak als saus bij gerechten wordt ingezet, maar ook als jam kan worden gebruikt.

Paardenbloemgelei ingrediënten:

  • ongeveer 350 gram Paardenbloemen
  • Sinaasappel
  • Citroen
  • liter water
  • 500 gram gelei suiker of met honing en een klein stukje agar-agar (supersterk spul, hou je aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking), arrowroot is ook nog een optie.

 

Pluk de paardenbloemen op een mooie ochtend als de dauw net optrekt en de bloemhoofdjes droog en open in de zon staan, pluk altijd op een schone plek. Doe de paardenbloemen in een pan de groene steeltjes eraf, eventueel omspoelen met water bewaar een aantal paardenbloem hoofdjes voor later.

Voeg 1 liter water en de in plakken gesneden sinaasappelen en de citroenen toe. Laat de pan koel een nacht staan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, laat het nu een half uurtje op heel zacht vuur sudderen. Laat afkoelen en giet af door een doek, pers het laatste sap uit de doek. Meet de vloeistof af in een pan, gebruik per liter ongeveer een 500 gram geleisuiker, (je kunt ook honing of agavestroop met agar-agar gebruiken) zet de pan op.

Snij de achtergehouden paardenbloemen in kleine stukjes of trek de blaadjes netjes los en doe het in de pan mag ook een stukje groen bijzitten. breng aan de kook en laat zachtjes even door sudderen. Maak potjes schoon in kokend water, zet ze klaar en giet dan de hele gelei in de potjes en sluit ze meteen af met een deksel, draai ze om en laat ze afkoelen.

(Onnodig om te zeggen, maar ik doe het toch maar even. Pluk alleen in overvloed, laar voldoende over voor de natuur, help met het verspreiden van de bloem, dus blazen!!! Dank moeder Aarde. En maak geen natuur stuk.)

Geef een reactie