Kaneel, Cinamomum Verum

Lauraceae – laurierfamilie

Kaneel is een bekend en al sinds de oudheid gebruikt specerij met een rijke, zoete iets nootachtige smaak. Zeer aromatisch. In Europa doen we het vooral in zoete gerechten, denk aan kaneelbroodjes, appeltaart met kaneel, en speculaaskruiden. Maar in Zuiderse, Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken wordt kaneel ook in alledaagse gerechten gebruikt, bij vlees en rijstgerechten bijvoorbeeld.

Wij Nederlanders zijn er dol op in de winter en dat is helemaal niet zo gek want kaneel heeft een verwarmend effect en is o.a. een ingrediënt van “grog” een verwarmende en zweet opwekkende drank die je kunt nemen als je verkouden bent. Je vindkaneel terug in talloze recepten van kruidenwijn, Glühwein, en likeuren. Allemaal voor onze gezondheid! J

Toen ik jaren geleden in Peru rondreisde dronk ik daar Canelazo. Een Zuid-Amerikaanse drank die op straat verkocht wordt. In de Andes kan het avonds heel koud worden en toch zie je veel volk op straat. Die blijven warm door af en toe een Canelazo te drinken gemaakt van aquadiente (heet water) met rietsuiker en heel veel kaneel. Dat “hete water” is vaak een lokaal gestookte, rum achtige drank, en de canelazo wordt verwarmt in grote pannen met pijpkaneel. Je drinkt het zo heet mogelijk. Door het verwarmen verdampt wel een gedeelte van de alcohol en dat is maar goed ook!

Kaneel werd in de oudheid ook al gebruikt als verwarmend middel. En gebruikt bij klachten van verkoudheden en reumatische pijnen. Maar ook ter bevordering van de spijsvertering was het al bekend. Het werd al genoemd in oude Sanskriet geschriften. In de Chinese geneeskunde was het bekend al vanaf 2700 v.C. Ook de Egyptenaren gebruikte het, het is gevonden in balsem die zijn gebruikte. Vanaf de 9e eeuw is het pas naar Europa toegekomen en vanaf de middeleeuwen werd het ook medicinaal ingezet.

Geneeskrachtig:

Algemeen: Opwekkend en stimulerend. Kaneel werkt antibacterieel, bloeddrukverlagend, kramp oplossend, maagversterkend, schimmel remmend, wond genezend. Bij anorexia en vermoeidheid, herstel na ziekte. Verwarmend.

Bloedsuikerspiegel verlagend:

Er is wetenschappelijk bewezen dat kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagd. Heeft een inuline achtige werking waardoor glucose beter in de cellen wordt opgenomen. Verlaagd de bloedsuiker spiegel. Diabetici hebben er dus baat bij om iedere dag een beetje kaneel te eten.

Cholesterol verlagend. Voorkomen van diabetes complicaties als hart en vaatziekten.

Spijsvertering:

Bevorderd de eetlust, bevorderd de spijsvertering. Krampwerend, Remt de Helicobacter bacterie! Anti-ulcerogeen. Beschermd tegen het ontstaan van maagzweer. Verhoogd de doorbloeding van de maagwand. Remt overmatige maagsecretie. (Maagzuur).

Uitwendig:

De etherische olie wordt alleen uitwendig gebruikt. Toegepast tegen bacteriën en schimmel. Candida. Ook in (massage) olie verwarmend, stimuleert de bloedsomloop. Bij reumatische aandoeningen, artrose, artritis. Koude handen en voeten. Bij spoelingen, bij blaasontsteking. In mondspoeling.

(Kaneel bevat de stoffen coumarine en safrol welke bij dierproeven en ander onderzoek gentoxisch blijken te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Of kaneel daarmee kankerverwekkend voor mensen is moet uit nader onderzoek blijken. Het is vooral de cassia die veel coumarine bevat (2g/kg). Ceylonkaneel bevat van deze stof 0,02g/kg.

In poedervorm kunnen consumenten niet herkennen of het om cassia – of ceylonkaneel gaat. Het wordt op de verpakking niet vermeld. Als pijpkaneel (de opgerolde bast) kunnen zij het verschil wel zien: de quills van ceylonkaneel zijn dichter dan die van cassiakaneel.) De meeste in Nederland verkochte kaneel is Ceylonkaneel.

*Niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding periode. Kan interacties hebben in gebruik samen met bloedverdunners, cholesterolverlagers en bloedsuikerverlagers.

Toepassing en gebruik:

  • Raadpleeg een kruidengeneeskundige voor geneeskrachtig gebruik bij klachten!

Algemeen:

  • Bij maagkrampen, ontstekingen: kruideninfuus (thee) samen met Heemstwortel, Echte Kamille, Zoethout en Zwarte bes of Moerasspirea.
  • Met vlier, duizendblad en munt bij griep.
  • Met gember bij misselijkheid en verkoudheid.

Recept Canelazo

Dit is een van de recept die ik 20 jaar geleden heb meegenomen uit Peru. Ik heb het nog een enkele keer gemaakt, meestal rond kerst. Dat is traditioneel ook de tijd dat het gedronken wordt in Zuid Amerika.

Canelazo wordt in Ecuador en Colombia normaal gesproken bereid met aguardiente, sinasappelsap of citroensap, suiker of panela en kaneelwater. Aguardiente is een sterk “homemade” alcohol brouwsel gemaakt van suikerriet, tegenwoordig wordt gebottelde aguardiente gebruikt. Er bestaan veel variaties op het recept.

De oorsprong van de drank is onbekend, maar is een traditie en wordt sinds lange tijd in de koude hoger gelegen delen van de Andes genuttigd. In Ecuador en Peru wordt canelazo ook soms door rondtrekkende verkopers aangeboden tijdens feesten. Een ding is zeker je wordt er warm van!

  • 5 koppen water
  • 2 koppen verse sinasappel of citroensap
  • 1 kop bruine suiker
  • 2 koppen aguardiente
  • 8 kaneel stokjes

Zet het water met de suiker en de kaneelstokjes op het vuur. Breng aan de kook en laat dan op een zacht vlammetje ca. 40 minuten borrelen maar niet koken anders verdampt er te veel water. Voeg als laatste de alcohol toe en serveer direct in borrel glaasjes. 

©casanatura

Geef een reactie